Retro

Retro: Groeten uit Gilze-Rijen van Classic Wings & Wheels 2019

cwandw2019-4

Klassieke auto's en historische vliegtuigen – waar kun je die genoegens beter combineren dan op een vliegveld? Dat was de gedachte toen Henk Janus begon met zijn Classic Wings & Wheels, dat inmiddels van een bescheiden Rotary-happening is uitgegroeid tot een groot evenement dat toch nog klein aanvoelt. Vele bekende gezichten uit de Nederlandse autosport laten zich er inmiddels zien, en het leuke is dat ze gewoon samen de baan op gaan met de liefhebber. AUTOSPORT.NL was erbij en kwam terug met de volgende impressie.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam & Erik van der Schaaff

cwandw2019-76

De toegangsprijs van Classic Wings & Wheels is pittig – en daar wordt soms op social media op ouderwets Hollandse wijze over gemopperd. Maar de mopperaars realiseren zich niet dat het tweejaarlijkse evenement ooit als fundraiser begon en nog steeds is: een substantieel deel van de opbrengst is voor het goede doel. Bovendien is alles 'gratis' als je eenmaal binnen bent: voor je kaartje krijg je dus zo veel als je wilt ingeschonken door lieftallige air hostesses als deze.

6

Een van de goede doelen was KiKa. Hier met hun 'racetrailer' voor de verkoop van hun overbekende beren.

24

De cheques waren deze keer voor het Prinses Máxima Centrum en het Slokdarm- en Maagkankerfonds.

5

Na het halen van de papieren word je gecheckt aan de poort van het militaire vliegveld.

1

In de jaren zeventig was het populair, racen op militaire vliegvelden. Sinds een paar jaar wordt er weer geracet op Gilze-Rijen. Hoewel, geracet?

2

Zo ongeveer zag het er in de jaren zeventig uit tijdens vliegveldraces. Een prachtige Alfa Romeo GTA voor de verkeerstoren.

3

Fraudeurs of omgebouwde klassiekers op stroom?

4

Hollands glorie. De Donkervoort is veel gegroeid sinds onze fotograaf het 'fabriekje' in Tienhoven bezocht. Dat was in 1983. Toen nog een Lotus Seven-kloon, nu een geweldig gebouwd vederlicht projectiel.

7

Bentley vierde het 100 jarige bestaan van het merk, niet alleen op de baan met een flink aantal klassiekers maar ook in de paddock met een presentatie van de huidige auto's.

8

Zoals deze brute 'snelle vrachtwagen', zoals deze auto's toen wel eens werden aangeduid.

9

Zonder vrijwilligers gebeurt er niets. Hier de marshals, maar het complete team beslaat een kleine 250 mensen.

cwandw2019-3

Als je auto's en soldaten ziet, dan weet je dat op Classic Wings & Wheels bent. Hier tonen twee militairen grote belangstelling voor de Toyota Supra van Alexander Strik en zijn zoon Jordan, die rechts uitleg geeft.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet