Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Marcel Dekker is altijd met auto's bezig

20190519-RBN 9169RobBlank

Op 29 juni is de 29-jarige Marcel Dekker vader geworden van een prachtige zoon met de naam Mick. Een nieuwe telg in de autosportfamilie Dekker, die ongetwijfeld zodra dat kan de kleuren van Dekker-groen zal gaan verdedigen.

Tekst en foto's: PR

20190518-NRB 3609RobBlank


Dekker-groen
De opvallende groene kleur stamt uit de tijd dat de Renault Clio Cup begin van deze eeuw met 70 auto's pre-kwalificatieraces moest rijden. "In dat enorme veld was het niet eenvoudig om je eigen auto te herkennen", vertelt Marcel, die toen zelf nog te jong was om te racen. "We hebben daarom gezocht naar een goede opvallende kleur die in dat enorme veld niet voorkwam. Dat werd dus Dekker-groen, een lekkere felle kleur die sindsdien ons handelsmerk is geworden."

20190714-NRB 0300RobBlank

Eerste races
Als zoon van Arie Dekker is de autosport bij Marcel met de paplepel ingegoten. Al sinds hij drie weken oud was zijn de circuits voor hem bekend terrein. Toch moest Marcel geduldig wachten tot hij 16 jaar werd voor hij zelf achter het stuur van een auto kon plaatsnemen. In april 2006 was het eindelijk zover en tijdens de Pinksterraces maakte hij zijn debuut in de Seat Cupra Cup. In de twee-uursrace werd hij samen met zijn vader tiende, in de sprintrace op zondag werd hij achtste. Dat was het begin van een hele serie raceklassen, waarbij Marcel Dekker diverse keren het kampioenschap wist te winnen.

20190602-RBN 4343RobBlank

Mooie serie
In 2019 is Marcel Dekker begonnen aan een nieuw avontuur in de Mazda MX-5 Cup, de opvolger van de Mazda MAX-5 Cup waarin hij in 2015 kampioen werd en waarin zijn vader Arie nog steeds met veel plezier racet. Nadat Marcel in de eerste vijf races van de nieuwe klasse telkens naar het podium wist te rijden kwam in de twee races daarna het pechduiveltje om de hoek kijken. Een crash buiten zijn schuld op Zandvoort en een kapotte versnellingsbak op Assen betekenden een uitvalbeurt. Maar in de tweede race op Assen reed de groene Dekker Mazda weer naar de tweede plaats, waarmee hij ondanks zijn uitvalbeurten toch tweede staat in het klassement.

20190519-RBN 9724RobBlank

Vriendenclub
De maandagavond is voor Dekker Racing de vaste avond om bij elkaar te komen. "In de basis zijn we een vriendenclub, autosport is voor ons iets waar we allemaal heel veel plezier in hebben. Die avonden zijn altijd ontzettend gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt aan de auto's. Mensen als Teun van Dam en Wouter Drijfhout zijn al heel lang bij ons en daarmee hebben een mooie groep mensen bij elkaar. Ik hoop dat we dit nog lang kunnen voortzetten, want het is een concept dat voor ons allemaal heel goed werkt. Via Wouter is ook Ronald Bezuur bij ons komen rijden. We hadden direct een goede klik en ook Ronald past prima bij ons."

20190601-RBN 2854RobBlank

Altijd auto's
Naast in de autosport is Marcel Dekker ook in het dagelijks leven altijd met auto's bezig. Opel Dekker is een echt familiebedrijf, opgericht in 1966 door de opa van Marcel, Hans Dekker. Hij begon in 1966 met het Duitse automerk NSU. Na een paar jaar werd besloten om over te stappen naar het merk Opel en dat is op dit moment nog altijd zo. Nadat eerst Arie werkzaam werd binnen het bedrijf is Marcel nu de derde generatie in het bedrijf.

20190531-RBN 1684RobBlank

Eerst wassen
Marcel begon binnen het bedrijf als kind met het wassen van auto's en leerde door de jaren heen alle afdelingen van het bedrijf kennen. Sinds 2016 is Marcel naast zijn vader directeur van Opel Dekker en zorgt zo dus voor de voortzetting van het familiebedrijf. Inmiddels werken er acht mensen in de garage. Goede kans dat Mick in de toekomst de vierde generatie in het bedrijf gaat worden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet