Supercar Challenge

Voorbeschouwing Supercar Challenge tijdens TCR Spa 500

480-spa-francorchamps

Op het legendarische Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps worden op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober voor de tweede keer dit seizoen twee races gereden in de Supercar Challenge en de GT&Prototype Challenge. In totaal zijn er maar liefst 55 inschrijvingen, dus bezoekers kunnen een vol veld van fraaie wagens in actie zien. Op zaterdagmiddag gaat na de races van de Supercar Challenge de TCR Spa 500 van start, wat zeker voor veel extra toeschouwers zal gaan zorgen.


Tekst en foto's: PR

Dit keer bestaat het programma van de Supercar Challenge gecombineerd met de GT&Prototype Challenge uit twee dagen, waarbij vrijdag 4 oktober de drukste dag is voor teams en rijders. De ochtend begint al om 9 uur met een 75 minuten durende vrije training, om 13.05 uur volgt de kwalificatie en om 16.45 uur start de eerste race van 60 minuten.
Op zaterdagmiddag gaat om 12 uur de tweede wedstrijd van de Supercar Challenge en de GT&Prototype Challenge van start, ook deze race duurt een uur. De reden van deze indeling is dat op zaterdagmiddag om 16 uur een 24-uurs race in de TCR aanvangt.

20190622 EDFO 1719 S4A0057

GT Divisie
In de GT divisie zien we 7 auto's aan de start verschijnen. John de Wilde staat ook na 10 races nog steeds bovenaan in het kampioenschap met 197 punten en zal zijn voorsprong van 17 punten op Max Weering met hand en tand moeten verdedigen. Weering is met zijn Lamborghini Super Trofeo tussen alle Porsches een vreemde eend in de bijt, maar de jonge coureur doet het prima en zal het De Wilde ongetwijfeld nog moeilijk gaat maken. Jos Jansen staat derde, 56 punten achter de Belgische klassementsleider. Nummer 4 Floris Dullaart heeft een aantal zeer sterke races gereden, maar miste de eerste vier races en was daardoor al vrijwel kansloos om nog voor de titel te kunnen strijden. Nieuwe deelnemers dit keer zijn Jean Pierre en Jaxon Verhoeven en Huub van Eijndhoven, beide in een Porsche 991 Cup Gen 1, en Patrick en Bert Moritz in de imposante Marcos Mantis. Vader Jean-Pierre en zoon Jaxon maken er dit keer iets bijzonders van, want zij rijden beide elk één race in de Porsche en de andere race in een BMW Compact in de divisie Sport 2 (zie ook verderop).

svo-spa-euroraces-3

Supersport 1
In de Supersport 1 divisie is de spanning werkelijk om te snijden. Dennis de Borst en Stan van Oord gaan weliswaar nog steeds aan kop, maar worden door hun teamgenoten op de hielen gezeten. Lorenzo van Riet en Thijmen Nabuurs staan tweede op 21 punten en Jacky van der Ende en Max Veels derde op 48 punten. Achter deze drie SEAT Leon-equipes staan Jonas de Kimpe en Martin Huisman vierde, Marcel van der Maat is wat teruggezakt naar de vijfde positie. Oostenrijker Bob Bau in zijn KTM XBow en de Griek Kosta Kanaroglou in de Ginetta G50 zorgen voor een internationaal tintje in de Supersport 1.

20190713 RL2 9301

Supersport 2
De jonge Maxime Oosten en Milan Teekens in de BMW Zilhouette staan in de Supersport 2 64 punten voor op nummer 2 Remco de Beus. Het jonge duo krijgt dit weekend echter veel meer tegenstand dan ze gewend zijn, want er zijn nu maar liefst 19 inschrijvingen. Niet minder dan 16 BMW's vullen de Supersport 2 grid, daarnaast nog de Saker van Robin en Jerome Greenhalgh en een enkele Seat Leon van Berry Arendsen.

20190622 EDFO 1700 S4A9933

Sport
Rob Nieman in zijn herkenbare gele Renault Clio heeft in de Sport Divisie 7 punten voorsprong op het Belgische Peugeot RCZ duo Bart van de Broeck en Chris Voet.
Henk Tappel is door het afwisselen van zeges en uitvalbeurten op afstand geraakt, hij heeft 73 punten minder dan Nieman en kan alleen nog door een wonder kampioen worden. Tim Schulte en Dillon Koster staan vierde en de later ingestapte John van der Voort en Sandra van der Sloot vijfde.

Sport 2
Dit keer is er een extra divisie met ook 6 deelnemende equipes. Jean-Pierre en Jaxon Verhoeven besturen zoals eerder aangegeven een BMW E46 Compact, Han Kolenaar een Mazda MX-5, Pim Kievit een VW Golf GTI en daarnaast zijn er nog drie BMW's van Bas Barenbrug, Andre van de Laan en de Oekraïniers Borys Karhin en Maksim Pashko.
20190622 EDFO 1623 S4A9700

GT&Prototype Challenge
Vanuit Luxemburg brengt equipe Jean-Pierre Lequeux/ Jean Marc Ueberecken een Ginetta Nissan G57 aan de start. Ook de Ginetta Nissan G58 van Max Aschoff is weer van de partij, klassementleider Laurents Hörr in de Ligier LMP3 is er dit keer helaas niet bij. Daarentegen wel twee Spaanse equipes, met de Mosler van Manuel Cintrano Gurrea en Javier Morcillo Rodriguez en de Ligier LMP3 van Javier Ibran Pardo.
In de Radical divisie zijn er twee Radicals SR3 voor de Franse equipe Antoine Mattéo en Hector Gourard en de Luxemburger Alain Berg ingeschreven. De Fransen staan slechts 5 punten voor op Berg in deze strijd tussen leerlingen en leermeester.

480-stephan-rupp

Tijdschema Supercar Challenge & GTPrototype, TCR Spa 500
Vrijdag 4 oktober 2019
09:00 10:15 vrije training
13:05 13:45 kwalificatie
16:45 17:45 race 1

Zaterdag 5 oktober 2019
12:00 13:00 race 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet