GT

GT: Farfus zet BMW op pole voor 10-uurs IGTC-race Suzuka

190824 IGTC pole
Pole en een miljoen Yen voor Augusto Farfus (midden) met Nick Yelloly (l.) en Martin Tomczyk

Terwijl BMW tijdens de DTM-race op de Lausitzring zijn meerdere moest erkennen in concurrent Audi bepaalde het wit-blauwe merk uit München wel het tempo in de kwalificatie voor de Suzuka 10 Hours, de vierde seizoensronde van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. De Braziliaan Augusto Farfus reed in de M6 GT3 van het Schnitzer-team, die hij deelt met Nick Yelloly en Martin Tomczyk, een tijd van 2:00,455 minzten, een nieuw kwalificatierecord op Suzuka, en was daarmee 0,076 seconden sneller dan de Belg Dries Vanthoor in de WRT-Audi, waarmee ook Kelvin van der Linde en Fred Vervisch in actie komen. Onze landgenoot Nicky Catsburg completeerde het succes voor BMW door de Walkenhorst-M6 van hemzelf, Christian Krognes en Mikkel Jensen op de derde paats te kwalificeren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

190824 IGTC Catsburg
Nicky Catsburg reed met de Walkenhorst-BMW naar de derde startplaats

De shootout voor de 20 snelste teams uit de kwalificatie was bepalend voor de uiteindelijke startvolgorde op de eerste tien rijen van de grid. In de voorafgaande kwalificatie was Kelvin van der Linde het snelst geweest bij de rijders en WRT in de gecombineerde klassificatie van de teams. In de shootout, die bij wat koelere temperaturen in de avond verreden werd, gaf Farfus met wat hij zelf betitelde als "de ronde van mijn leven" Dries Vanthoor in de WRT-Audi het nakijken. Catsburg bevestigde het goede tempo van BMW met de derde tijd, voor Miguel Molina in de Car Guy Racing-Ferrari. Dankzij de vijfde tijd door Jules Gounon in de snelste van de beide M-Sport Bentleys staan er vier verschillende merken bij de eerste vijf. Daarachter volgde Kamui Kobayashi met de Goodsmile Racing-Mercedes.

190824 IGTC Buurman quali
Yelmer Buurman met de GruppeM-Mercedes voor het kenmerkende reuzenrad van Suzuka

Yelmer Buurman start samen met Maxi Götz en Luca Stolz in de Craft-Bamboo Racing-Mercedes als achtste, net voor de GruppeM-Mercedes met Maro Engel, Maxi Buhk en Raffaele Marciello. Porsche, eind vorige maand in Spa winnaar van de 24-uursrace met GPX Racing, had in Suzuka alleen de 911 van Absolute Racing met Bathurst-winnaars Dennis Olsen, Matt Campbell en Dirk Werner in de shootout, dit trio start morgen vanaf de elfde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet