TCR Series

TCR: Mazda presenteert TCR-versie op basis van de Mazda 3

191002 Mazda 3 TCR


Mazda is het volgende merk dat meelift op het wereldwijde succes van de TCR-toerwagenklasse: op basis van de Mazda 3 ontwikkelde de Amerikaanse sportdivisie een versie volgens TCR-reglement, die vanaf het komende seizoen gehomologeerd is. De wedstrijdpremière staat voor eind januari op het programma in het kader van de vier-uursrace op Daytona International Speedway, de openingswedstrijd van de IMSA Michelin Pilot Challenge in het voorprogramma van de Rolex24 at Daytona.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Aan het enthousiasme en de betrokkenheid van Mazda Motor Nederland onder leiding van autosportliefhebber Jur Raatjes ligt het zeker niet – getuige de Mazda MX-5 Cup die ook dit weekeinde weer in actie komt op het circuit van Spa-Francorchamps – maar het moet gezegd dat Mazda in Amerika veel meer werk maakt van autosport dan in de meeste Europese landen. De MX-5-racerij vindt zijn oorsprong in de VS, waar de compacte roadster jarenlang werd aangeprezen als 'de meest gebouwde raceauto ter wereld'. Daarnaast is Mazda al jarenlang actief in de prototype-divisie van het Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap, waarbij de eerste jaren met de Skyactiv-dieselmotor de resultaten geen aanleiding gaven om erover naar huis te schrijven. Dit jaar echter werpt de samenwerking met het gerenommeerde Duitse team Joest zijn vruchten af en konden ook al de eerste overwinningen genoteerd worden: drie achtereenvolgende zeges op Watkins Glen, Mosport en Road America.

191002 Mazda TCR 2

Nu wordt met de TCR-klasse de volgende stap aan de ladder toegevoegd. "We keken al een aantal jaren naar mogelijkheden voor de terugkeer in de IMSA Michelin Pilot Challenge en iedereen bij Mazda is blij dat we dat in 2020 gaan doen", zegt John Doonan, directeur Mazda Motorsports in de VS. De ontwikkeling en opbouw van de auto vond plaats in samenwerking met Long Road Racing, dat ook meewerkte aan de Global MX-5 Cup-auto's in de VS. Tot de ontwikkelingen van het Amerikaanse bedrijf voor de TCR-versie behoorde een sequentiële zesversnellingsbak met stuurschakeling.


191002 Mazda TCR 3

Met de presentatie van de nieuwe Mazda komt het aantal merken dat een auto voor de TCR-klasse in huis heeft op 14. Of de auto ook in competities buiten de VS zal worden ingezet, hangt af van de eventuele interesse van klantenteams. Hoewel een deelname aan bijvoorbeeld het FIA WTCR ook voor de hand zou liggen, werd ook op dit vlak nog niets vernomen.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Dirk 02 oktober 2019 08:39

  Zolang het maar geen semi-fabrieksteam is zoals bij Lynk & Co of Hyundai (het eerste jaar). Ik las trouwens dat de TCR500 deelnemerslijst erg karig was met slechts 18 auto's voor een race over 23 uur.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 oktober 2019 08:55

  Leuk dat Mazda ook instapt! Erg fraaie wagen de Mazda3. De deelnemerslijst van TCR500 is inderdaad nogal karig, valt me op dat het voornamelijk de 24h series 'regulars' zijn met wat aanvulling vanuit Azië. Ik had verwacht dat er ook vanuit bijv. ADAC TCR Germany, TCR UK en TCR Scandinivie ook wel wat teams en rijders geinteresseerd zouden zijn in een endurance race op een van de mooiste circuits ter wereld.

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 02 oktober 2019 09:09

  Had ik eerlijk gezegd ook verwacht, en ik weet dat bijvoorbeeld WTCR-teams als WRT en Comtoyou ook serieus belangstelling hadden, maar je kunt je als team wel inschrijven, als je geen rijders vindt die het benodigde budget op tafel willen leggen, dan is het gauw klaar. Inderdaad jammer, want ik denk dat er best potentieel in zo'n race zit.

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 02 oktober 2019 11:26

  Een Mazda in TCR spec uit Amerika had ik al enige tijd verwacht. De grid voor de TCR500 is inderdaad wat teleurstellend wat betreft aantal auto's. Ook had ik wat meer grote namen verwacht. Maar goed misschien moet zo'n evenement gewoon groeien, ik kijk er in ieder geval wel naar uit.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 oktober 2019 15:40

  En op 12 en 13 oktober is er de afsluitende race van tcr europe en tcr Benelux. heel wat teams zullen geen risico willen lopen om hun wagen stuk te rijden op de tcr spa 500 en forfait te moeten geven in Monza.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet