Sportscars

Sportscars: Jeroen Bleekemolen met Project1-Porsche 911 RSR in FIA WEC

190808 WEC Barcelona 57 actie 2
Jeroen Bleekemolen start met de nummer 57-Project1-Porsche in het FIA WEC

Jeroen Bleekemolen rijdt het komende FIA WEC-seizoen 2019-2020, dat op 1 september start met de vier-uursrace op Silverstone, met een Porsche 911 RSR van het Duitse team Project1 in de GTE-Am-klasse. De Amerikaanse website Sportscar365.com kwam gisteravond als eerste met dit nieuws. Onze landgenoot deelt de auto onder het startnummer 57 met de Amerikaan Ben Keating, al jarenlang zijn vaste teampartner in de Amerikaanse lange-afstandsracerij, en de Braziliaan Felipe Fraga. Met de Project1-Porsche hebben ze grote kans op succes: de 911 RSR was goed voor alle GT-wereldtitels, het Duitse team won in zijn eerste seizoen in het FIA WEC de titels in de GTE-Am-klasse. "Het kwam wellicht wat verrassend, de afgelopen drie weken zijn de zaken in een stroomversnelling geraakt, maar ik denk dat dit een heel interessant pakket is", zegt Jeroen Bleekemolen in gesprek met AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG/Jürgen Tap, FIA WEC/Adrenal Media, archief Porsche

De deelname aan het FIA WEC is goed nieuws voor Bleekemolen, die komend weekeinde met de Zakspeed-Mercedes zijn thuiswedstrijd beleeft in de ADAC GT Masters op Zandvoort. "Ik vind het superleuk om weer eens een volledig seizoen met een Porsche te rijden, en bovendien bij het team waar ik in 2011 Supercup en de Duitse Carrera Cup gereden heb", zegt de Aerdenhoutse rijder. "Ik was er gisteren om een stoeltje te passen en het was leuk om weer vele oude bekenden te zien!"

190808 Bleekemolen Tolimit
In 2011 reed Jeroen Bleekemolen al voor Project1, toen nog Tolimit, in de Porsche-merkencups

Dat Keating op zoek was naar een alternatief voor zijn IMSA-deelname, was al een tijdlang bekend. "Na zes jaar in IMSA en de jaren daarvoor in de ALMS wilde hij wel een keer wat nieuws, en in eerste instantie ook een beetje minder druk programma vanwege zijn zakelijke activiteiten", zegt Jeroen Bleekemolen. "Nu moet hij echter flink aan de bak, want we maken het IMSA-seizoen af en beginnen tegelijkertijd met WEC, dus dat betekent dat we bijna ieder weekeinde wel ergens rijden."

190808 WEC Keating
Ben Keating won aanvankelijk samen met Felipe Fraga en Jeroen Bleekemolen de GTE-Am-klasse in Le Mans

Aanvankelijk werd gedacht dat de Amerikaanse ondernemer zou kiezen voor de Ford GT, die hij eerder dit jaar verwierf en die hij ook in Le Mans inzette. En dat laatste met succes: samen met Bleekemolen en Fraga won Keating met die auto de GTE-Am-klasse, totdat de auto vanwege een marginaal te grote brandstoftank uit de uitslag gehaald werd. Saillant detail: door de diskwalificatie in Le Mans ging de overwinning toen naar de Project1-Porsche van Jörg Bergmeister, Egidio Perfetti en Patrick Lindsey, uitgerekend het team waarvoor Keating nu bij zijn WEC-campagne gekozen heeft. "Project1 had twee inschrijvingen voor het WEC-seizoen en was nog op zoek naar invulling van de tweede auto. Zo kwamen ze bij Ben terecht en ze werden het snel eens", aldus Bleekemolen.

Betekent dit project voor Bleekemolen het einde van zijn deelname aan de Amerikaanse lange-afstandsracerij? "Als het aan mij ligt niet", zegt hij stellig. "Ik rijd de laatste tien jaar al in Amerika en ik wil daar graag blijven racen, want daar voel ik me uitstekend thuis. Het voordeel is dat er geen wedstrijden van IMSA en het WEC samenvallen, dus ik heb de mogelijkheid om beide series te rijden. Ik ga nu eens goed om me heen kijken, er zullen best wel teams zijn die belangstelling voor me hebben." Keating heeft al aangegeven, in ieder geval nog met Bleekemolen de 24 Uur van Daytona te willen rijden. "Misschien zelfs wel met twee verschillende auto's, zodat we meer kans maken", stelt Bleekemolen.

190808 WEC Barcelona Porsche 57
Tijdens de FIA WEC-test van vorige maand in Barcelona reden anderen met de nummer 57-Porsche

Bleekemolen, Keating en Fraga ontbraken eind vorige maand tijdens de FIA WEC-test op het circuit van Barcelona. "Toen was de deal nog niet rond", vertelt Bleekemolen. "We proberen nu om voor de eerste WEC-race in Silverstone in ieder geval nog een dag ergens met de Porsche te kunnen testen, want niemand van ons heeft nog met de auto gereden, maar het belang van die test in Barcelona moet je ook niet overschatten. Als we allemaal een paar ronden kunnen rijden, dan moet dat wel genoeg zijn."

De nummer 56-Porsche van het team zal worden bemand door Egidio Perfetti, David Heinemeier-Hansson en 'Porsche Young Professional' Matteo Cairoli. De Italiaan maakt daarmee enigszins verrassend de overstap van het team Dempsey-Proton Racing, waarvoor hij de afgelopen seizoenen actief was en dit jaar in Le Mans ondermeer de pole-position in de klasse veroverde. Deze ontwikkeling houdt tevens in dat er geen plaats meer is voor Jörg Bergmeister, jarenlang een vaste waarde bij Project1, wat al even verrassend is. Naar we begrepen gaf Perfetti, die de campagne grotendeels financiert, de voorkeur aan Cairoli boven Bergmeister als partner.

190808 WEC Bergmeister
Verrassende ontwikkeling: geen plaats meer voor Jörg Bergmeister bij Project1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet