Diversen

NASCAR: Solide Late Model Series debuut voor Jeroen Bleekemolen op South Boston Raceway

Daags voor zijn fraaie overwinning in de IMSA-GTD klasse op Virginia International Raceway maakte Jeroen Bleekemolen afgelopen zaterdagavond ook zijn debuut in de lokale NASCAR Late Model Series op South Boston Raceway. Het was een enerverende stockcar-première voor onze landgenoot, die het goed naar zijn zin had in deze discipline.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer
Foto: PR

2019 Jeroen
Bleekemolen moest na 22 ronden defintief opgeven maar had wel zijn visitekaartje afgegeven


Niet alleen Loris Hezemans maakte dit weekeinde zijn VS-NASCAR-debuut, ook Jeroen Bleekemolen proefde voor het eerst aan een oval. Voor de 100 ronden tellende race op South Boston Raceway kwalificeerde Jeroen zich direct als tiende en kon het tempo van de ervaren ovalspecialisten aardig bijhouden. Na 22 ronden moest de Nederlander helaas met mechanische problemen opgeven. Onvermijdelijk had Jeroen ook nog een keer de muur lichtjes geraakt. Uiteindelijk werd de Nederlander wel als 15e in de einduitslag geklasseerd.

Jeroen omschreef het als een prachtig ervaring: "De eerste keer voor mij. Het was een 'short oval', dus dat betekent dat je bijna geen rust hebt, je bent continu aan het sturen. Het was een rondje van ongeveer 15 seconden en je rijdt tegen mensen die dat welke week doen, dus ik kon echt aan de bak! Uiteindelijk ging het best lekker. Ik had de kwalificatie gedaan en mocht als zesde starten, ik lag even vijfde, maar in de race is dat heel moeilijk om vast te houden. Die jongens zijn allemaal heel goed om dan in te halen, de auto ertussen te gooien."

Als een van de meest veelzijdige coureurs in ons land heeft Bleekemolen natuurlijk volop ervaring met de meest uiteenlopende raceauto's. Toch was dit weer iets heel nieuws voor hem, totaal niet te vergelijken met hetgeen hij gewend is. "Je hebt geen buitenspiegels, mijn auto tenminste niet", beschreef hij. "Ik had alleen een spiegel aan de binnenkant, daarmee kon ik naar achteren kijken, maar daar had ik niet eens tijd voor. Je moet echt honderd procent op je spotter vertrouwen, maar die had allemaal NASCAR-termen, waarbij ik niet zeker wist of ik wel echt kon insturen of toch een beetje ruimte moest laten. Daarmee zakte ik wel ietsje terug, maar ik reed toch lekker in de top tien. Ik heb wel een keer de muur geschampt met de achterkant, kreeg een beetje overstuur bij het uitkomen en toen was er iets kapot, dus daardoor moest ik opgeven."  

In zijn totaliteit  had de Nederlander echter zonder meer een goede indruk achter gelaten. "Een fantastische ervaring", zei hij terugblikkend. "Heel anders, het heeft eigenlijk niks te maken met wat ik gewend ben. Misschien is het wel zoiets als het verschil tussen voetbal en handbal: het is echt volledig anders. Maar heel gaaf om te doen. Ik kreeg ook veel leuke reacties van de mensen daar, die vonden dat het heel goed ging. Ik was best blij, het was leuk om te doen. Heel zwaar ook: ik had behoorlijk spierpijn in mijn armen, want ik zat misschien iets te ver van het stuur af. Het was natuurlijk leuk geweest om te finishen, maar aan de andere kant moest ik vandaag ook nog een zware race rijden. Het liep ook allemaal heel erg uit, want we hadden een heel lange 'rain delay'. Ik lag pas midden in de nacht in mijn bed. Ik deed natuurlijk ook niet mee voor het resultaat, het was meer voor de ervaring. Het hele Riley-team was komen kijken, het was enorm leuk. Een geweldige tijd gehad, heel gaaf om te doen!"

Tussen de regels door konden wij wel opmaken dat het naar meer smaakt maar of er een vervolg aankomt, hangt natuurlijk van Jeroens drukke programma af. Ook Porsche-coureur Nick Tandy reisde met Jeroen mee naar South Boston Raceway, niet om er zelf deel te nemen, maar om als eregast de onsterfelijke woorden "Gentlemen, Start Your Engines" ten gehore te brengen. Het bezoek van Bleekemolen en Tandy bracht ze in ieder geluk want beiden wonnen zondag op VIR in hun respectievelijke klasses. De wedstrijd op South Boston Raceway werd overigens gewonnen door Lee Pulliam, een voormalige NASCAR Whelen All American Series kampioen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet