GT

IGTC: WRT-Audi wint 10-uursrace Suzuka

190825 IGTC Finish
De WRT-Audi won de tien-uursrace in Suzuka

Het Audi Sport Team WRT won op dominante wijze de tien-uursrace in het Japanse Suzuka, de vierde seizoensronde van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. Na tien uur en 275 ronden kwam Kelvin van der Linde als winnaar over de eindstreep en deelde het succes met zijn Belgische teamgenoten Fred Vervisch en Dries Vanthoor. Op ruim 40 seconden eindigde de nummer 999-GruppeM-Mercedes met Raffaele Marciello, Maxi Buhk en Maro Engel op de tweede plaats. Buhk, die ditmaal gesplitst was van zijn vaste partner Götz, neemt daarmee de leiding in de tussenstand van het rijderskampioenschap over. Bathurst-winnaars Matt Campbell, Dirk Werner en Dennis Olsen werden na een sterke opmars vanaf de elfde startplaats als derde geklasseerd. Drie seconden daarachter eindigde de Craft-Bamboo-Mercedes met Yelmer Buurman, Maxi Götz en Luca Stolz, die daarmee net naast het podium grepen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Voor Nicky Catsburg en zijn teamgenoten Christian Krognes en Mikkel Jensen, die als derde op de grid in de nummer 36-Walkenhorst-BMW een uitstekende uitgangspositie hadden, was er in de race geen succes weggelegd. Weliswaar reed Catsburg samen met Martin Tomczyk in de pole-winnende Schnitzer-BMW in de beginfase vooraan op eerste en tweede plaats tot aan de eerste pitstops, maar vervolgens raakte Christian Krognes, die het stuur van de Walkenhorst-M6 had overgenomen, betrokken bij een aanrijding tussen twee auto's voor hem, die al ruime achterstand hadden en op een ronde gezet werden. Een van de auto's raakte de achterkant van de BMW. Ondanks een langdurige reparatie viel het team voortijdig uit.

Na de tweede reeks pitstops, waarbij Dries Vanthoor in de Audi voor Martin Tomczyk in de Schnitzer-BMW weer de baan op kwam, nam het WRT-Audi-team de leiding en wist deze vervolgens ook gedurende twee neutralisaties, telkens met een full-course-yellow gevolgd door een safety-car, vast te houden. Tot aan de laatste reeks stops leek er zelfs een 1-2 voor Audi in te zitten, maar het Absolute Racing-team verloor een minuut als gevolg van een probleem met de tankinstallatie bij de laatste stop. Daarmee kwam het team met rijders Markus Winkelhock, Christopher Haase en Christopher Mies uiteindelijk niet verder dan de zevende plaats, achter de Schnitzer-BMW, die vijfde werd na een drive-through vanwege het niet voldoen aan de minimale pitstoptijd van 84 seconden. De KCMG-Nissan met Chio, Burdon en Matsuda werd als zesde geklasseerd.

Ook voor Bentley was er in Suzuka weinig te halen: de beste Continental was die van Jordan Lee Pepper, Steven Kane en Jules Gounon, die achtste werden. Mercedes-AMG completeerde de top tien met de negende plaats voor de Strakka-GT3 van Gary Paffett, Lewis Williamson en Tristan Vautier en de tiende positie voor de Goodsmile Racing-auto van Nobuteru Taniguchi, Tatsuya Kataoka en Kamui Kobayashi. Met vier auto's in de top tien scoort Mercedes uitstekend in de stand voor het merkenkampioenschap. Ook in de Silver Cup ging de winst naar Mercedes: hier was de twaalfde plaats algemeen voor Nico Bastian, Mikael Grénier en Kenny Habul in de SunEnergy1-Mercedes genoeg voor de klassezege. In de Pro-Am-Cup zegevierde Strakka Racing met de Mercedes van Christina Nielsen, Dominik Baumann en Adrian Henry D'Silva, ondanks een lekke rechter achterband.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet