Formula E

Formule E: Jaguar presenteert nieuwe auto en James Calado als nieuwe rijder, positie Ho Pin Tung onduidelijk

191002 Jaguar FE

In de nieuwe Jaguar Design-studio in het Britse Gaydon vond vandaag de presentatie plaats van Panasonic Jaguar Racing voor het komende Formule E-seizoen, waarvoor volgende week de officiële testdagen plaatsvinden in Valencia. Naast de onthulling van de Jaguar I-Type 4 als wedstrijdauto werd de Brit James Calado, zoals al werd verwacht, als coureur naast Mitch Evans aangekondigd. Over Ho Pin Tung, tot dusver reserverijder van het team, werd noch tijdens de presentatie, noch in het officiële persbericht met een woord gerept...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dat Ho Pin Tung er zelf bij de presentatie niet bij kon zijn, lag voor de hand, want hij verblijft al in Japan, waar hij komend weekeinde in actie komt tijdens de zes-uursrace van Fuji, de tweede ronde van het WEC-seizoen 2019-2020. Maar de volledige radiostilte ten aazien van zijn positie wekt toch wat verwondering. Toch is er nog hoop, zo laat Tung vanuit Japan desgevraagd weten, want vorig jaar stond hij ook niet in het persbericht. Voor de rest kan hij nog geen uitspraken doen over zijn situatie bij Jaguar.

Nieuwe aanwinst James Calado is met zijn 30 jaar natuurlijk niet echt een jong talent en zijn laatste activiteiten in een formulewagen liggen ook alweer zes jaar terug, toen hij zijn tweede seizoen in de GP2-serie als derde afsloot. De afgelopen jaren was Calado actief als fabrieksrijder voor Ferrari in het FIA WEC, inclusief klassewinst in GTE-Pro dit jaar tijdens de 24 Uur van Le Mans. Calado blijft voor het Italiaanse merk actief en meldde bij de collega's van E-Racing365.com dat voor hem het WEC prioriteit geniet boven de Formule E, bijvoorbeeld bij de clash die zich aandient tussen de WEC-race in Sebring in maart en de Formule E-race op een nog onbevestigde locatie, die waarschijnlijk opnieuw het Chinese Sanya wordt.

191002 Jaguar lego
De Jaguar Formule E-auto maakt deel uit van een Lego Speed-Champions-set, die in januari verschijnt

Naast titelsponsor Panasonic en technisch partner Castrol – ook elektrische auto's hebben tenslotte smering nodig – kondigde Jaguar ook Lego en Scalextric als twee nieuwe partners van het team aan, die beide met miniatuurversies van de wedstrijdauto zullen komen. De Lego Speed Champions-set, die in januari op de markt komt, omvat de Jaguar Formule E-auto en een model van de Jaguar I-Pace uit de gelijknamige merkencup, die in het voorprogramma van de Formule E start. Scalextric komt in het voorjaar met een slotcarversie van de Formule E-auto.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet