Liveblogs

Liveblog Blancpain GT World Challenge Europe – Circuit Zandvoort


19:00 uur - Mazda MX-5 Cup
Een aantal nieuwe namen bij de inschrijvers. De ervaren Kelvin Snoeks stapt in bij Blueberry Racing. Boy van der Heyde reed al in de jaren'80 in Simcaatjes rond op Zandvoort en is nu de vervanger van Danny Ramaekers. Emile van Westing vervangt Dick van Elk en ook Certainty teambaas Dillon Koster heeft een stoeltje bemachtigd. Ook nieuw is Fred Blok op de inschrijflijst. Pieter Ameye doet mee namens Mazda Motor België, terwijl Prinses Laurentien van Oranje Nassau de gastenauto van Mazda Motor Nederland bestuurt.

Marcel Dekker gaat er gelijk voor zitten en rijdt de snelste tijd, gevolgd door Olivier Naaktgeboren. Ondanks een spin ligt de dubbele winnaar van de races op Zolder Dirk Warmerdam derde met in zijn kielzog András Király, die ondanks een draaier even later de snelste tijd rijdt. Max de Bruijn heeft geen werkende transponder en het is onduidelijk waar de jonge rijder zich bevindt. De rijders van Johan Kraan Motorsport wachten tot het laatste kwartier met hun aanval. Joshua Kreuger rukt vanuit de achterhoede op naar een vierde plaats, terwijl Dominque Kraan naar een zevende plek schiet. Aan kop zijn de verschillen minimaal. Het verschil tussen de eerste zeven rijders bedraagt maar een kleine halve seconde. Ook Prinses Laurentien weet zich kranig te weren tussen alle mannen en verbetert zich vrijwel elke ronde. In een poging nog sneller te gaan spint zij in het Scheivlak.

Alles blijft zoals het is, tenminste tot aan de laatste seconden. Kelvin Snoeks zet nog even alles op alles en pakt de snelste tijd, gevolgd door András Király en Marcel Dekker. Ook nog een eindoffensief van Joshua Kreuger, die Dirk Warmerdam naar de vijfde plaats drukt. Morgen de kwalificatie rond 11:00 uur.

18:10 - Ford Fiesta Sprint Cup
Het duurt een tijdje voordat de Hankook banden zijn opgewarmd op het koude Zandvoortse asfalt voor de vrije training van de gecombineerde Ford Fiesta Sprint Cup Nederland-België. De regen is gestopt en de baan is door de vorige trainingen gelukkig droog gereden. Laurens de Wit meldt zich vooraan voor Daan Pijl en Youri Verswijveren. Liroy Stuart is de vierde in de rangschikking en weet zich even later zelfs op te werken tot een tweede plek. Ronald Bezuur springt naar een vijfde plaats. Rik Koen blijft hangen op een zevende plaats en zakt zelfs nog een plaats terug. Plotseling weet de 15-jarige de snelheid te vinden en stoomt gelijk op naar de toppositie met zijn Cor Euser Racing teamgenoot Daan Pijl als achtervolger. Er zijn twee rijders waarvan de transponder niet werkt, de snelle Belgische dame Hanne Terium en Kenny Herremans, die altijd wel in de kop te vinden is. Moeilijk om te bepalen hoe hun rangschikking is. Laurens de Wit verdringt Pijl naar de derde plaats. Colin Caresani blijft op een 14de plaats hangen, maar verbetert zich tot een negende plaats. Liroy Stuart en Ronald Bezuur raken elkaar in de Tarzanbocht en deze schermutseling wordt bekeken door de wedstrijdleiding. Verwijveren weet met nog 3 minuten te gaan de derde plaats af te pakken van Daan Pijl. De Wit maakt nog wat tijd goed op Rik Koen maar blijft tweede. Verswijveren blijft derde, terwijl Stuart Pijl wegdrukt naar de vijfde stek. Morgen om 10:30 volgt de kwalificatie die de startvolgorde in beide races gaat bepalen.

17:25 uur - Lamborghini Super Trofeo
De vrije training wordt na een kwartier met een rode vlag afgeblazen. Twee meeuwen zijn het slachtoffer van een botsing met een Lamborghini voor de hoofdtribune. Na de herstart ging er gelijk uitkomend Tarzanbocht een wagen met koude banden hard af. Gelijk weer code rood. Met nog 27 minuten op de klok wordt de sessie weer herstart. Danny Kroes ligt tweede, Paul Harkema 12de terwijl Hans Fabri nog een tijd moet zetten. Uiteindelijk rijdt Danny Kroes met teamgenoot Sergey Afanasiev de snelste tijd. Mathijs Bakker/Paul Harkema worden mooi achtste. Hans Fabri weet geen tijd te zetten.


snewlste

16:25 uur - GT4 European Series
Het "Old School" circuit van Zandvoort, waar foutjes onmiddellijk worden afgestraft, kent zijn tweede slachtoffer in de European GT Series. De BMW van Massimiliano Tresoldi, die vanochtend hard de rail van de Gerlachbocht raakte, komt dit weekend niet meer in actie.Na tien minuten is het de #14 McLaren van Daniel McKay die de Equipe Verschuur bolide boven aan de lijst plaatst, gevolgd door de Ekris BMW van Ricardo van der Ende. Een korte rode vlag wordt veroorzaakt vanwege een uitstapje van de #62 Aston Martin van Matthew Cowley. Na de snelle herstart pakt Jan Kisiel met de Leipert Mercedes kortstondig de toppositie maar wordt gelijk weer gepasseerd door Van der Ende. Vijf verschillende merken bij de eerste vijf bewijst het nut van de Balance of Performance. De verschillen zijn minimaal. Max Koebolt die het stuur heeft overgenomen van Kisiel herpakt de koppositie gevolgd door Euan McKay met de Ekris BMW, die echter wordt gepasseerd door Möller-Madsen. In de laatste zes minuten pakt Mark van der Aa met de MDM Motorsport BMW heel verrassend de koppositie, maar een opdrogende baan zorgt voor snelle wisselende posities. Wederom is het Nicolaj Møller-Madsen met de Audi R8 LMS GT4 die de snelste tijd rijdt maar gelijk weer wordt afgestraft door eerst Van der Aa en gelijk daarna door Benjamin Lessennes met de McLaren. Mark van der Aa weet niet van ophouden en pakt wederom de kop, maar in de uiterste seconden is het toch weer Lessennes, die Möller-Madsen en de opgerukte Alec Udell MDM Motorsport BMW verslaat.


engel


15:00 uur - Blancpain GT World Challenge
De omstandigheden zijn slecht op Zandvoort voor de tweede vrije training van de GT Sprint Series. De sessie wordt na een klein kwartier met een code rood stil gelegd. De #11 Phoenix Racing Audi van Frederic Vervisch gaat eraf in de Mastersbocht. Halverwege de 80 minuten durende training neemt Steijn Schothorst het stuur over van Audi wagengenoot Nick Foster. Ook Milan Dontje kruipt gedurende deze sessie achter het stuur van de Attempto Racing Audi als teamgenoot van de Italiaan Mattia Drudi. Voor de laatste 20 minuten verschijnt de derde Nederlander ook nog op de baan. Rik Breukers komt in de plaats van van Oscar Tunjo. In de slotfase breekt er een flauw zonnetje door maar de baan is nog veel te nat voor verbeteringen. Voor wat het waard is pakt equipe Luca Stolz/Maro Engel de snelste tijd met hun Black Falcon Mercedes-AMG GT3 voor Christian Engelhart/ Mirko Bortolotti in de GRT Grasser Lamborghini Huracan. De verschillen aan de top zijn minimaal. Steijn Schothorst is de snelste landgenoot op de achtste plaats. Rik Breukers 19de en Milan Dontje daar weer een plaats achter. Morgen de oh zo belangrijke kwalificatie rond half tien in de ochtend.

13:40 uur -Supercar Challenge

Slechts 20 wagens komen er op de baan voor de totaal verregende vrije training van de Supercar Challenge. Ook Max Weering blijft binnen in zijn kakelverse Lamborghini Super Trofeo. Zijn oude wagen werd 4 juli, tijdens een vrije training afgeschreven tegen de rail in het Scheivlak. De sessie wordt een aantal malen onderbroken door een Full Course Yellow na verschillende incidenten. In de GT klasse vaart de Certainty Porsche 991 van Floris Dullaart naar de snelste tijd voor Dennis de Borst die zich tussen de GT's spartelt. Henk Tappel is de snelste in de Sport-klasse.

  force

De spectaculaire waterstof aangedreven Electric Racing Force bolide kon door de nodige malheur geen getimede ronde afleggen.

  IMG 6609

12:50 uur - Lamborghini Super Trofeo

De hemelsluizen zijn open gegaan vlak voor de vrije training van de Lamborghini Super Trofeo. 21 wagens gaan van start, waaronder vier Nederlanders, de jonge Danny Kroes voor Bonaldi Motorsport, de ervaren Mathijs Bakker met teamgenoot Paul Harkema voor Target Racing en Hans Fabri voor Imperiale Racing. Vito Postiglione is de snelste voor Stuart Middleton en Jakub Knoll. Kroes rijdt naar de achtste plaats, drie plaatsen voor Bakker.

11:45 uur - GT4 European Series
Onder een donkere lucht en op een natte baan vertrekken 29 wagens de eerste vrije training voor de European GT4. De #33 Bullitt Racing Mercedes AMG GT4 van equipe Stephen Pattrick/ Andy Meyrick is daar niet meer bij. De wagen ging er tijdens de test op donderdagmiddag heel hard af in de bandenstapels van de Arie Luyendijk-bocht. We zien in de beginfase op een opdrogende baan een aantal Nederlanders in de top vijf waaronder Olivier Hart, Duncan Huisman en Kay van Berlo.


0P4A6628


Een rode vlag zorgt voor een neutralisatie vanwege een crash van Massimiliano Tresoldi die de achterkant van zijn BMW opvouwt tegen de banden van de Gerlachbocht. Na de herstart is het uiteindelijk Ricardo van der Ende die met de Ekris Motorsport BMW de snelste tijd draait.
  3S3A4741

10:30 uur - Blancpain GT World Challenge
Na een half uur vrije training voor de bronzen en zilveren rijders vallen de eerste druppels op de baan. De meeste wagens schieten naar binnen. Twee Audi's van de Belgian Audi Club Team WRT zijn het snelste op dat moment met Ezequiel Perez Companc als beste, gevolgd door onze landgenoot Rik Breukers. Milan Dontje met de Attempto Racing Audi rijdt naar een 22ste plaats.

  pits-zandvoort

Programma vrijdag 12 juli

09:00 10:20 - 01:20 Blancpain GT World Challenge Free Practice 1 00:10
10:30 11:30 - 01:00 GT4 European Series Free Practice 1 00:10
11:40 12:40 - 01:00 Lamborghini Super Trofeo Free Practice 1 00:10
12:50 13:30 - 00:40 Supercar Challenge Free Practice 00:10
13:40 15:00 - 01:20 Blancpain GT World Challenge Free Practice 2 00:10
15:10 16:10 - 01:00 GT4 European Series Free Practice 2 00:10
16:20 17:20 - 01:00 Lamborghini Super Trofeo Free Practice 2 00:10
17:30 18:10 - 00:40 Ford Fiesta Sprint Cup Free Practice 00:10
18:20 19:00 -00:40 Mazda MX-5 Cup Free Practice

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet