GT

GT: Voorbeschouwing ADAC GT Masters Zandvoort. Thuisvoordeel Nederlanders?

Dit weekend begint de tweede fase van het ADAC GT Masters seizoen op Circuit Zandvoort. Voorspellingen zijn er in dit competitieve kampioenschap eigenlijk op dit moment niet te doen. Wel waren er de afgelopen wedstrijden een aantal verrassingen. Hebben Indy Dontje, Jeroen Bleekemolen en Kelvin Snoeks thuisvoordeel?

2019 Rutronik 2
Leiders in het kampioenschap, Patric Niederhauser en Kelvin van der Linde.

Tekst en foto's: Willem J. Staat

Voorbeschouwing ADAC GT Masters Zandvoort. Thuisvoordeel Nederlanders?
Na het wegvallen van de DTM moet de ADAC GT Masters één van de seizoenshoogtepunten op Circuit Zandvoort worden. Naast de GT Masters verschijnen eveneens de ADAC GT4 Germany, TCR Germany en de Formule 4 aan de start. In de tussenstand van het kampioenschap staan de Zwitser Patric Niederhauser en de Zuid Afrikaan Kelvin van der Linde met hun RCB Rutronik Audi R8 LMS bovenaan. Daarachter volgen de Callaway combinaties van Markus Pommer/Marvin Kirchhöfer en Sven Barth/David Jahn. Indy Dontje bezet samen met Maximilian Götz in de HTP Mannfilter Mercedes de vierde plek in het kampioenschap. De vijfde plek wordt bezet door de MRS BMW M6 GT3 van Jens Klingmann/Nicolai Sylvest. Het team van HCB Rutronik is nieuw in het kampioenschap en werd in 2010 opgericht. Afgelopen jaar was het team wel verantwoordelijk voor de inschrijving van Christopher Haase op Macau, die daar als zesde eindigde. In principe zou je het dus als een verkapt semi-fabrieksteam kunnen omschrijven. Na jaren kwakkelen met de Nissan GT3 lijkt men het bij MRS met de BMW M6 GT3 nu eindelijk een beetje voor elkaar te hebben. Een prachtige overwinning van de combinatie Klingmann/Sylvest op de Red Bull Ring was de beloning voor het harde werken in de afgelopen jaren. Met drie overwinningen in alle voorgaande wedstrijden is het team van Callaway met de C7 GT3 duidelijk favoriet.

2019 Kirchhofer Pommer Marvin Kirchhöfer en Markus Pommer titelfavorieten voor Callaway?

Ten opzichte van 2018 zijn er weinig veranderingen in de deelname van de verschillende teams. Nieuw is uiteraard het team van Propeak Performance met een Aston Martin Vantage GT3. Maar voor Propeak Performance is 2019 met de ervaren Maxime Martin en Daniel Keilwitz duidelijk een leerjaar. De Zwitser Hugo de Sadeleer moest recentelijk bij Propeak Performance het veld ruimen. Nieuw was de aankondiging van het team van Toksport WRT eerder deze week.

Als test voor een deelname voor het seizoen 2020 komt men op Zandvoort a.s. weekend voor de eerste maal aan de start met de combinatie Maro Engel/Luca Stolz(beiden afgelopen weekend nog tijdens de ROWE 6U VLN wedstrijd op de Nordschleife voor Mercedes op het podium).

2019 ADAC GT Masters
Veel strijd in de ADAC GT Masters.

Teameigenaar Emre Buyubarak: "Wij weten hoe competitief dit kampioenschap is en willen zoveel mogelijk ervaring verzamelen om vooraan mee te strijden. Met Maro en Luca beschikken we over een sterke rijderscombinatie die vooraan mee kan strijden.

Het team van Toksport WRT heeft haar basis in Quiddelbach nabij de Nürburgring en is eveneens in de Duitse Porsche Carrera Cup en de rallysport actief. In de laatst genoemde tak van autosport worden meerdere Skoda Fabia R5's ingezet. Tijdens de WRC Rally in Chili pakte men zelfs met Kalle Rovanpera de overwinning in het WRC2 Pro klassement. In het EK Rally bezet Chris Ingram de derde plek. Ook aan het Duitse rallykampioenschap wordt met regelmaat deelgenomen.

De 24-jarige Luca Stolz: "Prachtig om weer tweemaal aan de ADAC GT Masters te kunnen deelnemen. Wij beschikken over een goede rijderscombinatie die over veel ervaring met de AMG Mercedes GT3 beschikt. Zo kunnen wij het team helpen dat ik eigenlijk al een klein beetje ken. Ze werken erg professioneel."


2019 Indy Dontje
Podium voor Indy Dontje in 2019 op Zandvoort?

Indy Dontje, Jeroen Bleekemolen en Kelvin Snoeks hopen op thuisvoordeel
Maar liefst drie Nederlanders aan de start dit weekend, waarbij Indy Dontje met de HTP Mannfilter Mercedes AMG GT3 realistisch gezien de beste papieren heeft voor een goede klassering. Met een tweede plek op Spielberg kon de combinatie Dontje/Götz de vierde plek in de tussenstand van het kampioenschap innemen. Men hoopt op Zandvoort de opgaande trend te continueren. Indy Dontje: "Ik heb hoge verwachtingen en tijdens mijn debuutseizoen in 2017 ben ik daar al naar het podium gereden. Vorig jaar is het helaas niet gelukt en dit jaar wil ik weer bij de eerste drie zitten. Het zou mooi zijn om hier misschien mijn eerste seizoensoverwinning te behalen. Inhalen is hier niet gemakkelijk. Een goede startplek is een belangrijke bode voor een goede klassering." Dontje won reeds eerder in de ADAC GT Masters.

2019 Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen en Kelvin Snoeks komen voor Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing uit. Jeroen Bleekemolen: "Vanwege andere programma's heb ik hier de laatste vijf jaar nauwelijks gereden. Het is natuurlijk bijzonder om hier weer te kunnen rijden. Het wordt een mooi weekend. Zandvoort kent natuurlijk vele interessante baangedeeltes. De Tarzanbocht biedt de beste inhaalmogelijkheden. Van daaruit kun je verschillende lijnen rijden. In het daaropvolgende nauwe gedeelte is er vooral na de start veel actie. Daarna gaat het snel omhoog. Bovenaan rijden we 230 km/u. Dit gedeelte is bijzonder uitdagend en je hebt wel wat moed nodig om hier voluit te gaan. Het Scheivlak is het moeilijkste baangedeelte. Daar mag je geen fouten maken want anders beland je in het grind. Training of race is dan direct voorbij. Zandvoort is een echte Old School baan (hoe lang nog? WJS) want fouten worden overal bestraft." Woorden die we destijds ook van DTM-coureur Gary Paffett hoorden toen de DTM in 2013 op het allerlaatste moment toch naar Zandvoort kwam toen de wedstrijd in China werd afgelast.

2019 Snoeks
Kelvin Snoeks hoopt op een goede klassering.

Kelvin Snoeks: "Ik woon slechts enkele kilometers van de baan vandaan. De baan heeft alles in zich wat men zich als rijder wensen kan en moet onze auto liggen. Nadat we de eerste raceweekends veel pech gehad hebben is het belangrijk om nu een keer een goed weekend te hebben. Jeroen heeft natuurlijk enorm veel ervaring en dit moet het gehele team naar voren helpen."
Snoeks rijdt samen met Max Wishofer die vanuit de F4 naar de GT Masters is overgestapt. Jeroen Bleekemolen vormt met de Zweed Jimmy Eriksson een combinatie.

Audi, Aston Martin, BMW, Porsche, Ferrari, Lamborghini, Mercedes etc. Deze merken kunnen komend weekend allemaal voor een verrassing zorgen want het ADAC GT Masters seizoen is nog volledig open. De ADAC GT Masters wedstrijden beginnen a.s. zaterdag en zondag om 14.45u en 13.00u

Reacties

  • 5
  • 1
   
  Patrick84 07 augustus 2019 19:17

  Ik heb er iig heel veel zin in! Gaat weer een prachtig weekend worden met mooie autosport! En met de Blancpain net achter de rug en nu de ADAC GT moet ik zeggen dat ik er echt niet rouwig om ben dat de DTM er niet meer is..... Als ik kijk naar wat het programma van de DTM op Assen was.....

  • 6
  • 0
   
  Marcel ten Caat 07 augustus 2019 20:14

  Er was niks mis met het DTM programma op Assen. Het was gewoon een ander programma. Twee circuits = meer kans op leuke autosport ;-)

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 augustus 2019 21:20

  Was idd weinig mis mee. Mensen die roepen gaat weer een prachtig weekend worden adviseer ik toch echt de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Gaat namelijk een kletsnat weekend worden.

  • 1
  • 0
   
  Patrick84 08 augustus 2019 09:41

  Nou de DTM is natuurlijk fantastisch en de W-Series en de Porsches waren ook leuk. Maar de Boss GP is gewoon een snelle demo en de Lotus Cup zaten te veel snelheidsverschillen in. Dan kies ik toch liever voor komend weekend

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 08 augustus 2019 10:14

  Ik hoop dat je een regenpak hebt.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 augustus 2019 11:44

  @Patrick: de Boss is inderdaad een veredelde demo, maar voor het casual publiek wel machtig mooi. De Lotus Cup heeft mij positief verbaasd, verschillende spannende gevechten in het middenveld. Zelfs met een verschil van 38 duizendste op de streep! Prachtig weekend in Assen gehad! En mooi dat we nu in zandvoort weer een goed gevuld programma hebben aankomend weekend

  • 5
  • 0
   
  TheNextGeneration 08 augustus 2019 12:10

  Ik denk dat er amper fans zijn die er rouwig om zijn dat DTM Zandvoort niet meer aandoet, veel bleven de laatste jaren immers ook gewoon thuis. Het unieke en het spektakel was er af. CZ heeft met Blancpain de juiste keuze gemaakt, want wat een spektakel was dat! Mar dat zegt natuurlijk helemaal niets over het DTM event op Assen, want ook dat zat gewoon goed in elkaar en is voor zowel Assen als DTM een frisse start. Misschien is dat ook wel wat DTM zo hard nodig had, dat hebben ze goed ingezien. Ik denk dat ze de komende jaren prima op op dit event verder kunnen bouwen. Meer internationale autosport in ons land is uiteindelijk voor iedereen positief!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet