Diversen

Div: Mattias Ekström gaat elektrisch met Cupra

190827 Ekstrom Cupra


Ruim twee decennia lang was de Zweed Mattias Ekström vrijwel onlosmakelijk verbonden met Audi. Hij racete voor het Duitse merk in het Zweeds toerwagenkampioenschap en de Duitse STW-serie, daarna in de DTM en ook in het WK Rallycross. Met twee DTM-titels en de wereldtitel in de rallycross vierde hij fraaie successen. Nu krijgt Ekström een andere functie, maar blijft wel binnen het concern: hij wordt ambassadeur van het Spaanse merk Cupra, het elektrische en sportieve zustermerk van Seat. Ekström wordt fabriekscoureur met de nieuwe Cupra e-Racer, waarvan hij ook al een flink deel van het testwerk voor zijn rekening nam, en wordt ook nauw betrokken bij de elektrische autosportstrategie van het Spaanse merk.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's en video: PR

Na twee kampioenstitels en 23 overwinningen, waarmee hij samen met Gary Paffett gedeeld derde staat op de 'eeuwige ranglijst' van de DTM (achter Bernd Schneider en Klaus Ludwig) zette Ekström eind 2017 een punt achter zijn loopbaan in de Duitse toerwagenserie. Hij wilde zich volledig concentreren op zijn deelname aan het WK Rallycross met zijn eigen team EKS, maar ook daaraan kwam een voortijdig einde nadat Audi vrij onverwacht de officiële ondersteuning van het team stopzette. Ekström kreeg bij de DTM tijdens de seizoensstart van 2018 op Hockenheim nog een afscheidswedstrijd. Dit jaar was hij nog bij Audi actief als 'coach' voor MotoGP-coureur Andrea Dovizioso tijdens diens gastoptreden bij de DTM op Misano.

190827 Ekstrom DTM Misano
Mattias Ekström tijdens het DTM-weekeinde in Misano in juni (foto: Rebocar/R. de Boer)

Net zoals Seat met de toenmalige Cupra Cup-auto de basis legde voor wat nu de TCR-klasse is, was Cupra het eerste - en tot nu toe ook nog enige – merk dat direct zijn deelname toezegde aan de geplande E-TCR als serie voor elektrische toerwagens, op initiatief van de WSC-groep van Marcello Lotti, tevens de stuwende kracht achter het TCR-concept. Mattias Ekström is daarbij ambassadeur. "Na een autosportcarrière die werd gedomineerd door auto's met verbrandingsmotor wil ik met Cupra, dat sinds zijn oprichting al pioniert in elektrisch racen, graag de overstap maken naar elektrische autosportvormen", aldus de Zweedse coureur.

190827 Ekstrom test 2
Test met de Cupra e-Racer op het Circuit de Barcelona Catalunya

Antonio Labate, directeur strategie, business development en operations van Cupra, kondigt aan: "Elektroaandrijving gaat de basis worden van Cupra's autosportstrategie. Gebruikmakend van Mattias' race-ervaring en innovatiekracht zijn we op weg naar een nieuwe toekomst in de racerij en ontwikkelen we nieuwe initiatieven voor de internationale autosportwereld." De vorig jaar gepresenteerde Cupra e-Racer is de eerste volledig elektrische toerwagen ter wereld. De auto is goed voor een continu vermogen van 300 kW en een piekvermogen van 500 kW (680 pk), een top van 270 km/h en een acceleratie van 0-100 in 3,2 seconden en van 0-200 in 8,2 seconden. Tijdens de IAA in Frankfurt van komende maand wil Cupra een nieuw elektrisch studiemodel voorstellen. Daar zal ook Mattias Ekström in zijn nieuwe functie aanwezig zijn.190827 Ekstrom Test
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet