Ford Fiesta Sprint Cup

Wie verslaat Daan Pijl in de Ford Fiesta Sprint Cup?

20190623-RBN 7357

Met ingang van de races tijdens de Gamma Racing Day op TT Circuit Assen hanteert de Ford Fiesta Sprint Cup een aangepaste startopstelling. Waar eerst de Nederlandse en Belgische deelnemers in een rechte lijn achter hun landgenoten stonden, worden nu alleen de snelste 5 Belgische en 5 Nederlandse rijders naast elkaar op de startgrid gezet. Achter deze 10 rijders is nu alleen de rondetijd uit de kwalificatie van een coureur bepalend voor zijn of haar startpositie.

Tekst en foto's: PR

Dick van Elk legt uit: "In de praktijk kwamen door deze opstelling van de startgrid vaak de snelle en minder snelle rijders in het middenveld met elkaar in gevecht en dat bleek niet altijd een bijdrage tot een veilig verloop. Voor de eerste race worden deze snelste 10 Belgische en Nederlandse rijders in omgekeerde volgorde gestart.

RBN 9390

Junioren
De nog maar 15-jarige Daan Pijl, die vorig jaar zijn debuut maakte in de Cup, heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt in de Ford Fiesta Sprint Cup. De rijder, die al op 13-jarige leeftijd zijn racelicentie wist te behalen en die vreemd genoeg nooit in wedstrijdverband heeft gekart, staat zowel bij de Nederlandse junioren als in de Dutch Belgian FFSC Super Star bovenaan het klassement. Tweede bij de junioren is de 15-jarige Colin Caresani met 89 punten, die regelmatig goed weet te finishen, al is zijn achterstand op Pijl inmiddels opgelopen naar 25 punten. Derde staan met 88 punten Youri Verswijveren en Jorn Boertien, die samen een wagen delen. Het aanstormende talent Rik Koen, ook pas 15 jaar, staat vierde, maar mag absoluut als kanshebber worden gezien op TT Circuit Assen.

20190714-RBN 2202

De oudere jongeren
In de strijd om het algemene Super Star klassement deden de oudere jongeren Laurens de Wit en Liroy Stuart goede zaken tijdens de laatste twee wedstrijden op Circuit Zandvoort. Zij wisten elk een race te winnen en lieten de jonkies zien dat er terdege rekening met ze gehouden moet worden. In het klassement boven de 24 jaar staan zij eerste en tweede met respectievelijk 125 en 96 punten. Ronald Bezuur staat daar met enige afstand als derde achter.

Herremans-Verswijveren

De Belgen
Het is prachtig om te zien dat onze zuiderburen zich steeds meer met de topplaatsen gaan bemoeien. Er ontstaat een echte Nederland-België strijd op de baan. De kampioen Ford Fiesta Sprint Cup België van vorig seizoen Kenny Herremans staat er dit seizoen het beste voor. In de algemene rangschikking staat de door Niels Lagrange ingeschreven Fiesta bovenaan met 10 punten voorsprong op de ervaren Bert Longin (Garage Feyaerts) met 97 punten. David De Saeger gaat in het verloop van dit seizoen steeds beter presteren. De Van Springel Motorsport-coureur staat derde op slechts vijf punten achter Longin.

Bij de Belgische junioren in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is het een spannende aangelegenheid. De onderlinge verschillen zijn erg klein. Nathan Van Springel heeft met 56 punten slechts 7 punten voorsprong op Alexander Borgmans, die op zijn beurt 8 punten voorsprong heeft op Giovanni Van Lil. Op één punt achterstand staat de snelle dame Hanne Terium geklasseerd.

FF-CG-1120

In welke klasse je ook rijdt en welk land je herkomst is, het gaat zeker spannend worden op TT Circuit Assen. Een dik veld van bijna 30 Fiesta's op weg naar de Haarbocht. We zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet