VLN

VLN: Dubbel programma voor Stef (of is het Steph?) Dusseldorp

190928 VLN Stef 1
Met de Falken-M6 was Dusseldorp lange tijd snelste BMW-rijder in de kwalificatie van vanmorgen

Stef Dusseldorp heeft een druk programma vandaag tijdens het 59e ADAC Reinoldus-Langstreckenrennen, de zevende wedstrijd van de VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring 2019. 'De lange uit Lichtenvoorde' rijdt samen met de Schot Peter Dumbreck met de nummer 3-Falken-BMW M6 GT3, waarin hij in de natte tijdtraining vanmorgen lange tijd snelste BMW-rijder was, en is ook ingeschreven op de nummer 42-Schnitzer-BMW, die hij deelt met Augusto Farfus. Voorafgaand aan de race praatte AUTOSPORT.NL even bij met Dusseldorp.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

'Steph', staat er te lezen op zijn maagdelijk witte BMW-raceoverall. Naamsverandering gehad? "Nee, dat niet, maar blijkbaar hebben ze bij BMW wat moeite met mijn voornaam", lacht Dusseldorp. "Begin van het jaar kreeg ik een hele doos vol teamkleding. Op mijn raceschoenen staat 'Stef', zoals het hoort, maar op de petten staat 'Steff' en op de overalls hebben ze 'Steph' geschreven. Het is nogal lastig voor ze."

190928 VLN Stef 3
Zijn voornaam blijkt voor de mensen bij BMW lastig...

Maar goed, een wat serieuzer onderwerp, de VLN-race van vandaag. Hoe kwam Dusseldorps deelname met twee verschillende BMW's in de GT3-klasse tot stand? "Dat was al een tijdje gepland", verklaart hij. "Het was een wens van alle partijen. Voor mij is het fijn om als fabrieksrijder ook een keer met een andere auto te rijden. Met Falken heb ik na drie jaar natuurlijk al een aardige geschiedenis en die samenwerking gaat heel goed, maar het is wel goed om een keer te kijken hoe het bij een ander gaat. Daar word je nooit dommer van. Voor Falken is het ook belangrijk, want we zijn nog niet op het niveau waar we willen zijn, dus iedere feedback die we kunnen krijgen van echt een goed team is meegenomen."

Echt een goed team, een interessante opmerking... "Ja, Falken is ook een goed team, maar Schnitzer is natuurlijk toch legendarisch en ze doen het daar toch allemaal net iets anders", verklaart Dusseldorp. "Dus als we daar zowel op het gebied van de auto als met de banden wat van kunnen leren, dan is dat heel belangrijk. Daarnaast is het voor BMW ook een mooie gelegenheid om mij eens in een andere auto te zien en te vergelijken met andere rijders. Het is toch moeilijk om onze BMW met de Falken-banden te vergelijken, bijvoorbeeld tijdens de 24 Uur, met alle anderen, dus zo heb je een iets eerlijker vergelijk.

190928 VLN Stef 2
Overleg in de Falken-pitbox met Dusseldorp en links zijn teamgenoot Peter Dumbreck

"Het grootste verschil zijn toch de banden", zegt Dusseldorp op de vraag naar een directe vergelijking tussen Schnitzer en Falken. "Michelin is een heel ander concern met veel meer ervaring en iets meer mogelijkheden om de banden goed te ontwikkelen. Die banden zijn gewoon stabiel op een hoog niveau en het geeft allemaal net iets meer vertrouwen dan de Falken-banden. Vooral in de regen, waarin ik ook vanmorgen heb gereden. Daar moeten we van leren en proberen richting dat niveau te kruipen.

Het plan is dat Dusseldorp met de Falken-BMW start. "Daarna is het even afwachten wat bij Schnitzer het plan is, want ik geloof dat ze ook nog wat bandentests gaan doen", zegt hij. "Het is nog niet honderd procent zeker dat ik in de race daar ook rijd, maar in de kwalificatie heb ik wel met beide auto's gereden, eerst de eerste drie, vier ronden met de Schnitzer-BMW en daarna met de Falken-BMW. Daarmee was ik een tijdlang de snelste BMW-rijder, dat was wel lekker, maar je moet hier ook altijd een beetje geluk hebben met gele vlaggen en een opdrogende baan."

190928 VLN Stef 4
Dusseldorp staat ook ingeschreven op de Schnitzer-BMW, maar of hij die ook in de race rijdt, is nog onzeker

Wat staat er voor Dusseldorp verder nog op het programma? "In principe is dit voor mij de laatste race van dit jaar, maar ze mogen me natuurlijk altijd bellen", lacht hij. "En dan in de winter maar eens kijken welke mogelijkheden er voor me zijn. Ik zou bijvoorbeeld ook heel graag een keer in Dubai willen rijden." Voorlopig is zijn aandacht echter gericht op de VLN-wedstrijd van vanmiddag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet