Diversen

Div: Marcel Hirscher na indrukwekkende skicarrière nu in auto- of motorsport?

Hirscher Neureuter Svindal TT Cup
Marcel Hirscher (links, met Felix Neureuter en Aksel Lund Svindål) reed al in de Audi Sport TT Cup

Gisteravond maakte skiër Marcel Hirscher tijdens een persconferentie in het 'Gusswerk' in Salzburg het einde van zijn actieve carrière bekend. Al dagenlang werd er met name in Oostenrijk gespeculeerd over de beslissing van Hirscher, die met een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder – de Haagse Sylvia de Vlieg – ook een Nederlandse connectie heeft. Met acht opeenvolgende wereldbekertitels is Hirscher de succesvolste skiër uit de historie van de alpinesport, maar hij heeft ook een grote passie voor gemotoriseerde sporten. Zo reed hij al een keer een gastrace in de Audi Sport TT Cup en testte hij onlangs een MotoGP-machine van KTM. Het zou ons dan ook geenszins verbazen als we Hirscher binnen afzienbare tijd ergens in de auto- of motorsport terugzien.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Red Bull Content Pool, Audi, Rebocar

Hirscher persconferentie
De persconferentie van gisteren is in Oostenrijk ongetwijfeld de best bekenen TV-uitzending van het jaar

Hirschers populariteit is in Oostenrijk, waar wintersportsterren op handen gedragen worden, zonder meer vergelijkbaar met die van Max Verstappen in ons land. Zo was de persconferentie van gisteravond, op 'prime time' uitgezonden via de publieke zender ORF 2 en op Servus TV, het eigen televisiekanaal van zijn trouwe sponsor Red Bull, een enorm media-evenement. Hirscher maakte een bijzonder ontspannen indruk, het deed hem zichtbaar goed dat de lastige beslissing over het al dan niet voortzetten van zijn carrière in de skisport nu genomen is. "Ik wilde stoppen zo lang ik nog kan winnen", zei hij, tekenend voor zijn competitieve instelling.

Hirscher actie
Hirscher op weg naar weer een overwinning, hier voor eigen publiek in Schladming

En winnen deed hij tot op het laatst: acht algemene wereldbekerzeges op rij is een nooit eerder vertoond feit in de alpine skisport, een prestatie die waarschijnlijk ook niet zo snel zal worden herhaald. Ook zijn 67 overwinningen in wedstrijden voor de wereldbeker en in totaal 138 podiumplaatsen spreken voor zich. Hij haalde twee keer Olympisch goud en eenmaal zilver, plus zeven wereldtitels en vier tweede plaatsen op WK's. En omdat in de skisport net als in de autosport alles nauwkeurig wordt bijgehouden door de tijdwaarneming, kan worden gemeld dat Hirscher voor de 245 wereldbekerwedstrijden waaraan hij deelnam in totaal 7 uur, 17 minuten en 50,40 seconden nodig had.

Hirscher MotoGP
Hirscher testte in juli een KTM RC16 uit de MotoGP

Dat skiërs een passie voor gemotoriseerde sporten hebben, is geen nieuws. Jean-Claude Killy reed jarenlang de 24 Uur van Le Mans, Toni Sailer was niet onverdienstelijk in ondermeer de Formule Vee, Franz Klammer racete in de DTM en Luc Alphand behaalde in 2006 zowel een podiumplaats in de GT1-klasse in Le Mans, waar hij negen keer deelnam, als de overwinning in de Dakar-rally, waarin hij elf keer startte. Ook Hirscher is auto- en motorgek: enkele jaren geleden racete hij al niet onverdienstelijk als gastrijder in de toenmalige Audi Sport TT Cup en recentelijk reed hij met een KTM RC16 uit de MotoGP. "Buiten het skiën het heftigste wat ik ooit beleefd heb", zei hij bij die gelegenheid.

Hirscher MotoGP action

Natuurlijk werden er gisteren tijdens de persconferentie direct vragen gesteld over eventuele sportieve plannen. "Auto- of motorsport is het waarschijnlijkst", zei Hirscher daarop. Al sinds zijn jeugd rijdt hij op cross- en trialmotoren, maar ook met auto's kan hij goed overweg. Daar horen we dus ongetwijfeld nog meer van...

Hirscher rdB 2015
Hirscher met uw redacteur, Audi Sport TT Cup 2015

Hirscher RdB 14
Een jaar eerder ontmoetten we elkaar toevallig op de maandag na een DTM-evenement op de Red Bull Ring, Hirscher met zijn Audi RS 6 en uw redacteur met een Porsche 911 als testauto

Hirscher RdB Schladming 2009
En ook bij skiwedstrijden kwamen we elkaar veelvuldig tegen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet