DTM

DTM: Liveblog vanaf de Nürburgring

18.10 uur: Na de Tourenwagen Legenden vorige week in het kader van de Historic Grand Prix Zandvoort kunnen we ook dit weekeinde op de Nürburgring weer genieten van fraaie oude DTM-auto's dankzij de Tourenwagen Classics, waarbij diverse rijders duidelijk lak hebben aan al het gekrakeel achter de schermen en gewoon beide series rijden. In de vrije training was Rudi Schöllhorn met zijn Mercedes CLK-DTM het snelst, maar hij rijdt dan ook de modernste auto in het veld. Met 1:35,841 minuten was hij ruim drie seconden sneller dan Richard Weber, die de beste tijd met een BMW M3 reed. Volker Schneider en Armin Hahne eindigden als derde met de Ford Sierra RS500 in Würth-kleuren, gevolgd door Gerhard Füller als snelste rijder met een tweeliterauto, en wel de Opel Vectra STW.

Met Armin Hahne, Marc Hessel en Christian Menzel, die samen een BMW M3 delen, Kris Nissen (eveneens BMW) en Prinz Leopold von bayern (BMW 325i) staan er vijf ex-DTM-coureurs op de inschrijflijst. Daarnaast komen met Herbert en Nico Wittmann respectievelijk de vader en de broer van tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann in actie, ook met een M3. En daarmee sluiten we voor vandaag de berichtgeving via dit liveblog af. Prettige avond en tot morgen!

17.00 uur: Ook in de tweede vrije training was een Audi-rijder het snelst, al lagen de tijden iets hoger dan in de eerdere sessie van vanmiddag. Ditmaal was het Mike Rockenfeller, die met een tijd van 1:20,524 minuten de concurrentie te snel af was. Op 0,038 seconden werd Jonathan Aberdein in de snelste van de beide WRT-Audi's als tweede geklasseerd, nog eens 0,016 seconden daarachter volgde Robin Frijns op de derde plaats. Met Nico Müller en René Rast eindigden de beide voornaamste titelkandidaten op de vierde en vijfde plaats, terwijl Loïc Duval het Audi-sextet op de eerste zes plaatsen completeerde. Daarachter was Marco Wittmann als zevende opnieuw de beste BMW-vertegenwoordiger, voor Jamie Green en Pietro Fittipaldi (beide Audi) en Philipp Eng (BMW).

190913 Liveblog Rast
De tijd van Rast uit de eerste vrije training bleef de snelste van de dag

Na drie minuten werd de sessie voor korte tijd onderbroken vanwege een merkwaardig incident: bij Ferdinand von Habsburg was het linker portier van zijn R-Motorsport-Aston Martin losgeraakt en uit zijn bevestiging gevallen, waarna het op de baan kwam te liggen. Dankzij de onderbreking konden de baanposten het obstakel snel verwijderen, waarna de sessie weer kon worden voortgezet.

190913 Liveblog Frijns

De auto van Robin Frijns viel na de gebruikelijke startoefeningen aan het einde van de sessie stil in de Mercedes-arena en moest worden afgesleept door een Audi Q7 van de DMSB-Staffel.

16.20 uur: Pieter Verlinde was met 1:37,847 minuten het snelst in de tweede vrije training van de Lotus Cup Europe, 0,651 seconden voor de Brit Jason McInulty en 0,947 seconden voor de Hongaar Bence Balogh, allemaal met Evora GT4's. De Exige Cup-fractie werd aangevoerd door Tamas Cizin, eveneens uit Hongarije, net voor de Belg Thierry Verhiest.

190913 Liveblog Frey

15.35 uur:
De Zwitserse Rahel Frey (foto) eindigde bovenaan in de tweede vrije training van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup. Ze kwam tot een tijd van 1:35,631 minuten en bleef daarmee de Duitser Tim Reiter 0,025 seconden voor. Rudolf Rhyn, die in de eerste sessie nog wat tekort kwam, sloot de tweede training als derde af, voor Robin Rogalski en Mike Hesse.

190913 PCCD Hartog

14.50 uur:
Een raceweekeinde op de Nürburgring zonder regen, dat bestaat bijna niet... De verwachting voor morgen en zondag is uitstekend met prachtig en zelfs warm nazomerweer, en dat ene buitje hebben we gehad aan het einde van de tweede vrije training van de Porsche Carrera Cup Benelux. Loek Hartog (foto boven) reed daarin met 1:30,180 minuten de snelste tijd, 0,175 seconden voor Max van Splunteren en 0,355 seconden voor Kay van Berlo. De Belgen blijven nog een beetje achter, want evenals in de eerste sessie vinden we de best geklasseerde zuiderbuur, in beide gevallen Dylan Derdaele, pas op de zevende plaats in de ranglijst.

190913 DTM Liveblog pk

14.45 uur: Met Pietro Fittipaldi, Jonathan Aberdein, Sheldon van der Linde en Jake Dennis (vlnr) waren vier van de vijf nieuwkomers in het DTM-startveld van dit jaar aanwezig tijdens de gebruikelijke vrijdagse persconferentie. Ze spraken over hun ervaringen in de serie en Aberdein en van der Linde waren ook zeer positief over de aandacht voor de DTM in hun vaderland Zuid-Afrika, die sinds hun deelname enorm gestegen is.

14.00 uur: Zeven Audi-rijders op de eerste zeven plaatsen was het resultaat van de eerste vrije training van de DTM. René Rast, die vorig jaar op de Nürburgring als eerste rijder in de historie van de 'nieuwe' DTM maximaal scoorde met twee maal pole position en twee overwinningen, was ook ditmaal het snelst: hij kwam tot een tijd van 1:20,438 minuten en bleef merkgenoot Mike Rockenfeller daarmee maar liefst 0,436 seconden voor. Rockenfeller was op zijn beurt weer één honderdste sneller dan Nico Müller, de voornaamste rivaal van René Rast in de titelstrijd. WRT-rijder Jonathan Aberdein kwam ook weer sterk voor de dag met de vierde tijd, gevolgd door Jamie Green, Loïc Duval en Robin Frijns. De beste niet-Audi-rijder was BMW-coureur Marco Wittmann als achtste, voor Pietro Fittipaldi in de tweede WRT-Audi en Paul Di Resta, die als tiende snelste rijder met een R-Motorsport-Aston Martin was.

12.20 uur: In de Lotus Cup Europe kwamen er 22 rijders in actie, waarvan de Hongaar Bence Balogh met zijn Evora GT4 met een tijd van 1:38,329 minuten de snelste was, op 0,885 seconden gevolgd door de Belg Pieter Verlinde, die er voor het eerst sinds Assen weer bij is. De Brit Jason McInulty eindigde op 1,376 seconden als derde, waarmee de eerste drie plaatsen naar rijders met een Evora GT4 gingen. Snelste rijder met een Exige V6 Cup was de Fransman Xavier Georges op de vierde plaats.

190913 Liveblog Reiter

12.10 uur:
Twaalf is het nieuwe 24, zeggen we al een paar jaar, kijkend naar de soms matig gevulde startvelden in allerlei raceseries. Ook in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup kwamen 13 rijders in actie, waarvan Tim Reiter (foto boven) met een tijd van 1:34,887 minuten in de vrije training de snelste was. Hij was 0,016 seconden sneller dan de Zwitserse Rahel Frey, die op haar beurt 0,066 seconden sneller was dan Robin Rogalski. Daarmee reden de eerste drie binnen 0,082 seconden! Weliswaar was Leonard Hoogenboom aanvankelijk voor dit weekeinde aangekondigd, maar hij ontbreekt op het appel.

190913 PCCD Splunteren


12.05 uur:
In totaal 13 auto's kwamen er in actie tijdens de vrije training van de Porsche Carrera Cup Benelux. Max van Splunteren (foto boven) kwam als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar de Eifel en liet ook in de eerste vrije training de snelste tijd aantekenen. Met 1:30,791 minuten was de GP Elite-rijder 0,655 seconden sneller dan zijn teamgenoot Jesse van Kuik, die op zijn beurt Loek Hartog 0,072 seconden voor bleef. De vierde tijd was voor Lucas Groeneveld.

12.00 uur: Goedemiddag vanaf de Nürburgring, waar we vanmorgen al bij de persconferentie met Aston Martin-topman dr. Andy Palmer waren, waar de nieuwe merkencup van de Britse sportwagenfabrikant werd aangekondigd en we ook spraken over de ontwikkelingen op het gebied van de hypercars. We hebben de eerste trainingssessies al achter de rug, waarvan zometeen een update. Het programma voor vandaag is als volgt:

9.30-10.10 uur: 1e vrije training Porsche Carrera Cup Benelux
11.00.11.30 uur: 1e vrije training Audi R8 LMS Cup
11.46-12.10 uur: 1e vrije training Lotus Cup Europe
13.00-13.45 uur: 1e vrije training DTM
14.05-14.45 uur: 2e vrije training Porsche Carrera Cup Benelux
15.00-15.30 uur: 2e vrije training Audi R8 LMS Cup
15.45-16.10 uur: 2e vrije training Lotus Cup Europe
16.25-16.55 uur: 2e vrije training DTM
17.15-17.55 uur: vrije training Tourenwagen Classics

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet