Diversen

Div: Beitske Visser: "Als ik terugkom, dan ga ik in ieder geval voor de titel!"

190811 Visser podium
Beitske Visser sloot het seizoen in de W-Series af met een podiumplaats

Slechts drie rijdsters slaagden erin, in alle zes de races van de dit jaar nieuwe W-Series punten te scoren, en Beitske Visser was een van hen. Zoals mensen met wat kijk op autosport voorafgaand aan het seizoen van de veelbesproken serie verwachtten, waren Visser en de Britse Jamie Chadwick de voornaamste kandidaten voor ereplaatsen en die twee maakten dan uiteindelijk ook de titelstrijd onder elkaar uit, met zoals inmiddels bekend de beslissing in het voordeel van de Britse. Toch kan ook Beitske Visser terugkijken op een goed seizoen, dat ze afsluit met een prijzengeld van een kwart miljoen Dollar.

Tekst: René de Boer (vanaf Brands Hatch, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Alex Trienitz, Rebocar/R. de Boer

Bij de prijsuitreiking na afloop van de laatste race van het eerste seizoen van de W-Serie keek ook Beitske Visser even verbaasd. Op het LED-scherm achter het podium werd de Friese vlag geprojecteerd: de 'pompeblêdden' in plaats van de Nederlandse driekleur! "Ik had ooit een keer gevraagd of dat kon, maar ik wist niet dat ze dat hier zouden doen", vertelde Visser naderhand. "Dat scherm is digitaal, dus ze kunnen de vlag natuurlijk gewoon ergens op internet opzoeken en dan projecteren, maar het is natuurlijk wel bijzonder en leuk dat ze het hebben gedaan."

Voor Beitske Visser betekende haar derde plaats in de zesde en laatste race van het seizoen haar vierde podiumklassering van dit jaar, terwijl ze nimmer lager eindigde dan vierde. Wie het seizoensverloop analyseert, moet vaststellen dat Visser vaker dan jaar voornaamste concurrente Chadwick te maken had met technische problemen. "In het eerste raceweekeinde op Hockenheim had ik technische problemen, waardoor ik 13 punten misgelopen ben. Als je dan ziet dat ik nu uiteindelijk tien punten tekort kom voor de titel, dan is dat wel een beetje jammer, ja", geeft ze eerlijk toe.

190811 Visser actie

Defecte sensor op zaterdag
Ook op Brands Hatch speelde de techniek haar parten: een sensordefect zorgde ervoor dat ze in de eerste vrije training op zaterdag niet veel kon rijden. "En dat op een baan die tot nu toe voor mij nog onbekend was, dus ik kwam gewoon rijtijd tekort en moest zelfs vanmorgen in de kwalificatie de baan nog echt goed leren kennen", zei ze. "In de race vandaag ging het steeds beter, de snelheid zat er goed in en zo kon ik ook wat naar voren rijden. Het duel met Jamie was spannend: ze raakte me en ik kwam op het gras terecht, maar ik hield het gas erop en kon zo de derde plaats overnemen."

Dat resultaat reed ze vervolgens ook naar huis, maar ze had moeten winnen om Chadwick nog van de titel af te houden. In dat geval, in combinatie met de vierde plaats in de race voor Chadwick, had een groter aantal tweede plaatsen voor Visser de titelstrijd in het voordeel van onze landgenote beslist. Maar goed, dat is theorie en dat telt niet.

Visser blijft positief: "Ik heb dit seizoen heel veel geleerd. Als ik nu de eerste race over zou doen, dan zou ik veel beter rijden, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt. Hoe meer je in de auto zit, hoe beter je wordt."

190811 Visser TV
Sportverslaggever Han Dijkstra van Omroep Flevoland was speciaal voor Visser naar Brands Hatch gekomen

Al zeker van een startplek
De organisatie van de W-Series heeft al bekendgemaakt, dat de eerste twaalf rijdsters in de eindstand van het kampioenschap van dit jaar volgend seizoen in ieder geval weer verzekerd zijn van een plek in het deelnemersveld van de serie. De overige rijdsters moeten dan samen met nieuwe kandidaten weer door een selectieprocedure. Gaan we Visser volgend jaar in de serie terugzien? "Dat weet ik nog niet", zegt ze. "Voorlopig heb ik eerst een aantal GT-races met BMW op het programma staan. Daar ga ik me nu volledig op concentreren. Wat er verder gaat gebeuren, weet ik nog niet. Als je het me nu vraagt, zou ik het liefst met BMW DTM of Formule E willen doen, maar misschien ook nog wel een seizoen in de W-Series. Dan ga ik in ieder geval voor de titel!"

Reacties

  • 1
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 12 augustus 2019 07:55

  Als ze Chadwick nou 20 minuten eerder had ingehaald was er misschien nog iets mogelijk geweest. Iets agressiever mag best! En DTM of Formule E is natuurlijk onmogelijk...

  • 6
  • 1
   
  Rob Petersen 12 augustus 2019 08:03

  Tja anonieme gebruiker. Helaas is dat niet zo.. BMW DTM is nog niet zo heel gek hoor. Aangezien Fittipaldi echt niet goed is en een vrouw in de DTM commercieel best wel interessant is..

  • 0
  • 3
   
  sven2199 12 augustus 2019 08:19

  Fittipaldi rijdt voor AUDI en niet voor BMW, als ik kijk naar de rijders van BMW, zou ik Timo Glock eruit gooien en Visser de kans geven.

  • 1
  • 0
   
  Dirk Warmerdam 12 augustus 2019 10:54

  DTM is prima mogelijk voor Visser als BMW een gokje wil wagen. Er zijn natuurlijk ook al eerder dames in de DTM actief geweest. Misschien helpt het prijzengeld Visser ook wel een handje? Hoop dat Chadwick het budget voor FIA F3 bij elkaar kan krijgen, benieuwd hoe ze het daar doet.

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 augustus 2019 11:09

  Beitske heeft goed gepresteerd, gezien haar ruime ervaring had ik eigenlijk niet anders verwacht. De top is wel zeer smal, vind het in het algemeen een weinig indrukwekkende vertoning met grotendeels perkt getalenteerde dames. Ik gun Beitske de kwart miljoen van harte, niet verkeerd na 6 races van pakweg 30 minuten. Dat is voor de heren in vergelijkbare klassen een utopie. Gratis racen en een enorne pot aan prijzengeld, daar mogen de boys van dromen. De top 12 is automatisch geplaatst voor volgend jaar, van doorstroming zal nauwelijks sprake zijn. Zie het als een slim uitgedachte marketingtool, niet als een poging om dames op termijn de F1 in te helpen. Gun Beitske wel een plek in de DTM, Chadwick zou eigenlijk volgend jaar de competitie met de heren weer aan moeten gaan, net als Sophia Flörsch!

  • 2
  • 0
   
  Dirk 12 augustus 2019 11:24

  Kwart miljoen cash? of een budget voor in F3 of F2 (a la Mazda scholarship)? Beitske deed het hartstikke goed. Als ze het goed speelt kan ze snel in de DTM komen op deze manier!

  • 2
  • 0
   
  sven2199 12 augustus 2019 13:24

  Misschien moet je als Chadwick zijnde juist niet naar de F3 gaan maar naar de Euroformula Open, dit omdat ik persoonlijk denk dat Chadwick als talent het niet gaat redden in de F3 (mits ze bij PREMA of ART tekent).

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 augustus 2019 16:46

  Chadwick kwam vorig jaar in het nieuws door een verrassende overwinning in de UK F3, maar dat gebeurde vanuit een reversed grid situatie. Je moet dat wel in perspectief plaatsen, het was een uitschieter.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet