Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Youri Verswijveren en Jorn Boertien racen met pure passie

IMG 6618

Youri Verswijveren en Jorn Boertien begonnen eind 2018 enthousiast aan een nieuw avontuur met hun team NXT Racing. In samenwerking met een grote sponsor werden twee Ford Fiesta's aangeschaft voor deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup NL. Jorn verkocht zijn Westfield-racer, kocht daarvoor in ruil een vrachtauto met trailer en daarmee was het team klaar voor deelname aan de cup.

Tekst en foto's: PR

Drie weken voor de eerste race spatte hun droom echter als een zeepbel uiteen. Het toegezegde budget van enkele sponsoren ging tot hun grote schrik niet door en er bleef net voldoende budget over voor één race. Dat was de investering niet waard, zo besloten beide jonge coureurs, en dus werd het project stopgezet.

  20190713-NRB 9156

Teleurgesteld meldden zij deze deceptie via Facebook en toen volgde een even onverwachte als hartverwarmende reactie. NXT Racing is naast het raceteam namelijk ook een platform dat als doelstelling heeft om jonge karters op betaalbare wijze naar de autosport te brengen. Daarmee zijn zij met tien jonge rijders actief in vijf kampioenschappen en dat gaat prima, want in elk klassement staat een NXT-karter op nummer één. De 24-jarige Youri en 21-jarige Jorn zien zichzelf hierbij niet als trainers, maar als de grote broer die de kinderen zoveel mogelijk willen helpen. En dat lukt dus.

  20190601-NRB 6922

Enkele ouders zijn zo enthousiast over deze werkwijze dat ze besloten om Youri en Jorn te helpen met hun eigen racecarrière in de Ford Fiesta Sprint Cup. Zij kregen het voor elkaar om voldoende budget bijeen te brengen voor deelname aan de eerste drie evenementen.
Beide rijders wisten niet wat ze meemaakten, maar gingen dolgelukkig aan de slag om zo kort voor de eerste races alles in orde te maken.

Zonder nog maar één meter in de Fiesta te hebben gereden gingen ze op weg naar Circuit Zolder. Om kosten te besparen besloten ze niet beide Fiesta's in te zetten, maar de races gecombineerd te rijden. Elk raceweekend zijn er namelijk twee races, waarvan zij er elk één rijden. "Dat lukt prima", legt Youri uit. "Jorn en ik hebben exact dezelfde rijstijl, willen dezelfde afstellingen en zitten altijd praktisch op dezelfde rondetijd."

  20190602-RBN 4452

Ook nu bleef de NXT Racing-vrienden echter niets bespaard. In de vrije training op Circuit Zolder ging de versnellingsbak kapot en de vraag was of zij überhaupt aan de race zouden kunnen deelnemen. Het team werkte keihard aan de auto en het lukte om de auto net voor de kwalificatie op zaterdagochtend rijklaar te krijgen. Weliswaar zonder te kunnen testen, maar in elk geval konden ze aan de kwalificatie deelnemen en waren ze niet voor niets naar België gekomen.

  20190713-NRB 9031


De vierde startpositie werd dan ook gevierd als een overwinning. Dat die er ook kwam in de eerste race was dan eindelijk de droom die wel uitkwam. "Ik wist dat ik meteen in de eerste ronde moest toeslaan", herinnert Zandvoorter Verswijveren zich nog goed. "Na een prima start passeerde ik gelijk een paar concurrenten en ik kon al voor ik over start-finish kwam de leiding in de race pakken.


20190601 EDFO 1720 MGL0894


Ik heb de hele race de leiding weten te behouden en kwam twee seconden voor de kampioen van vorig seizoen Laurens de Wit over de finish. Het gevoel dat ik toen had zal ik nooit meer vergeten, wat was dat fantastisch voor ons hele team."
Een dag later liet Jorn Boertien zien dat hij inderdaad net zo snel is als zijn teamgenoot, hij werd tweede en zo verliet NXT Racing Circuit Zolder tot hun grote vreugde als klassementsleider in de Ford Fiesta Sprint Cup NL.

  20190623-RBN 7367

Tijdens de Spa Euroraces volgden opnieuw twee podiumplaatsen, maar op Zandvoort tijdens de Blancpain GT World Series Europe wisten Youri en Jorn het podium net niet te halen, ze werden vijfde en vierde.

Hoewel het door de kartouders gerealiseerde budget aanvankelijk voldoende was voor drie evenementen lukt het NXT Racing door zeer zuinig te zijn toch om ook tijdens de Gamma Racing Day in actie te komen. Van 16 tot en 18 augustus wil het tweetal op TT Circuit Assen weer om de podiumplekken strijden. Voor Jorn is het zijn thuiscircuit en hij heeft er sinds hij zes jaar geleden begon met de autosport veel gereden. "Daar willen we opnieuw aan onze trouwe sponsors laten zien hoe dankbaar we zijn", besluit Jorn Boertien met een grote glimlach op zijn gezicht.

  20190713-RBN 9303  
De deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup NL danken Youri en Jorn aan Tomcat Orange ICT security, de Pelikaan Texel, Vesto Schoonmaak Bedrijfsdiensten, CYSO, Auto- en camperservice Gert Boertien, iunxi en One2wash.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet