Diversen

Div: Beitske Visser: "Als ik terugkom, dan ga ik in ieder geval voor de titel!"

190811 Visser podium
Beitske Visser sloot het seizoen in de W-Series af met een podiumplaats

Slechts drie rijdsters slaagden erin, in alle zes de races van de dit jaar nieuwe W-Series punten te scoren, en Beitske Visser was een van hen. Zoals mensen met wat kijk op autosport voorafgaand aan het seizoen van de veelbesproken serie verwachtten, waren Visser en de Britse Jamie Chadwick de voornaamste kandidaten voor ereplaatsen en die twee maakten dan uiteindelijk ook de titelstrijd onder elkaar uit, met zoals inmiddels bekend de beslissing in het voordeel van de Britse. Toch kan ook Beitske Visser terugkijken op een goed seizoen, dat ze afsluit met een prijzengeld van een kwart miljoen Dollar.

Tekst: René de Boer (vanaf Brands Hatch, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Alex Trienitz, Rebocar/R. de Boer

Bij de prijsuitreiking na afloop van de laatste race van het eerste seizoen van de W-Serie keek ook Beitske Visser even verbaasd. Op het LED-scherm achter het podium werd de Friese vlag geprojecteerd: de 'pompeblêdden' in plaats van de Nederlandse driekleur! "Ik had ooit een keer gevraagd of dat kon, maar ik wist niet dat ze dat hier zouden doen", vertelde Visser naderhand. "Dat scherm is digitaal, dus ze kunnen de vlag natuurlijk gewoon ergens op internet opzoeken en dan projecteren, maar het is natuurlijk wel bijzonder en leuk dat ze het hebben gedaan."

Voor Beitske Visser betekende haar derde plaats in de zesde en laatste race van het seizoen haar vierde podiumklassering van dit jaar, terwijl ze nimmer lager eindigde dan vierde. Wie het seizoensverloop analyseert, moet vaststellen dat Visser vaker dan jaar voornaamste concurrente Chadwick te maken had met technische problemen. "In het eerste raceweekeinde op Hockenheim had ik technische problemen, waardoor ik 13 punten misgelopen ben. Als je dan ziet dat ik nu uiteindelijk tien punten tekort kom voor de titel, dan is dat wel een beetje jammer, ja", geeft ze eerlijk toe.

190811 Visser actie

Defecte sensor op zaterdag
Ook op Brands Hatch speelde de techniek haar parten: een sensordefect zorgde ervoor dat ze in de eerste vrije training op zaterdag niet veel kon rijden. "En dat op een baan die tot nu toe voor mij nog onbekend was, dus ik kwam gewoon rijtijd tekort en moest zelfs vanmorgen in de kwalificatie de baan nog echt goed leren kennen", zei ze. "In de race vandaag ging het steeds beter, de snelheid zat er goed in en zo kon ik ook wat naar voren rijden. Het duel met Jamie was spannend: ze raakte me en ik kwam op het gras terecht, maar ik hield het gas erop en kon zo de derde plaats overnemen."

Dat resultaat reed ze vervolgens ook naar huis, maar ze had moeten winnen om Chadwick nog van de titel af te houden. In dat geval, in combinatie met de vierde plaats in de race voor Chadwick, had een groter aantal tweede plaatsen voor Visser de titelstrijd in het voordeel van onze landgenote beslist. Maar goed, dat is theorie en dat telt niet.

Visser blijft positief: "Ik heb dit seizoen heel veel geleerd. Als ik nu de eerste race over zou doen, dan zou ik veel beter rijden, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt. Hoe meer je in de auto zit, hoe beter je wordt."

190811 Visser TV
Sportverslaggever Han Dijkstra van Omroep Flevoland was speciaal voor Visser naar Brands Hatch gekomen

Al zeker van een startplek
De organisatie van de W-Series heeft al bekendgemaakt, dat de eerste twaalf rijdsters in de eindstand van het kampioenschap van dit jaar volgend seizoen in ieder geval weer verzekerd zijn van een plek in het deelnemersveld van de serie. De overige rijdsters moeten dan samen met nieuwe kandidaten weer door een selectieprocedure. Gaan we Visser volgend jaar in de serie terugzien? "Dat weet ik nog niet", zegt ze. "Voorlopig heb ik eerst een aantal GT-races met BMW op het programma staan. Daar ga ik me nu volledig op concentreren. Wat er verder gaat gebeuren, weet ik nog niet. Als je het me nu vraagt, zou ik het liefst met BMW DTM of Formule E willen doen, maar misschien ook nog wel een seizoen in de W-Series. Dan ga ik in ieder geval voor de titel!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet