Supercar Challenge

Iedereen springt voor de tv-camera van Jordy en Tom direct in de houding

IMG 6178

De televisieprogramma's van de Supercar Challenge, en inmiddels ook van de Ford Fiesta Sprint Cup en de Mazda MX-5 Cup, worden al sinds 2003 geproduceerd door Bright Sight Media. Jordy van Kouwen is daar het creatieve brein en monteert de beelden die worden geschoten door een fantastisch team van cameramensen met als hoofdcameraman Tom Claes. Frank Verhoeven verzorgt in de uitzendingen sinds 2017 het commentaar.

Tekst en foto's: PR

Jordy en Tom ontmoetten elkaar voor het eerst bij een filmopdracht op het Circuit Ascari in Spanje. Terwijl Jordy verdwaald door de donkere straten van Ronda reed hield hij Tom bij toeval aan en vroeg "Weet jij waar het hotel is?" Dat was de eerste kennismaking tussen beide en met de klik die ze meteen met elkaar hadden vormen zij sindsdien een sterk team dat elk evenement haarfijn in beeld weet te brengen.

IMG 6657

Uitvoerend producent
Jordy van Kouwen is van origine grafisch ontwerper. In 2004 maakte hij als uitvoerend producent zijn eerste programma voor de Supercar Challenge. "Een compleet andere tijd nog voor YouTube en de action cams. Ik was begonnen als kleine ondernemer onboard video te verkopen aan coureurs. Daarna kreeg ik van V-Max de racebeelden en kon ik er een eenvoudig raceverslag van maken. Dick van Elk zag dat hier ook een TV-programma van gemaakt kon worden, dat was eind 2004. Dat was het eerste TV-programma voor MotorsTV. Het werd allemaal steeds groter, dus het kostte echt enorm veel tijd om al het gefilmde materiaal te bekijken en daar de bruikbare stukken uit te selecteren. Ik heb daar geleerd om snel en gestructureerd te werken, dat is met zoveel materiaal echt een vereiste."

tom

Sportieve cameraman
Tom Claes is een echte specialist als cameraman in vele takken van sport. Hij filmde in de wielersport meerdere WK's op de weg en in het veld, deed 14 jaar de Ronde Van Frankrijk en meerdere keren Parijs-Roubaix , Ronde Van Vlaanderen, Amstel Gold race, Milaan-San Remo. Maar ook voetbal in de Champions League en andere competities.
Op het gebied van autosport is Claes een echte specialist. "Ik heb in de Formule 1 drie keer de Grand Prix van Monaco gedaan, meerdere keren Spa-Francorchamps, Valencia, Barcelona en Magny-Cours. Daarnaast ook de 24 uren van Francorchamps en meerdere keren Dubai."

Zonder draaiboek
Jordy en Tom maken voor een evenement geen draaiboek. Van te voren wordt met Dick van Elk wel doorgenomen wat belangrijk is, met name op commercieel gebied. Inmiddels heeft Dick daarin een blind vertrouwen en werken Jordy en Tom zelfstandig en vol overgave tijdens de evenementen. "We volgen de races nauwlettend en weten wat belangrijk is. We draaien veel materiaal, wat we niet hebben is niet gebeurd", lacht Jordy.

5x versneld kijken
"Wanneer op zaterdagavond vrijwel iedereen zijn vertier zoekt is Jordy al bezig met spotten van het geschoten materiaal", vertelt Tom. Jordy vult aan: "Doorgaans hebben we vijf camera's langs de baan en daar komen dan ook nog de onboard beelden van alle auto's bij. Per klasse kost alleen het bekijken van de onboards al zo'n drie uur. Per raceklasse is er zo'n 24 uur beeldmateriaal. Ik bekijk deze beelden 5x versneld, dus je kunt wel nagaan hoeveel materiaal er te bekijken is."

jordy-montage

Killing my darlings
Jordy maakt een eerste montage met alle interessante beelden, waarbij hij er op let veel te switchen tussen de verschillende coureurs. Natuurlijk zijn de gevechten op de baan daarbij favoriet. Wanneer de eerste montage klaar is komt voor Jordy een moeilijk moment.
"Die montage is soms wel tweemaal zo lang als de uitzending mag duren, dus dan volgt het proces 'Killing my darlings'. Met pijn in mijn hart moet ik er dan stukken uitsnijden en er voor zorgen dat het eindproduct toch een goede weergave van het evenement is en voldoet aan de maximale zendtijd die wij van RTL7 krijgen", legt Jordy uit.

DSCN3187

Bevriezen of ratelen
Jordy en Tom werken met veel plezier aan de V-Max evenementen. Alle rijders en teams kennen het camerateam maar al te goed en iedereen werkt graag mee. "Niet iedereen is goed met interviews. We stellen altijd open vragen, zodat men zelf zijn verhaal kan vertellen. Meestal gaat dat goed en hebben we voldoende materiaal. Maar er zijn er ook die bevriezen en niets uit kunnen brengen en anderen die niet stoppen met praten", lacht Tom die meteen wat voorbeelden noemt die we hier echter voor ons houden.

Commentaar
Wanneer de montage klaar is wordt het commentaar ingesproken door expert Frank Verhoeven. "Ook een echte perfectionist", zegt Jordy. "Frank wil echt de spanning van de races weergeven en hij bekijkt ook alle social media van de coureurs. Houdt dit dus goed up-to-date mensen!"

Enthousiaste reacties
Tom en Jordy genieten bij de V-Max evenementen enorm van het plezier en de enthousiaste reacties die zij krijgen van de coureurs, de monteurs en teammanagers. Inmiddels werken zij al 12 jaar nauw samen en dat hopen ze nog lang te doen. "We gaan nog minstens 15 jaar door", zeggen de twee kameraden tot besluit lachend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet