Sportscars

Sportscars: Porsche verrast met Coca-Cola-kleuren voor Petit Le Mans

190917 IMSA Porsche Coke 1
Zo starten de beide 911 RSR's op 12 oktober tijdens Petit Le Mans

Porsche is de afgelopen twee seizoenen lekker bezig met 'retro'-kleurenschema's voor de 911 RSR's in het FIA WEC en het Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap. Na de 'Pink Pig' en de Rothmans-911 tijdens de 24 Uur van Le Mans van vorig jaar, de 911's in Mobil 1-GT1-uitmonstering voor de IMSA-seizoensfinale 2018 en de Brumos-kleuren die we dit jaar op Daytona, Sebring en Le Mans zagen komt het Duitse sportwagenmerk nu met een knallende afsluiting voor de laatste IMSA-race van dit jaar, 'Petit Le Mans' op Road Atlanta. De beide 911's worden voorzien van de kleuren van Coca-Cola.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG

190917 IMSA Porsche Coke 2

De combinatie ligt enigszins voor de hand, want zowel voor Porsche als voor Coca-Cola is de tien-uursrace op het circuit van Road Atlanta een thuiswedstrijd. Porsche Cars North America heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta, vrijwel naast het vliegveld, terwijl Coca-Cola ook in Atlanta gevestigd is, inclusief de 'World of Coca-Cola', het eigen museum. In de jaren zeventig betaalde Coca-Cola ook mee aan de aanleg van het circuit van Road Atlanta in het nabijgelegen Braselton.

190917 IMSA Porsche Coke 4
De 962 van Bob Akin in Coca Cola-kleuren, vorig jaar tijdens de Porsche Rennsport Reunion

Race-Porsches in Coca-Cola-kleuren hebben echter ook historie: van 1980 tot 1987 was de Amerikaan Bob Akin met zijn team actief met Porsches in rood en wit, eerst een 935, later een 962. Het grootste succes van de 962 in Coca-Cola-kleuren was zonder twijfel de overwinning voor Akin, Hans-Joachim Stuck en Jo Gartner tijdens de 12 Uur van Sebring in 1986. Naast de 'Löwenbräu'-versie is de Coca-Cola-962 in Amerika de bekendste race-Porsche uit het Groep C-tijdperk van de IMSA-organisatie. Ter afsluiting van het seizoen waarin IMSA het 50-jarig jubileum viert, is dit dus een zeer passend initiatief.

190917 IMSA Porsche Coke 3

Porsche kan op Road Atlanta de rijders- en teamtitel in de GTLM-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship binnenhalen. Het merkenkampioenschap is al behaald, dat werd met de winst op Virginia International Raceway veiliggesteld. Daar won Porsche voor de zevende keer dit seizoen de klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet