GT

GT: Historie herhaalt zich met succes voor Gulf-Porsche in Spa

190729 Gulf actie
Het blijft een prachtig kleurenschema: het blauw en oranje van Gulf

Een Gulf-Porsche die wint in Spa-Francorchamps. In de regen. Voor mensen met enige kennis van autosporthistorie doet dat denken aan de 1000-kilometer-race in de Ardennen op 17 mei 1970, toen Jo Siffert en Brian Redman in de Gulf-Porsche 917 van het Britse team JW Automotive de voltallige concurrentie voorbleven. Ook in 1971 won een Gulf-917 in Spa, toen met Pedro Rodriguez en Jackie Oliver. Dit jaar was het een Gulf-911 GT3 R die succesvol was in de 24-uursrace, een fraai resultaat voor het nog jonge GPX-team en rijders Kévin Estre, Michael Christensen en Richard Lietz.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG, Gruppe C

190728 Gulf Porsche 917 480
In 1970 reden de Gulf-917's van JW Automotive tijdens de 1000-km-race van Spa

Het GPX Racing-team, onderdeel van het GP Extreme-concern, kennen we tot nu toe vooral van activiteiten in het Midden-Oosten. Het team van Pierre Brice-Mena is gehuisvest in de Verenigde Arabische Emiraten en is ondermeer een reguliere deelnemer tijdens de 24 Uur in Dubai. Ook Formule 1-, Groep C- en LMP1-auto's, voor speciale 'track days' maken deel uit van de collectie. In wedstrijden voor de Blancpain GT Series stond het team nog niet zo vaak aan de start, in Spa nam de renstal, waarvoor ook Nicky Pastorelli geregeld uitkomt, voor de eerste keer deel.

190729 Gulf rijders
Kévin Estre, Michael Christensen en Richard Lietz reden voor GPX Racing in de Total 24 Hours of Spa

"Eigenlijk was het doel om in 2020 met Porsche te gaan racen, maar gesprekken raakten in een stroomversnelling en zo kwam onze deelname hier in Spa tot stand", verklaarde de teambaas. Porsche stelde fabrieksrijders Richard Lietz, Michael Christensen en Kévin Estre ter beschikking. "Vorige maand, tijdens de 24 Uur van Le Mans, kregen we de vraag of we met dit team in Spa wilden rijden. Omdat we in het FIA WEC momenteel toch in de zomerpauze zitten, namen we dat aanbod aan", vertelde Richard Lietz.

190728 Gulf 911

Samen met de drie Porsches van ROWE Racing en de 911's van het KÜS Team75 Bernhard en Dinamic Motorsport was de inschrijving van GPX Racing een van de zes officieel ondersteunde Porsches in de Pro-klasse tijdens de Total 24 Hours of Spa. De auto was voorzien van de beroemde blauw-oranje kleuren van oliemaatschappij Gulf, die we in het verleden al vaker op de auto's van GP Extreme zagen. Niet voor niets is ook de Duitser Roald Goethe, de grootste verzamelaar van Gulf-raceauto's, bij de organisatie betrokken.

190729 Gulf finish

Het debuut had nauwelijks succesvoller kunnen zijn, want mede dankzij een ijzersterk optreden van Kévin Estre in de wisselende omstandigheden in de slotfase van de race werd de Porsche met het startnummer 20 als winnaar afgevlagd. De '20' was overigens ook niet geheel toevallig, want dat was het nummer waarmee Steve McQueen in de film 'Le Mans' als Michael Delaney in actie kwam. Uiteraard met een Porsche. In Gulf-kleuren...

190729 Gulf parc ferme
Kévin Estre had met zijn sterke optreden in de slotfase een groot aandeel in de overwinning
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet