Porsche Cups

Allereerste Porsche Supercup zege voor Ayhancan Güven op Silverstone, Ten Voorde beste Nederlander

guven2

De Turk Ayhancan Güven heeft op het circuit van Silverstone zijn allereerste zege in de Porsche Supercup behaald. De debutant, uitkomend voor het team van martinet by ALMERAS, was ook al in de vrije training en kwalificatie het snelste geweest en leidde de wedstrijd op zondag van start tot finish. Als tweede kwam de als zesde gestarte Fransman Julien Andlauer over de finish, die hiermee tevens de leiding in het kampioenschap overnam van zijn teamgenoot Michael Ammermüller. Ook de derde en laatste podiumplek ging naar een Fransman, te weten Florian Latorre. Beste Nederlander werd Larry ten Voorde, die vanaf de vijfde startpositie één plaatsje wist goed te maken en als vierde over de finish kwam in de vierde Supercup race van dit seizoen.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR

Bij de start kwam Ayhancan Güven prima van zijn plek om vervolgens al na luttele meters niet de vanaf de tweede plaats slecht gestarte Florian Latorre in zijn spiegels te zien, maar diens teamgenoot Jaxon Evans, die vanaf een derde plaats op de grid een uitstekende start kende. Güven ging dan ook als leider de eerste bocht Copse in, gevolgd door Evans, Latorre, Pedersen en Andlauer, waarbij de laatstgenoemde al snel na de start van positie was gewisseld met Larry ten Voorde.

In het vervolg van de race reed Güven onbedreigd aan de leiding, maar wat er achter hem gebeurde was zeer vermakelijk, en werd het maar weer eens duidelijk wat het cup racen zo leuk en zo mooi maakt. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Julian Andlauer, die eerst Pedersen verschalkte en vervolgens de aansluiting vond op de achterbumper van Florian Latorre voor de strijd om de derde plaats. Samen voerden zij de aanval op bij de op de tweede plaats rijdende Jaxon Evans, die door al die druk in de fout ging en met te veel onderstuur bocht 16 (Luffield) inging. Hiermee gaf Evans zijn teamgenoot Latorre ruimschoots de gelegenheid om zich te positioneren voor een aanval in bocht 17 (Woodcote) en zo geschiedde. Niet veel later, na wederom een klein foutje, ging ook Andlauer voorbij aan Evans, die zijn fraaie start, geen succesvol vervolg kon geven en terugviel naar de vierde plaats, tevens de plek waarvan hij gestart was.

Daarna opende Andlauer voor de tweede maal de jacht op Latorre. En met succes. In bocht negen stuurde Latorre iets teveel naar binnen waardoor hij teveel en te lang op de Kerbstone zat en snelheid verloor en Andlauer de kans gaf om hem buitenom te passeren.


guven


Andlauer kwam nog in de buurt van Güven maar die wist met een voorsprong van 0.575 op zijn achtervolger de race toch te winnen. Naast de allereerste PSC zege voor Güven was het tevens de allereerste Turkse winst ooit in een Porsche Supercup wedstrijd.


tenvoorde3


Larry ten Voorde eindigde, na een matige start, waarbij hij zelfs even terugviel naar de zesde plaats, uiteindelijk op een vierde plaats, waarmee de Nederlander dus ook nog voorbij was gegaan aan Jaxon Evans. Jaap van Lagen reed een hele sterke inhaalrace, welke hij na het schrappen van zijn snelste tijd in de kwalificatie moest aanvangen vanaf de 17de startplek.


vanlagen1


Na diverse fraaie gevechten wist Van Lagen zich op te werken naar de tiende plaats. Michael Ammermüller, die tot vandaag leider in het kampioenschap was, startte vanaf een negende positie en wist met een zesde plaats de schade nog enigszins beperkt te houden, maar moest toch de leiding in het kampioenschap afstaan aan zijn teamgenoot bij BWT Lechner Racing, Julien Andlauer.
De winst in het Pro Am klassement ging opnieuw naar de Noor Roar Lindland, voor Stephen Grove en Philipp Sager. De zege in het Rookie klassement ging als vanzelfsprekend naar overall winnaar Ayhancan Güven, voor Daniel Harper en Joey Mawson.
De volgende wedstrijd van de Porsche Supercup vindt plaats op zondag 28 juli. Plaats van handeling zal dan de Hockenheimring zijn.

Stand (eerste 10) na vier races:
1. Julien Andlauer 67p.
2. Michael Ammermuller 64p.
3. Ayhancan Güven 50p. (eerste Rookie)
4. Mikkel O. Pedersen 47p.
5. Florian Latorre 47p.
6. Larry ten Voorde 46p.
7. Jaap van Lagen 43p.
8. Jaxon Evans 34p.
9. Tio Ellinas 31p.
10. Al Faisal Al Zubair 26p.
15. Roar Lindland (eerste Pro Am)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet