Liveblogs

Liveblog Blancpain GT World Challenge Europe – Circuit Zandvoort


Floris Dullaart wint de eerste incidentrijke Supercar Challenge race als afsluiter van de zaterdag.

LEES VERDER

Start Race 1


17:00 uur - Race 1 - Lamborghini Supertrofeo

Danny Kroes mag vanaf de beste startpositie de eerste race van 50 minuten met rijders wissel aanvangen. Onze jonge landgenoot blijft na de start koploper voor Kikko Galbiati en Karol Basz. Mattijs Bakker ligt op een 16de plaats en Hans Fabri voorlaatste op een 19de plaats.

Race 1


Danny Kroes gaat zo lang mogelijk door in zijn stint en levert zijn wagen in leidende positie af bij teamgenoot Sergey Afanasiev. Mathijs Bakker heeft twee plaatsen goedgemaakt en geeft zijn wagen aan de snellere Paul Harkema.

Sergey Afanasiev behoudt de leidende positie na alle pitstops, maar ondervind volgens zijn team serieuze remproblemen. Tweede man Vito Postiglione komt steeds meer dichterbij. Paul Harkema is opgerukt naar een tiende positie en ligt op een tweede podiumplaats in de AM-klasse.

Afanasiev-Kroes


In de laatste ronden wordt het nog billenknijpen bij Danny Kroes en zijn team. Afanasiev brengt onder hele grote druk de Lamborghini als overwinnaar over de finish. Het verschil met Postiglione bedraagt slechts 0.534 seconde. De laatste podiumplaats bij de Pro's is er voor equipe Bartolomew/Middleton. Paul Harkema en Mathijs Bakker worden tiende en pakken daarmee een tweede podiumplaats in de AM klasse.

BP-0714

15:35 uur - Race 1 – Blancpain GT World Challenge

Het dikke veld is wat onrustig vertrokken, stofwolken Tarzanbocht uit, een wagen door het zand in de Gerlach en die in de Hugenholtzbocht weer de baan op komt, maar ook een flinke botsing tussen de Rolf Ineichen en Markus Winkelhock bovenop ingaan Scheivlak. Gelijk de safety car de baan op. Ineichen kan verder maar Winkelhock moet met schade de strijd staken. Na de herstart ligt Vincent Abril op kop voor Mirko Bortolotti en Andrea Caldarelli. Steijn Schothorst is vanaf de zesde positie teruggevallen naar een achtste plek, maar is samen met #90 Felipe Fraga met de Mercedes under investigation bij de wedstrijdleiding.

BP-0910

De twee Lamborghini Huracan's van achtervolgers Bortolotti en Caldarelli trappen zo hard mogelijk om koploper Vincent Abril te achterhalen. Halverwege de wedstrijd komen alle drie de rijders tegelijk binnen voor hun verplichte rijders wissel.

David Perel wordt bij het uitgaan van het Scheivlak ingehaald door zijn eigen achterwiel en komt op drie wielen de pits in om een vierde te halen.


BP-8598


Na alle pitstops blijft de volgorde hetzelfde aan de kop, met Raffaele Marciello, die het stuur had overgenomen van Abril, voor de beide Lamborghini's met Christian Engelhart en Marco Mapelli in de cockpit, die weer flink aan het bakkeleien zijn en elkaar zelfs raken. Vierde is de Black Falcon Mercedes equipe van Luca Stolz met Maro Engel aan de pedalen, die zienderogen dichterbij de twee vechtende Lambo's komt. Vijfde de als tiende gestarte Audi van Ezequiel Perez Companc en Dries Vanthoor.

Er ontstaat in de slotfase nog een strijd tussen vier wagens om de tweede plaats. ook Dries Vanthoor heeft zich gemeld bij Engel, Mapelli en Engelhart. Aan de kop heeft Raffaele Marciello geen enkele druk en is op weg naar de overwinning.

De zesde geklasseerde Timur Boguslavskiy ploegt zijn Mercedes vast in het grind van Bocht 9. De eerder genoemde volgorde van de top vijf veranderd niet meer. Rik Breukers wordt elfde gevolgd door Steijn Schothorst op plaats 12. Milan Dontje eindigt als 16de.


FF-CUP-BE-0708

13:50 uur - Race 1 – GT4 European Series – Phoenix Racing wint maar Olivier Hart is de grote smaakmaker


FF-CUP-BE-0541

Ondersteund door een fantastisch geluid worden de GT4 bolides al rollend losgelaten richting de Tarzanbocht. Ricardo van der Ende heeft vanaf een zesde plaats een wereldstart en passeert aan de tribunekant drie wagens. Op kop de KTM van Mads Siljehaug voor Nicolaj Möller-Madsen met de Audi gevolgd door Van der Ende. De strijd op volle snelheid wordt onderbroken door een Full Course Yellow periode, vanwege een grindbezoek van Tom Wood, waarvan na een tik op zijn Aston Martin de wielophanging afbreekt.

FF-CUP-BE-0585


Van der Ende ziet zijn kans schoon na de herstart om de tweede plaats te pakken. Dit lukt echter net niet mede ook vanwege de druk van Duncan Huisman achter hem. Siljehaug loopt iets weg met daarachter een lint van vijf brullende GT's.

Aan kop valt de groep snel uit elkaar. Möller-Madsen neemt afstand van het vechtende duo Van der Ende en Huisman. Huisman deelt een tikje uit en pakt de derde plaats over. Deze actie is echter ook de wedstrijdleiding opgevallen en ingegeven door zijn team geeft hij deze plaats terug.

BP-0658


Achteraf was Huisman furieus over de instuuractie van Van der Ende. "Samenwerkend waren we veel sterker geweest, als hij mij had laten passeren dan waren we allebei naar Möller-Madsen gereden, die zeker nog een foutje had gemaakt". Finlay Hutchison, teamgenoot van Olivier Hart krijgt een tik van Alec Udell, teamgenoot van Simon Knap. De Chevrolet Camaro verliest wat onderdelen maar ook een aantal plaatsen.

Na alle verlichte rijders wissels pakt Cedric Freiburghaus de kop over van Nicolai Elghanayan. Op de derde plaats ligt Euan McKay, de teamgenoot van Ricardo van der Ende, die een drive through straf moet ondergaan vanwege track linits. Daniel McKay met de Equipe Verschuur McLaren ligt vierde gevolgd door de aandringende Olivier Hart.

BP-0589


De Camaro coureur is echt ontketend, passeert de McLaren en ligt nu vlak achter de Ekris BMW van Euan McKay, die flink aan het afstoppen is waardoor er een flinke groep achter hem ontstaat. Jan Kiesel Mercedes teamgenoot van Max Koebolt en Simon Knap met de MDM Motorsport BMW voegen zich in deze strijd. Na een fantastische buitenom inhaalactie pakt Hart de derde plaats en neemt gelijk afstand en is op weg naar tweede man Nicolai Elghanayan met de KTM. In deze eerste wedstrijd is de grote smaakmaker Olivier Hart, die zo'n hoeveelheid snelheid in de Camaro brengt dat ook de tweede plaats zijn deel wordt. Aan kop is Cedric Freiburghaus niet meer te achterhalen, maar wat een wedstrijd rijdt de jonge V8 Racing coureur. De man van de wedstrijd.
12:30 uur - Kwalificatie Lamborghini Super Trofeo
Danny Kroes is op jacht naar de poleposition voor de eerste race vanmiddag om 16.05 uur. In zijn eerste poging komt hij even naast de baan, maar gelukkig raakt hij niets en in zijn volgende ronde is een tijd van 1:38.652 goed voor de voorlopige pole. Niels Lagrange heeft 0,672 langer nodig voor een ronde Zandvoort. Matthijs Bakker rijdt de vijfde tijd, maar zorgt met nog 14 minuten op de klok voor een code rood door zijn Lambo diep in het grind van de Tarzanbocht te plaatsen. Op dat moment hebben nog maar 12 van de 20 rijders een tijd gezet.

Na de herstart beginnen ook de acht rijders zonder tijd aan hun kwalificatie en dan zakt Bakker steeds verder naar achteren. De tijd van Kroes wordt de maatstaf en de één na de ander bijt zich daarop stuk. Kikko Galbiati komt in zijn vijfde ronde tot op 0,428, maar de poleposition is voor de Nederlander. Bakker mag als 18e van start gaan. Op een bezoekje aan de grindbak van Supachai Weeraborwornpong na zijn er deze kwalificatie verder geen incidenten.

In de tweede sessie, die de startposities voor de tweede race morgen oplevert, heeft de Rus Sergey Afanasiev het stuur overgenomen van Kroes. Paul Harkema heeft plaatsgenomen in de Lamborghini van Bakker, die nu weer vrijwel grindvrij is. De tijd van Kroes wordt deze sessie nog niet benaderd, Stuart Middleton komt tot 1:39.712 en is daarmee voorlopig deze sessie de snelste. Alberto di Folco staat tweede op 0,090 van de poletijd van Middleton.

In zijn vijfde ronde maakt Di Folco die kleine marge goed en zet de beste tijd op 1:39.335. Harkema wordt elke ronde wat sneller en staat met nog acht minuten op de klok zevende. Afanansiev staat op dat moment vierde. Vito Postiglione vestigt zich op de tweede plek en werpt daarmee Harkema een positie terug naar acht. De Italiaan is daarmee nog niet tevreden en gaat een ronde later voor de pole, die hij tot op 0,049 benadert. Een ronde later is hij wel succesvol, zijn 1:39.121 is goed voor de poleposition voor race twee, voor Di Folco en Middleton.

20190713 RL2 9108

11:35 uur - Kwalificatie Mazda MX-5 Cup
Toine Kreijne pakt de eerste snelste tijd gevolgd door Marcel Dekker en Kelvin Snoeks. Olivier Naaktgeboren en Wilfred Herder melden zich in de top vijf. De wedstrijdleiding is scherp op de track limits. Naaktgeboren en Snoeks verliezen hun snelste tijd waardoor Dominique Kraan en Joshua Kreuger naar een derde en vierde plaats stijgen. Dirk Warmerdam nestelt zich aan de kop terwijl Milan Teekens Joshua Kreuger verdringt van de vijfde plaats. In de eerste helft van de 20 minuten durende kwalificatie blijft András Király een beetje in de schaduw,maar hij slaat halverwege toe en verdringt Warmerdam van de koppositie. Ook blijft het rustig rond de ervaren Marcel Dekker die eerst op een vijfde plaats blijft hangen en zelfs nog wat plaatsen verliest. Joshua Kreuger en junior Milan Teekens hebben het naar hun zin in hun Mazda's en rukken op naar een tweede en derde plaats. Dirk Warmerdam ligt vierde voor Toine Kreijne en Max de Bruijn. Daarachter ligt Kelvin Snoeks gevolgd door Marcel Dekker en Dominique Kraan, die zich in de slotfase verbetert naar een vijfde stek. Prinses Laurentien van Oranje Nassau verbetert haar snelste tijd, maar ligt wel 20ste en laatste. In de uiterste slotfase verandert er nog veel. András Király blijft weliswaar de snelste, maar Max de Bruijn is doorgestoten naar een tweede plaats gevolgd door de andere junior rijder Dominique Kraan. Joshua Kreuger wordt vierde gevolgd door Milan Teekens. De aanvankelijke koploper Dirk Warmerdam zakt terug naar de zesde plaats voor Toine Kreijne, Kelvin Snoeks en Marcel Dekker. Maxime Oosten blijft tiende. De top tien is aan elkaar gewaagd, tussen de poletijd en de nummer tien zit slechts 0,855 seconde verschil.


480 de wit


11:00 uur - Kwalificatie Ford Fiesta Sprint Cup

Op een nog vochtige baan, maar met een door de vorige kwalificaties droog gereden ideale lijn, start de Ford Fiesta Sprint Cup Nederland en België hun kwalificatie. Daan Pijl gaat er gelijk voor zitten, zet als eerste twee snelle tijden, maar deze worden allebei van hem afgenomen vanwege het niet respecteren van de track limits in de Hans Ernst-bocht en hij moet dus weer helemaal opnieuw beginnen. Zijn Cor Euser Racing teamgenoot Rik Koen komt bovenaan de lijst te staan voor Laurens de Wit en Liroy Stuart. De Belg David De Saeger verdringt Stuart van zijn derde tijd. Daan Pijl is wederom snel maar ook zijn laatste twee snelle tijden worden van hem afgenomen vanwege het afsnijden van dezelfde bocht.

480 koen


De jonge rijder krijgt een waarschuwingsvlag en moet zich nu echt aan de regels houden. In de laatste ronde van de kwalificatie verdringt de sluwe Laurens de Wit junior Rik Koen, waarvan ook een snelste tijd wordt afgenomen, naar de tweede plaats. David De Saeger blijft derde voor Jules Grouwels en de tweede Belg Kenny Herremans. Youri Verswijveren zat er in de beginfase nog goed bij, maar zakt terug naar een zesde positie. Nadat vier maal zijn snelste ronde is afgenomen eindigt Daan Pijl toch nog als zevende voor Liroy Stuart en Colin Caresani, die dit keer een beetje tegenvalt. Jari Benschop maakt de top tien vol.

10:25 uur - Kwalificatie 1-2 Blancpain GT World Challenge Europe

De eerste kwalificatie van de Blancpain GT World Challenge Europe bedraagt 20 minuten, gevolgd door een tien minuten durende pauze, om gelegenheid te geven om rijders te wisselen die de tweede kwalificatie van 20 minuten voor hun rekening nemen.


FF-CUP-BE-7827

Eerste kwalificatie – Race 1
In de eerste kwalificatie zijn de verschillen minimaal. Voor de sessie viel er nog wat onverwachte druppels, maar de baan wordt steeds droger en dus sneller. Het zijn twee Lamborghini Huracan's van Mirko Bortolotti en Andrea Caldarelli die tot de laatste seconden van de kwalificatie de eerste rij zouden bezetten, totdat plotseling Vincent Abril zijn Mercedes-AMG op de poleposition plaatste, tot ongeloof van de beide Italianen.


FF-CUP-BE-7647


Een zesde positie is er voor Steijn Schothorst met de Attempto Racing Audi. Rik Breukers rijdt met de Belgian Audi Club Team WRT Audi naar een 13de positie, terwijl Milan Dontje niet verder als een 24ste startplaats komt met de tweede Attempto Racing Audi.

FF-CUP-BE-7585


Tweede kwalificatie – Race 2
Elke ronde wordt de baan sneller. Dries Vanthoor met de Belgian Audi Club Team Audi is het eerste gedeelte van de kwalificatie de snelste rijder voordat Christopher Haase met de Sainteloc Racing Audi de eerste positie van de Belg overneemt. Dries Vanthoor gaat er nog even voor zitten en pakt de kop weer terug, maar het verschil is maar 0.066 seconde. Met nog vijf minuten te gaan is het Raffaele Marciello, die met de AKKA ASP Team Mercedes de eerste plaats weer afsnoept van Vanthoor. Zijn geluk duurt echter maar kort want het is teamgenoot Jim Pla die bovenaan de lijst komt te staan. Het is een ouderwets spannende kwalificatie, met een steeds snellere baan in de slotfase. Christian Engelhart komt aan de kop maar wordt snel afgewisseld door eerst Mattia Drudi en wederom Christopher Haase. Uiteindelijk is het Haase die van poleposition mag starten in de tweede race voor Dries Vanthoor die op 0.156 seconde. Maro Engel met de Black Falcon Mercedes wordt derde. Elf auto's binnen één seconde. Dat belooft wat voor beide races.


CW8I4096

09:25 uur - Kwalificatie AM's GT4 European Series

Daniel McKay zet in de beginfase de toon, hij rijdt in de Equipe Verschuur McLaren de snelste tijd. Jamie Vandenbalck heeft in zijn Aston Martin ruim drietiende langer nodig voor een ronde. Mark van der Aa is in de MDM BMW op de vierde positie de beste Nederlander, één plek voor zijn teamgenoot Simon Knap.

Het is weer gaan regenen en dat komt de tijden uiteraard niet ten goede. Dat geldt echter niet voor Simon Knap, die met nog vijf minuten op de klok de derde tijd rijdt. Ook voor Jan Kisiel is de natte baan geen probleem, hij zet de Leipert Mercedes-AMG op de tweede plek, slechts 0,142 achter McKay.

De tijden van McKay en Kisiel worden inderdaad niet meer verbeterd. Simon Knap is uiteindelijk op de vierde plek de beste landgenoot, Van der Aa wordt 8e, Olivier Hart 12e, Luc Braams 20e en Liesette Braams 23e.


CW8I4123

09:00 Kwalificatie Pro's GT4 European Series
Patric Niederhauser is vrijwel de hele sessie de snelste rijder in zijn KTM, maar een minuut voor tijd pakt de Phoenix Racing Audi van Nicolaj Möller-Madsen de leiding over. Lang heeft hij daar geen plezier van, want de KTM van Mads Siljehaug weet zijn tijd met een minimale marge van 0,007 te verbeteren.

In de slotseconden proberen de rijders alsnog de pole te veroveren, maar daarin slagen ze niet. Alec Udell in de BMW moet zich tevreden stellen met de derde startpositie en Finlay Hutchison zet zijn Chevrolet op de vierde plaats.
Niederhauser start ondanks zijn dominantie in de beginfase als vijfde, één positie voor de eerste Nederlander Ricardo van der Ende in de Ekris BMW. Duncan Huisman kwalificeert zich in de Chevrolet V8 op P8, Max Koebolt in de Leipert Mercedes-AMG op de 13e startplek.
Wat verder naar achteren kwalificeren Kay van Berlo, Bob Herber en Gaby Uljee zich op een 23e, 24e en 25e positie. In totaal reden er 28 auto's mee, twee deelnemers wisten geen tijd op de klok te zetten. 
Direct na de pro's komen de GT4 AM's in actie.


regen

08:30 uur - Supercar Challenge
De rijders van de GT en Sport divisies van de Supercar Challenge moeten op deze zaterdagochtend vroeg uit de veren. Hun kwalificatie begint om 8 uur op deze nog wat sombere ochtend. Een donker wolkendek bedekt het Circuit van Zandvoort. Het wegdek is nog vochtig door een buitje in de ochtend, maar de verwachting is dat het de rest van de dag droog blijft. Vanwege de snel opdrogende baan zullen de snellere tijden aan het einde van de kwalificatie neer gezet gaan worden.

steenmetz

René Steenmetz is in zijn Leon Cupra TCR direct snel op weg en zet een 1:55.398 op de klok, maar hij zorgt na tien minuten voor een Full Course Yellow door zijn auto in de grindbak bij uitkomen Tarzanbocht stil te zetten.

Veel wagens komen de pits in om te gokken op de Hankook droogweer banden. John de Wilde is tot nu toe de snelste bij de GT's, gevolgd door Floris Dullaart en Jos Jansen. René Steenmetz is door zijn goede ronde de snelste bij de Supersport 1 divisie. De Leon Cupra staat met zijn tijd tussen de Porsches van de GT's. Stan van Oord volgt op bijna een seconde. Maxime Oosten is de snelste in de Supersport 2, terwijl Henk Tappel in de Sport divisie de snelste tijd heeft neergezet. Max Weering hoeft niet lang te wennen aan zijn nieuwe Lamborghini Super Trofeo en pakt de tweede tijd achter De Wilde met slechts 0,151 seconde achterstand.

De tijd van René Steenmetz in de Supersport 1 divisie wordt niet meer verbeterd en pakt daarmee ondanks zijn grindbezoek de poleposition in Supersport 1. Van Oord blijft steken op een kleine seconde achterstand. Max Veels, ook met een Leon Cupra zet de derde tijd neer, gevolgd door Jonas de Kimpe met de VW Golf. In Supersport 2 is het Maxime Oosten met de BMW Zilhouette die Robin Greenhalgh met de Saker voor blijft. In de Sport divisie blijft Henk Tappel de snellere voor de, na zijn crash op Zolder, teruggekeerde Ford Focus Silhouette van Danny Wagtmans.


bot

Indrukwekkend om te zien is de op waterstof aangedreven Forze VIII van Jan Bot. Er is hard gewerkt door de studenten van de TU Delft om deze wagen aan de start te krijgen. Bot rijdt vier ronden en komt tot een tijd van 2:07.083. Vanmiddag om 17:20 uur wordt de eerste wedstrijd gestart.

 
07:30 uur
Goedemorgen vanaf een druilerig Circuit Zandvoort. Waar een ander zich nog even omdraait op deze zaterdagochtend zijn wij in een bijna verlaten media centrum in afwachting van de kwalificatie van de Supercar Challenge. Onderstaand het programma van deze zaterdag.

Programma zaterdag 13 juli
08:00 08:20 00:20 Supercar Challenge Qualifying Practice 00:10
08:30 09:20 00:50 GT4 European Series Qualifying Practice (20'/10'/20') 00:10
09:30 10:20 00:50 Blancpain GT World Challenge Qualifying Practice (20'/10'/20') 00:10
10:30 10:50 00:20 Ford Fiesta Sprint Cup Qualifying Practice 00:10
11:00 11:20 00:20 Mazda MX-5 Cup Qualifying Practice 00:10
11:30 12:20 00:50 Lamborghini Super Trofeo Qualifying Practice (20'/10'/20') 00:30
12:50 13:50 01:00 GT4 European Series Race 1 00:45
14:35 15:35 01:00 Blancpain GT World Challenge Race 1 00:30
16:05 16:55 00:50 Lamborghini Super Trofeo Race 1 00:25
17:20 18:20 01:00 Supercar Challenge Race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet