Formule 1

Formule 1: Voorlopige kalender 2020 gepresenteerd, Zandvoort op 3 mei

Op de F1.com-site is de voorlopige Formule 1-kalender voor 2020 bekend gemaakt, die op 4 oktober door de FIA World Motor Sport Council nog moet worden goedgekeurd. Het seizoen bestaat uit 22 wedstrijden - een nieuw record - met daarbij twee nieuwkomers: de GP van Vietnam op 5 april en natuurlijk de GP van Nederland op Circuit Zandvoort op 3 mei. Zoals verwacht ontbreekt Duitsland op de kalender, voor Italië geldt nog een voorbehoud.

Tekst: Gerrie Hoekstra en René de Boer
Foto: PR

gp-nederland-3mei


Het seizoen begint op 15 maart in Australië, een week later wordt er in Bahrain gereden. Dat is de eerste van de in totaal zeven 'back-to-back' weekeinden met twee evenementen in twee opeenvolgende weekeinden, die er in 2020 op de kalender staan. Vietnam is op 5 april de eerste nieuwe locatie waarop gereden wordt, twee weken later is de Formule 1 te gast in Sjanghai voor de Grand Prix van China.

Zoals al verwacht werd, is het eerste weekeinde van mei aangewezen voor de Heineken Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort, die daarmee gelijk de start van het Europese seizoen vormt. Dankzij een last-minute financiële injectie van de regionale overheid kon de Spaanse Grand Prix op het Circuit de Barcelona-Catalunya toch nog terugkeren op de kalender, hier wordt een week na Zandvoort geracet. Zoals altijd is 24 mei gereserveerd voor de race in Monaco, twee weken later is er ook in de Azerbaidjaanse hoofdstad Bakoe een race op een stratencircuit. De Grand Prix van Canada op 14 juni valt, voor het eerst sinds 2016, weer eens samen met de 24 Uur van Le Mans. Op 28 juni is de Franse Grand Prix, een week later dan dit jaar, op Paul Ricard, gevolgd door de Oosterijkse ronde op de Red Bull Ring in Spielberg.

De Britse Grand Prix wordt op 19 juli verreden, op 2 augustus volgt in Hongarije de laatste wedstrijd voor de zomerpauze. Op 30 augustus wordt het seizoen hervat in België, een week later gevolgd door de Italiaanse Grand Prix op Monza, hoewel er hier nog een voorbehoud wordt gemaakt, omdat er nog geen contract met de promotor is ondertekend. Op 20 september is de Grand Prix van Singapore, een week later is de Formule 1 te gast in Sotsji voor de Russische ronde. Op 11 oktober staat Japan op de kalender, waarna het Amerikaanse deel van de toerkalender volgt met de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin op 25 oktober, de GP van Mexico op 1 november en de Grand Prix van Brazilië op 15 november. Op 29 november wordt het seizoen afgesloten, zoals de laatste jaren gebruikelijk op het Yas Marina-circuit in Aboe Dhabi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet