Formule 2

F2/F3: Naast Formule 1 ook Formule 2 en 3 in 2020 naar Zandvoort!

190917 F2
De F2-kalender voor 2020, inclusief Circuit Zandvoort

De organisatie van de FIA Formule 2- en Formule 3-kampioenschappen heeft de kalender voor 2020 bekendgemaakt, en daarop staat ook Circuit Zandvoort. Onder voorbehoud van het verkrijgen van de benodigde goedkeuring voor het circuit na inmiddels in gang gezette verbouwing betekent dat voor raceliefhebbers in ons land dus, dat niet alleen de Formule 1, maar ook de Formule 2 en 3 tijdens het eerste weekeinde van mei op Zandvoort in actie komen. Daarmee komt dus het volledige pakket naar ons land!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Om een en ander een beetje in historisch perspectief te plaatsen: het laatste jaar waarin Formule 1, 2 en 3 op Zandvoort raceten, was 1980... Op 26 mei beet het toenmalige Europees Formule 3-kampioenschap het spits af met drie races, waarvan er twee gewonnen werden door Mauro Baldi en één door Thierry Boutsen. Op 20 juli was het Europees Formule 2-kampioenschap te gast op Zandvoort, met racewinst voor Richard Dallest. Op 31 augustus van dat jaar werd de 'Grote Prijs van Nederland voor Formule 1-wagens' verreden, met Nelson Piquet als winnaar.

Volgend jaar zijn dus Formule 1, 2 en 3 op één weekeinde te gast in Zandvoort. Zowel voor de Formule 2 als voor de Formule 3 is het geplande evenement in Zandvoort de tweede ronde van het seizoen, na de start op het circuit van Sakhir in Bahrain van 20 tot en met 22 maart. Daarmee start op Zandvoort voor beide klassen ook het Europese deel van het seizoen.

Bij de Formule 2 blijft de kalender in omvang gelijk aan die van dit jaar, wat betekent dat er één bestaand evenement wegviel. Daarbij gaat het om de races in het voorprogramma van de Franse Formule 1-Grand Prix op Circuit Paul Ricard. Bij de Formule 3 wordt de kalender door de toevoeging van de Nederlandse ronde uitgebreid van acht weekeinden dit jaar naar negen weekeinden volgend jaar. Ook hier verdween Paul Ricard van de kalender, want ook Sakhir is voor de Formule 3 een nieuwe locatie.

190917 F3
Negen in plaats van acht evenementen voor het FIA Formule 3-seizoen 2020

"Velen keren terug naar het fantastische circuit van Zandvoort in Nederland, waar ze in lagere categorieën gereden hebben", zei Stefano Dominicali, voorzitter van de formulewagencommissie van de FIA, over de opname van Zandvoort in de Formule 3-kalender.

Bruno Michel, promotor van de Formule 2 en Formule 3, zei met betrekking tot de Formule 2-kalender: "Ik kan bevestigen dat meer circuits graag een F2-race gehad zouden willen hebben, maar als altijd wilden we ervoor zorgen dat ons kampioenschap betaalbaar blijft door de kosten te beheersen en daarmee het aantal evenementen te beperken tot twaalf."

Reacties

  • 4
  • 16
   
  Anonieme gebruiker 17 september 2019 14:38

  In plaats van 1 optocht krijgen we er 3 voorgeschoteld.

  • 17
  • 3
   
  René de Boer 17 september 2019 14:48

  Sterker nog: zelfs vijf, want Formule 2 en Formule 3 werken per weekeinde altijd twee wedstrijden af. Maar ik mag aannemen dat u zich niet voor toegangskaartjes heeft aangemeld. Dat lijkt me ook erg verstandig, zodat anderen wél van een mooi autosportweekeinde in eigen land kunnen genieten.

  • 6
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 17 september 2019 14:58

  Ik ben bang dat ik het met de optochten-skepticus eens moet zijn. Voorzover ik begrijp, wordt door de verbouwing alleen de inhaalmogelijkheid van de Tarzanbocht verbeterd, niet bv. die van de S.

  • 7
  • 0
   
  Patrick84 17 september 2019 20:51

  Nu hopelijk ook nog de Porsche Super Cup er bij en het weekend is compleet!

  • 4
  • 5
   
  Anonieme gebruiker 17 september 2019 21:24

  Verbouwing dat is inderdaad het sleutelwoord. Kaartjes zijn niet zo belangrijk want het fietspad loopt letterlijk langs de baan dus erin kom je toch wel. Maar nu terug naar de verbouw plannen. Aangezien er nog niet 1 vergunning voor welke verbouwing dan ook door de raad van state is goedgekeurd om ook maar iets te gaan verbouwen in de kennemer duinen zou een iets gematigdere toon van bepaalde vak idiooten echt geen kwaad kunnen. Sterker nog als de plannen worden afgewezen gaat het hele feest niet door.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 september 2019 20:13

  Tijdens het GP weekend ga je echt niet in de buurt van dat fietspad kunnen komen hoor, al is het alleen maar om tegen te gaan dat men alles in de duinen kapot trapt in een poging binnen te komen. Bovendien is het circuitterrein inmiddels volledig omringd door hekken. De Porsche Super Cup verwacht ik niet, ik gok er op dat Jumbo de dames klasse aan de start zal brengen.

  • 1
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 18 september 2019 22:45

  Kleine correctie dat fietspad ook wel het duinpieperpad genaamd daar kun je waarschijnlijk prima fietsen 3 mei. Aangezien ik denk dat de raad van state zoals ik hierboven al schreef die hele onzin om de duinen te gaan afgraven niet goed gaat keuren. Dus in Assen zit men wederom 1 ste rang om het circus zonder enige vorm van verbouwing te organiseren.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 19 september 2019 10:26

  toevoeging van Porsche Supercup aan het programma lijkt me meer dan logisch, ik zie geen reden waarom niet?

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 19 september 2019 15:42

  Als Raad van State het afgraven/afvlakken/verhogen van die geluidswallen niet goedkeurt zijn ze daar rijkelijk laat mee, Circuit Zandvoort is immers al druk met shovels in de weer! @Dirk: Op een eerder gepubliceerd tijdschema van een aantal maanden geleden stond er naast F2 en F3 en verschillende randactiviteiten geen PSC op het programma. Wel een nader in te vullen gastklasse aangeduid als 'Promotor Support Series'.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 19 september 2019 20:53

  Weer iemand die iets roept zonder de feiten te kennen. De raad van state kan nooit laat of vroeg zijn. Het is namelijk een rechtsinstantie die uitspraak doet over grote bouwprojecten woonwijken en allerlei andere projecten. Dat het circuit laat is met het indienen van de juiste vergunnings aanvragen is wel een feit. Dat er al shovels druk in de weer zijn is ook volstrekte flauwekul. De eerste verbouwplannen staan namelijk pas in week 1 van november gepland en het hele circuit gaat van A tot Z op de schop. Dat er een reëel kans is dat die vergunningen meer tijd nódig hebben of afgewezen worden is beslist niet ondenkbeeldig. Dan gaat het feest gewoon niet door.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet