Diversen

S5000: Rubens Barrichello maakt singleseater comeback in Australië

Rubens Barrichello maakt eind volgende maand in Sandown zijn single-seater comeback in de nieuwe S5000 categorie. Voorlopig staan er voor het eerste seizoen 15 auto's op de startgrid.


2019 Rubens
Uit vervlogen tijden Rubens en Michael in Australië op het F1 podium. Nu keert Rubens weer terug voor de nieuwe S5000 klasse.

Tekst Willem J. Staat
Foto: S5000

Rubens Barrichello maakt singleseater comeback in Australië
Na enkele jaren afwezigheid maakt oud F1-coureur Rubens Barrichello een comeback in de eenzitter racerij. In 2012 reed hij zijn laatste F1 seizoen voor het team van Williams. Vervolgens was hij ook nog in Indycar actief.  Momenteel komt de populaire Braziliaan in de Braziliaanse Stockcar-series uit waar hij met een Chevrolet Sonic kampioen werd. Vorige week won hij nog een wedstrijd in dit kampioenschap.

In de S5000 categorie maakt men gebruik van een Onroak Ligier chassis dat is uitgerust met een 5L 560 pk sterke Ford Coyote Alumina motor.Het team van Gary Rogers Motorsport(GRM) heeft voor Australië de rechten en de auto's opgebouwd. Later deze maand komen de eerste vijf auto's op Philipp Island voor het eerst in actie.

Rubens Barrichello: " In mijn F1 carriere ben ik vaak in Australië geweest en het is natuurlijk opwindend om voor de nieuwe S5000 categorie weer terug te komen. Het is natuurlijk een interessant concept. De auto is uitdagend en ik kijk er naar uit om mijn bijdrage tijdens het debuut te leveren. Het is natuurlijk mooi om te zien dat er een revival van een serieuze eenzitterklasse in Australië komt. De aanblik en de sound van een 5L stockblock motor is natuurlijk fantastisch. Ik ben nog nooit in Sandown geweest, maar het lijkt me een fantastische baan om het debuut te maken. Het gaat een fantastische ervaring worden."

Chris Lambden van de S5000 categorie: " Toen wij begonnen met het creëren van een top singleseater categorie die was afgestemd op de Australische V8 psyche hoopten we dat het een stimulans zou zijn om opnieuw aandacht te richten op een tak van autosport die de laatste jaren hier verdwenen is. Het is natuurlijk fantastisch om Rubens Barrichello hier op de startgrid te hebben."

De eerste wedstrijd vindt gedurende het weekend van 20-22 september op Sandown plaats. Tevens de Australische Porsche Cup en TCR in het bijprogramma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet