RETRO

Retro: Wolfgang Kaufmann: “F2 Droom werkelijkheid geworden”

Tijdens het HGP-weekend op Zandvoort prijkte bij de Formule 2 wel een zeer bekende naam op de inschrijvingslijst. Namelijk die van Wolfgang Kaufmann die al 35 jaar in de moderne autosport actief is maar nu ook naar de Historische autosport is uitgeweken. Daar komt hij aan de start met een ex-Stephen South March 782.

2019 Helmportret
Wolfgang Kaufmann al 35 jaar lang actief in de moderne autosport en tegenwoordig in de Historische F2

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Wolfgang Kaufmann: "F2 Droom werkelijkheid geworden"
Bij het bestuderen van de inschrijvingslijsten afgelopen weekend kwamen meerdere journalisten de naam van Wolfgang Kaufmann tegen. "Is dit die man die nu VLN rijdt en vroeger F3 gereden heeft" vroegen meerdere collega's. Daarop moest ik een bevestigend antwoord geven. Reden tot een kort gesprek over het heden en verleden met de man die nu vooral als Porsche expert bekend staat en nog steeds aan het gerenommeerde Duitse Porsche Kremer Racing verbonden is.

2019 Curbstones
Met de originele ex-Stephen South March 782 op de limiet.

Je bent destijds jarenlang het gezicht van de F3 geweest. Kun je dat uitleggen?
Wolfgang Kaufmann "Ik ben met kartsport begonnen en vervolgens naar de VW Polo Cup-overgestapt. Daar heb ik een wedstrijd op de Nordschleife gewonnen en ben toen dat jaar als zesde in de Polo Cup geëindigd. Vervolgens bracht Peter Kroeber (de toenmalige eigenaar van ISA racing en de firma die nog steeds vele toebehoren voor de autosport levert. WS) mij in contact met Erwin Derichs die over een F3 eigenbouw beschikte. Ik heb daar toen mee op de AVUS gereden. Daarna wilde ik niets anders meer dan F3 rijden en voor de Formule Ford had ik eigenlijk geen belangstelling. De eerste twee jaar reed ik met een Ralt RT3 Alfa Romeo en Ralt RT30 Volkswagen in eigen beheer. Geld om mijzelf bij een team in te kopen had ik eigenlijk niet. Vervolgens heb ik in 1987 een jaar bij Malte Bongers gereden en de volgende twee jaren reed ik met een Dallara weer onder eigen vlag."

2019 Wolfgang werk Porsche-specialist en formule-wagen enthousiast Wolfgang Kaufmann doet veel in eigen beheer.

De overstap naar Dallara bracht je in contact met Horst Schübel
Wolfgang Kaufmann: " Ik heb drie jaar lang voor Schübel gereden. Eindelijk beschikte ook over een team met sponsoring. En het was natuurlijk een topjaar want ik eindigde als derde achter Michael Schumacher en Otto Rensing in de titelstrijd. Vervolgens heb ik nog twee jaar F3 bij Horst Schübel gereden omdat ik niet over andere mogelijkheden beschikte. Schübel kon voor zijn rijders best moeilijk, maar wel rechtvaardig, zijn. Want aan die man heb ik enorm veel te danken. Soms heb ik nog wel eens via WhatsApp of per mail contact met hem, alhoewel dit contact een klein beetje verloren is gegaan. Ik zou eigenlijk niet eens weten waar hij zich nu bevindt. Hij bracht mij in contact met Porsche en vervolgens begon ik in 1993 in de Porsche Cup te rijden. Dat was wel even een overgang. Herbert Linge van Porsche bezorgde mij de nodige contacten waardoor ik in 1993 als tweede tijdens 24U Nürburgring eindigde. Ik heb met Porsche vele GT successen geboekt."


2019 Wolfgang Paddock
De laatste afstellingen voor de start.

Je bent nog steeds voor Porsche Kremer actief?
Wolfgang Kaufmann: "Ja dat klopt, ik heb bijv. ook met de Jägermeister K3 uit 1979 gereden. Een erg moeilijke auto. Voor Porsche Kremer doe ik nog steeds het nodige."

2019 Actie
Kaufmann op weg naar een derde plek afgelopen zaterdag, daarbij Stretton en Rossi achter zich latend.

Na de F3 destijds nu eindelijk in de Historische F2
Wolfgang Kaufmann: " Voor mij is er een droom werkelijkheid geworden. In 1978 heb ik Giacomelli nog met de March BMW 782 in Hockenheim zien rijden. En nu rijd ikzelf met de auto van Stephen South in dezelfde beschildering zoals ik hemzelf in 1978 op Hockenheim zag rijden. Hoe bijzonder is dit eigenlijk wel niet? Werkelijk een fantastische auto en de derde plek op zaterdag was natuurlijk wel de kroon op het werk. In samenwerking met Retro Track and Air run ik zelf deze auto. Het is niet mijn bezit want in feite is hij eigendom van meerdere mensen. Maar de kameraadschap is hier wel enorm groot moet ik zeggen. Toen onze tent afgelopen donderdag de lucht inging werden we van alle kanten geholpen." 

2019 Grid
Diehard racer Wolfgang Kaufmann is elk weekend wel ergens actief. Een betere job kun je natuurlijk niet hebben toch?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet