Diversen

Div: DAMS-teameigenaar Jean-Paul Driot overleden

190804 Driot bw
Jean-Paul Driot vierde in 2017 in Berlijn met Buemi zijn laatste overwinning in de Formule E, onlangs in New York was hij er al niet meer bij

Hij was al een tijdlang ziek en vandaag kwam het bericht van het overlijden van Jean-Paul Driot, oprichter van het Franse DAMS-team, op 68-jarige leeftijd. Met zijn team, inclusief de Formule E-variant e-dams, was Driot goed voor in totaal 13 rijderstitels, 12 teamtitels en 147 overwinningen in de Formule 3000, Formule Renault 3.5, GP2 en 3, Formule 2 en Formule E. Het team meldde, de overwinning van Nicholas Latifi gisteren in de Formule 2-hoofdrace op de Hungaroring en de podiumplaats van Sérgio Sette Câmara in de sprintrace van vanmorgen aan Driot op te dragen. Hij laat zijn echtgenote Geneviève en zoons Olivier en Gregory na.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Jean-Paul Driot verdiende zijn geld in de oliehandel en richtte samen met oud-F1-coureur René Arnoux in het najaar van 1988 het DAMS-team op, waarbij het acroniem stond voor Driot Arnoux Motor Sport. In 1989 nam de jonge renstal met twee auto's deel aan het EK Formule 3000, waarin het met Eric Comas gelijk de tweede plaats in de eindstand van het rijderskampioenschap behaalde. In 1990 – Arnoux had zijn belang in het team alweer verkocht en de naam werd veranderd in Driot Associés Motor Sport – werd Comas met het team kampioen. Tweede rijders was Allan McNish. In 1993 en 1994 zorgen ook Olivier Panis en Jean-Christophe Boullion voor Formule 3000-titels met DAMS.

Driot was met zijn team op velerlei fronten actief: Le Mans (ondermeer met Cadillac en Panoz), FIA GT, A1GP - waarin het met coureurs Prémat en Lapierre de titel won -, de grotere Renault-formuleklassen, maar de formulewagens net onder de Formule 1 bleven het meest trekken. Zo was ook de in 2005 in het leven geroepen GP2-serie (later Formule 2) voor Driot een bijzonder geschikt speelveld, waarin rijders als Kamui Kobayashi, Kevin Magnussen, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Romain Grosjean en Jolyon Palmer voor hem in actie kwamen. Driot zag ook direct perspectief in de Formule E, waarvoor hij samen met Alain Prost het e-dams-team oprichtte. In het eerste seizoen won het team met Sébastien Buemi en Nicolas Prost de teamtitel, wat ook in de twee seizoenen daarna het geval was. In het seizoen 2015/2016 won Buemi de rijderstitel. Voor het recent beëindigde seizoen 2018-2019 maakte Renault plaats voor Nissan, Alain Prost deed zijn belang in het team van de hand.

190804 Driot 2
Driot (r.) richtte met Alain Prost het e-dams-Formule E-team op en vierde met Sébastien Buemi vele successen

Driot had zeker niet overal vrienden, zoals bleek tijdens het afscheid van Laurent Aiello, eind 2005, die in zijn officiële afscheidsrede zijn jarenlang gekoesterde voornemen waarmaakte en in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk maakte hoe Driot hem door niet nagekomen beloften bij de ontwikkeling van zijn carrière had gedwarsboomd. Vele andere, met name Franse, coureurs hebben echter veel aan Driot te danken gehad.

190804 Driot Zwitserland
In juni was Driot bij de E-Prix in het Zwitserse Bern nog ter plekke, toen al getekend door ziekteAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet