Belcar

Belcar:Krafft Racing (Norma) wint Eleven Sports 24 Hours of Zolder, Bert Longin mederecordhouder met zes zeges

Bert Longin mag zich voortaan mederecordhouder noemen met zes overwinningen in de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. De Leuvenaar won de editie 2019 aan het stuur van de Norma M20 FC #11 van Krafft Racing, samen met zijn zoon Stienes, Christoff Corten – die zijn tweede succes boekt – en de Zwitser Giorgio Maggi. De Porsche 991 #99 van Belgium Racing (Dylan Derdaele-Marc Goossens-Lars Kern-Louis Machiels-Nicolas Saelens) lag de hele wedstrijd op de loer, maar moest uiteindelijk nog één prototype voor zich dulden.

24U

Aangeleverd bericht
Foto PR

Het  Belgisch Limburgse team zegevierde wel in de Belcar 2-klasse. De winnaar in Belcar 3 strandde net naast het algemene podium: de Lamborghini Super Trofeo #999 van WCB Racing Team by Leipert Motorsport van Niels Lagrange, Stéphane Kox, Danny Kroes, Jimmy De Breucker en Yannick Hoogaers kon in de slotfase net niet profiteren van problemen op de Norma #2 van McDonald's Racing Team (Frédéric Vervisch-François Bouillon-Koen De Wit-Kris Cools) om de bronzen medaille af te snoepen.

Ondanks de aangename temperaturen en de afwezigheid van regenbuien tijdens de 24 Uur van Zolder 2019, het traditionele hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship, draaide de wedstrijd uit op een ware slijtageslag. De winnende Norma M20 FC #11 van Krafft Racing werd omstreeks middernacht in de pitgarage geduurd, waar een halfuur wegtikte om de alternator te vervangen. De zegekansen leken in rook opgegaan, maar een verder probleemloze wedstrijd bleek voldoende om zondag om 16 uur op de hoogste podiumtrede te staan. De Lamborghini van WCB Racing Team en de Porsches van Belgium Racing en Independent Motorsports (#8 – Koen Wauters-Kris Wauters-Dennis Retera-Xavier Stevens-Lieven Goegebuer) werden op pure snelheid de loef afgestoken, terwijl de drie overige Norma's die meestreden voor de overwinning stuk voor stuk uit de wedstrijd verdwenen met motorproblemen: de #66 van GHK Racing by T2 (Guy Verheyen-Chris Mattheus-Pieder Decurtins-Alain Berg-Ian Gepts) en de #1 van polesitters Russell Racing by PK Carsport (Frank Thiers-Hans Thiers-Gilles Magnus-Jeffrey Van Hooydonk-Fred Bouvy) gaven op tijdens de nacht van zaterdag op zondag. Tom Boonen, Sam Dejonghe en Thomas Piessens moesten bij het ochtendgloren eveneens in leidende positie de handdoek in de ring gooien met de Norma #110 van Deldiche Racing by JTB.

Het verhaal in Belcar 4 werd vooral op zaterdagnamiddag geschreven, toen de Mercedes-AMG GT4 #22 van Veidec Silver Eagle by Getspeed (Kenneth Heyer-Wim Spinoy-Hendrik Still-Christiaan Frankenhout) na een aanrijding met een BMW in de muur belandde en anderhalf uur verloor met de herstellingswerken. De teamgenoten met startnummer #93 (Michael Cool, Bart Samang, Sven Van Laere en Johan Vannerum) kregen zo een vrijgeleide om naar de overwinning te rijden, met een top 10-plaats als kers op de taart. De teamgenoten bij het Duitse team eindigden op de elfde plaats algemeen.

Een top 10-notering was er eveneens voor de winnaar in Belcar 5. Buiten een aanrijding kende de BMW M240i #157 van QSR Racing School (Johnny De Breucker-Luc Janssens-John Mauro-Jan Geunes-Rodrigue Gillion) een vlekkeloze wedstrijd en de beloning was dan ook de overwinning in de klasse. De Belcar 5-categorie werd overigens gedomineerd door BMW, de betrouwbare optie in vergelijking met de snellere Sakers en Lamera. BMW zegevierde ook in Belcar 6, dankzij polesitters Gregory Eyckmans, Jamie-Jason Vandenbalck, Markus Palttala en Pieter Denys (#721 JJ Motorsport/Xwift Racing). De overwinning van het snelle viertal kwam op geen enkel moment echt in gevaar.

De teams van het Belcar Endurance Championship genieten nu van een welverdiende zomervakantie en keren begin oktober terug naar Circuit Zolder, voor de voorlaatste manche van het kampioenschap in het kader van het American Festival NASCAR Finals.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet