Mazda MX-5 Cup

Wie racen er naar het Mazda MX-5 podium tijdens de TCR Spa 500?

480-dekker-op-kop

Ook na acht races in de Mazda MX-5 Cup blijkt het onmogelijk om vooraf in te schatten wie de kanshebbers zijn om de races te winnen. Maar liefst zes keer stond er een andere coureur op de hoogste trede, alleen Dirk Warmerdam en András Király wisten twee races te winnen. Wie weten er op het eerste optreden van de Mazda's op het Formule 1 circuit van Spa-Francorchamps naar het podium te racen?

Tekst en foto's: PR

20190714-RBN 1807


Klassement
Toine Kreijne is een goede en slimme coureur. Na acht van de twaalf races gaat de bestuurder van de opvallend bestickerde Mazda MX-5 nog steeds aan de leiding, zonder een race gewonnen te hebben. Daarmee laat Kreijne zien dat constant presteren belangrijk is. Marcel Dekker had een paar races pech en verloor daardoor kostbare punten, hij staat tweede op 14 punten achter Kreijne. Tweevoudig racewinnaar en vaak de snelste in de kwalificatie András Király is derde op 24 punten achter de klassementsleider. Ook racewinnaars Joshua Kreuger en Dirk Warmerdam zullen er op gebrand zijn om op Spa-Francorchamps weer om de podiumplaatsen te gaan strijden.

Start

Gastenauto
Zoals elke race heeft Mazda Motor Nederland dit evenement een gast die de gastenauto bestuurt. Tot nu toe hebben Michael Bleekemolen, Autovisie redacteur Dries van den Elzen, prinses Laurentien van Oranje Nassau en coureur/presentator Allard Kalff deze auto bestuurd. Tijdens de TCR Spa 500 neemt TopGear-redacteur Ruben Baeten plaats in de Mazda MX-5 gastenauto. Baeten test auto's en verslaat evenementen voor TopGear.

podium-junioren

Junior klassement
Bij de rijders tot 24 jaar oud is ook na vier evenementen Fonyts Hogeschool-coureur Max de Bruijn tot nu toe de beste. Hij won bij de junioren drie races, maar Dominique Kraan won er ook drie en volgt De Bruijn op slechts twee punten. De 15-jarige Maxime Oosten maakt dit seizoen een mooie progressie door. Hij leek op Assen zelfs op weg naar de zege algemeen, tot problemen met de derde versnelling hem in de laatste ronde terugwierpen naar de vierde plek. Hij won echter bij de junioren en heeft met nog vier races te gaan 13 punten minder dan De Bruijn. Milan Teekens staat kort daarachter vierde. Rover Dullaart reed op TT Circuit Assen zijn eerste races in de Mazda MX-5 Cup, maar maakte veel indruk door in de eerste race als vijfde algemeen en tweede junior te finishen. Dullaart rijdt ook op Spa en zal daar vast weer in de top tien willen finishen.

Start

Wie rijdt naar het podium?
Inmiddels weet iedereen dat op voorhand niet te voorspellen is wie er op het podium komen. Gaan de twee races op Spa-Francorchamps daarop een uitzondering worden, of gaan er weer nieuwe namen met de trofeeën naar huis? Zaterdagavond weten we dat!

Tijdschema Mazda MX-5 Cup -TCR 500 Spa

Vrijdag 4 oktober 2019
15:35 15:55 - kwalificatie

Zaterdag 5 oktober 2019
10:05 10:35 - race 1
14:10 14:40 - race 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet