Formula E

Formule E: Porsche bevestigt André Lotterer als Formule-E-coureur naast Neel Jani

190717 FE Lotterer Porsche
André Lotterer rijdt het komende Formule E-seizoen voor Porsche

Wat de collega's van AutoHebdo vorige week al aankondigden en wij voorafgaand aan de seizoensfinale in New York ook meldden, werd vanmorgen officieel bevestigd: André Lotterer start het komende seizoen naast de al eerder benoemde Neel Jani als fabrieksrijder voor Porsche in het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Daarmee maakt Porsche waar, wat het al eerder als intentie aangaf, namelijk het aantrekken van een rijder met Formule E-ervaring voor het wedstrijddebuut in de Formule E. André Lotterer kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor het Techeetah-team en leverde met goede prestaties een belangrijke bijdrage aan het binnenhalen van de teamtitel door DS-Techeetah in het zojuist afgesloten seizoen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Officieel wilde André Lotterer er afgelopen weekeinde in New York nog niks over zeggen. "Maar jij werkt toch ook voor een Porsche-magazine en een Porsche-website", zei hij met een knipoog tegen uw redacteur. "Dan komen we elkaar vast wel weer tegen." Natuurlijk is het voor Lotterer zinvol om zijn bestaande relatie met het sportwagenmerk uit Stuttgart-Zuffenhausen voort te zetten. In 2017 stapte hij na het stopzetten van het LMP1-programma bij Audi over naar Porsche, waar hij het laatste seizoen met de 919 Hybrid in het FIA WEC nog meemaakte. Ook toen de lange-afstandsraces bij Porsche niet langer op het programma stonden, werd hij als fabriekscoureur gehandhaafd en reed daarnaast in de Formule E.

Van die ervaring wil Porsche nu mede gebruikmaken bij het debuut van het merk in de elektrische formulewagenserie, want Neel Jani hield het in het seizoen 2017-2018 na een teleurstellende première met het Dragon Racing-team in Hongkong in de Formule E al na één weekeinde voor gezien. Lotterer stond in de Formule E in twee seizoenen in totaal vier keer op het podium, met twee opeenvolgende tweede plaatsen in Rome en Parijs het afgelopen seizoen als beste resultaten. Hij kwam enkele malen dichtbij de overwinning, zoals in Hongkong, toen hij echter naast het succes greep nadat Sam Bird hem een lekke band had bezorgd.

Jani en Lotterer kwamen het afgelopen seizoen ook samen voor het Zwitserse Rebellion-team in het FIA WEC uit. "Ik heb veel goede herinneringen aan successen met Porsche, in het bijzonder de samenwerking met Neel", zegt Lotterer. "Het is super dat we nu samen het rijdersteam voor het Porsche Formule E-team vormen. Ik kijk uit naar de nieuwe opgave en de toekomstige samenwerking met het team. Bij DS-Techeetah heb ik een geweldige tijd gehad en ik dank iedereen in het team voor het vertrouwen dat ze in me hadden toen ik kwam en voor al het harde werk en de onvergetelijke momenten die we samen hebben beleefd. Na twee jaar bij het team kreeg ik een aanbieding waar ik geen 'nee' tegen kon zeggen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet