Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup zorgt op Assen gegarandeerd voor spektakel

Kiraly-trein

De Mazda MX-5 Cup heeft tijdens de eerste drie optredens laten zien dat de Nederlandse autosport een schitterende merkencup rijker is. Steeds verrassende winnaars, in de race soms vijf verschillende rijders op kop, close racing en strijd door het hele veld van ruim 20 Mazda MX-5's. Dat wordt tijdens de Gamma Racing Day zeker genieten voor de liefhebbers van pure autosport. Maar bovenal voor de coureurs zelf natuurlijk. Voor veel rijders wordt het de eerste kennismaking met TT Circuit Assen.

Tekst en foto's: PR

Het debuut van de nieuwe klasse tijdens de Jumbo Racedagen op Circuit Zandvoort in mei liet direct de potentie van de Mazda MX-5 zien. Er wordt vaak gezegd dat het op Zandvoort onmogelijk is om in te halen. De Mazda MX-5-coureurs bewezen het tegendeel, want tijdens twee spectaculaire races kwam er vrijwel elke ronde een ander rijder aan de kop van het veld door.

Strijd

Vijf uit zes
Inmiddels heeft de Mazda MX-5 Cup zes races gereden en als er iets duidelijk is geworden, dan is het dat van te voren niet te voorspellen valt wie de race gaat winnen. Niet alleen is de strijd om de koppositie elke race super spannend, vijf verschillende winnaars uit zes races is in de autosport uniek te noemen.

20190601-RBN 3634

Klassement
Precies halverwege het seizoen, na zes van de twaalf races, gaat Toine Kreijne aan de leiding. De coureur van de fraai bestickerde Mazda MX-5 won weliswaar nog geen race, maar stond twee keer op het podium en finishte nooit lager dan de vierde positie. Daarmee bewijst de Team Mazda Kreijne-coureur dat constant zijn loont, want alle racewinnaars staan immers onder hem.

marcel-dekker

Nummer twee
Tweede staat meervoudig kampioen in diverse raceklassen Marcel Dekker. De bestuurder van de herkenbare gifgroene Mazda won de eerste race, stond de vier volgende races telkens op het podium, maar raakte in de laatste race betrokken bij een race-incident, waardoor hij kostbare punten verloor.

warmerdam team

Verrassende winnaar
De verrassing op Circuit Zolder was absoluut Dirk Warmerdam. In de twee eerste races manifesteerde hij zich wel al in de voorhoede, maar wist hij het podium niet te halen. Op Zolder pakte hij de winst in beide races en dat had bijna niemand, hijzelf inclusief, niet verwacht. Ook in de laatste twee races was hij in de kopgroep te vinden, reed hij zelfs aan de leiding, maar finishte in beide races buiten het podium.

Kiraly-trein

Simracer
Als tweevoudig kampioen in de 'oude' Mazda MAX-5 Cup waren de ogen begin dit seizoen gericht op András Király. Deze coureur begon als simracer aan de autosport en bewees dat iemand die snel is op de simulator ook goed kan zijn in een echte auto. Hij begon uitstekend met de snelste tijd in de eerste kwalificatie ooit van de nieuwe cup. In de eerste race ondervond hij echter dat het niet eenvoudig is om vanaf de tiende startplek, vanwege de reversed grid, naar voren te rijden. Al in de eerste bocht raakte hij betrokken bij een crash en hoewel hij wel door kon rijden was hij veroordeeld tot een achterhoedegevecht waarin hij veel kostbare punten verloor. De tweede race vanaf poleposition schreef hij wel op zijn naam. Na zes races staat Király vierde in het kampioenschap.

Gastenauto
Mazda Motor Nederland heeft elk evenement een gast die de gastenauto bestuurt. Tot nu toe hebben Michael Bleekemolen, Autovisie redacteur Dries van den Elzen en prinses Laurentien van Oranje Nassau in de gastenauto gereden. Tijdens de Gamma Racing Day zal coureur/presentator Allard Kalff deze auto besturen.

Close racing

Pure reclame
Tijdens het laatste evenement waren Joshua Kreuger en Dominique Kraan de winnaars. Beide races waren pure reclame voor de autosport, met tot wel vijf verschillende rijders aan de kop van het veld en uiteindelijk trotse winaars die de zege absoluut verdienden.

Junior klassement
Bij de rijders tot 24 jaar oud is Fonyts Hogeschool-coureru Max de Bruijn tot nu toe de beste. Hij stond in vijf van de zes races op het podium, waarvan drie keer op de hoogste trede. Dominique Kraan stond daar twee keer en bekleed die positie ook in het junio-klassement. De pas 15-jarige Maxime Oosten en de 16-jarige Milan Teekens delen de derde positie.

Gevecht

Niet te voorspellen
Tijdens de Gamma Racing Day mag het publiek zich verheugen op ongetwijfeld opnieuw spannende races, waarvan op voorhand niet te voorspellen is wie er op het podium komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet