Liveblogs

Liveblog Blancpain GT World Challenge Europe – Circuit Zandvoort


20190714-RBN 0707

09:50 uur - Liroy Stuart verslaat Belg Kenny Kerremans en Daan Pijl

Junior Jari Benschop mag door de omgedraaide eerste tien op d startgrid vanaf de eerste plaats starten, met naast hem Colin Caresani. Liroy Stuart start als derde met naast hem Daan Pijl, die gisteren tot vier maal toe de snelste tijd werd afgenomen vanwege het negeren van de track limits. Rik Koen, die gisteren in de allerlaatste seconden zijn snelste tijd verloor aan Laurens de Wit, vertrekt vanaf een negende plaats met De Wit daarnaast op plaats tien.

De ervaren Liroy Stuart is het snelste weg, gevolgd door Daan Pijl en David De Saeger, die vanaf een achtste plaats prima weg is. Daarachter de tweede Belg Kenny Herremans. Colin Caresani kent een dramatische start en valt vanaf een tweede plaats terug naar een elfde. Laurens de Wit heeft wel een wereldstart en ligt al op een vijfde plaats.

Stuart aan kop neemt een flinke voorsprong. Daarachter knokt een flinke groep om de andere podiumplaatsen. Zij aan zij strijden Daan Pijl en Kenny Herremans uitkomend Tarzanbocht om de tweede plaats, waarbij de Belg aan het langste eind trekt. Daan Pijl en Jari Benschop zijn 'under investigation' vanwege hun contact aan het begin van de race. Gedurende de race wordt hierover nog geen beslissing genomen en zal na de race uitgezocht worden.

Veel duw- en trek- werk in de Tarzanbocht, waarbij Jules Grouwels het slachtoffer wordt en zijn Fiesta aan de kant moet zetten. Ook deze schermutseling tussen drie wagens wordt bekeken door de wedstrijdleiding.

Even later volgt in de Gerlachbcht een zware crash voor de Belg Giovanni Van Lil, die heel hard de betonblokken ingaat van de Hugenholtzbocht. De rijder is gelukkig ongedeerd, maar de auto heeft forse schade. De safetycar verschijnt op de baan om gelegenheid te geven om de brokstukken weg te halen en de auto weg te slepen.

Grouwels heeft zijn Fiesta weer aan de praat gekregen en rijdt weg vanaf zijn veilige positie in de Gerlachbocht. Hij rijdt echter de pitstraat in en moet opgeven.

Na de herstart valt het op dat er flinke gaten vallen tussen de verschillende groepen. Stuart blijft aan de kop gevolgd door Herremans en Pijl. Laurens de Wit is al aangekomen op de vierde plaats en gevolgd door de Belg De Saeger en Rik Koen. Colin Caresani heeft zich opgewerkt naar een zevende plaats.

Stuart-Herremans

De strijd voor de overwinning wordt een echt Nederland-België gevecht. Kenny Herremans maakt het Liroy Stuart erg lastig en probeert in de slipstream te komen richting de Tarzanbocht. Ook daarachter een gevecht tussen jong en iets ouder. Zij aan zij strijden Daan Pijl en Laurens de Wit om de algemene derde plaats, maar moeten ook opletten op een aanvallende Rik Koen.

Zeven wagens strijden om de zevende plaats waarbij Benschop naar zeven gaat ten koste van Colin Caresani, die het moeilijk heeft. Daarachter rijdt de Belg Bert Longin, gevolgd door Dilango de Vos en Jorn Boertien.

In de laatste ronden zijn het een drietal Fiesta's die gaan uitmaken wie deze eerste race gaat winnen. Liroy Stuart wint uiteindelijk toch de race voor Kenny Herremans en Daan Pijl. Vierde wordt Laurens de Wit voor De Saeger, Benschop, de teruggevallen Koen, Bert Longin, De Vos en als tiende Colin Caresani. Wederom een fraaie race. Vanmiddag om 16:30 uur de tweede race.

20190714 RL3 1796


08:50 uur - Mazda MX-5 Cup zorgt voor spanning en sensatie

Vanwege de omgekeerde tien van de kwalificatie gaat poleposition rijder András Király vanaf een tiende plaats vertrekken. Maxime Oosten, die zich gisteren als tiende had gekwalificeerd, mag van de eerste startplaats vertrekken, met naast hem Marcel Dekker die tijdens de kwalificatie niet echt van voren was te vinden. Het is drijfnat op Zandvoort ,na diverse buien in de ochtend, maar nu is het even droog. We gaan ons opmaken voor een spannende race. Het is de eerste race van de Mazda's op een nat wegdek.

Het is glibberen en glijden geblazen, maar iedereen is veilig weg. Marcel Dekker heeft de beste start voor een prima vertrokken Dirk Warmerdam en Toine Kreijne. Zij aan zij vechten Dekker en Warmerdam door de Tarzanbocht voor de koppositie, waarbij Dekker na een foutje een prachtige 360 graden slip vervaardigd en terugzakt naar een vijfde plaats.

Een kopgroep van drie wagens met Warmerdam, Kreijne en Kelvin Snoeks lopen iets weg bij de vier achtervolgers Joshua Kreuger, Dekker, Dominique Kraan en Milan Teekens.

Toine Kreijne remt als laatste voor de Tarzanbocht, passeert Warmerdam aan de binnenkant en pakt de kop. Bij een deurkruk aan deurkruk gevecht met Kreijne verliest Warmerdam een plaats aan Snoeks, waarbij de beide wagens elkaar licht raken. Door al dit geknok van het leidende drietal mengt de groep daarachter zich in de strijd om de podiumplaatsen. Een fantastische strijd tussen zeven wagens. De spiegels vliegen in de rondte, geweldige cupracen op deze vroege ochtend. Toine Kreijne en Kelvin Snoeks profiteren van alle schermutselingen en nemen iets afstand.

20190714 RL2 9556

Het valt op dat de snelste van de kwalificatie András Király blijft hangen op een tiende plaats.

Kelvin Snoeks krijgt een gemeen tikjeop zijn achterkant in de Hugenholtzbocht en spint in de rondte. Toine Kreijne blijft op kop met in zijn kielzog Joshua Kreuger, die het meest heeft geprofiteerd van de onderlinge schermutselingen. Marcel Dekker vecht zich terug naar een derde plaats voor de aanvallende Dominique Kraan en Olivier Naaktgeboren die flink komt opzetten. Dirk Warmerdam heeft de meeste plekken verloren na het tikwerk in de Hugenholtz en is teruggezakt naar een zevende plaats.

20190714 RL3 1757


De gespinde Mazda van Kelvin Snoeks staat hinderlijk in de weg onderaan de Hugenholtzbocht en de wedstrijdleiding besluit de safetycar de baan op te sturen. Het hele veld schuift weer in elkaar en er komen dan nog een viertal hele fraaie afsluitende ronden.

Kreijne is het beste weg na de herstart, Kreuger zit niet op te letten en krijgt Dekker op zijn achterbumper. Kreuger herstelt zich snel en gaat vol in de aanval op Kreijne in het Scheivlak. Wat een wedstrijd, een kopgroep van acht auto's. Kreuger passeert Kreijne aan de binnenkant van de Tarzanbocht, maar ook Dekker en de achtervolgers gaan zich ermee bemoeien. Zij aan zij, deurkruk tegen deurkruk gevechten. Eén van de fraaiste races van het seizoen.

Joshua Kreuger aan kop met Toine Kreijne daar vlak achter. Op een tiental meters Dekker gevolgd door Kraan en de opvallende Max de Bruijn, die Olivier Naaktgeboren achter zich moet houden. András Király schiet eraf bij het uitkomen van de Hans Ernst-bocht en raakt de banden, maar kan door en zakt terug naar de 13de plaats.

Acties tot aan de laatste bocht, waarbij Kreuger deze fantastische wedstrijd wint voor Kreijne en Dekker. Max de Bruijn, gekomen vanaf een negende startplaats, pakt na duwen en trekken de vierde plaats voor Dominique Kraan en Olivier Naaktgeboren. Milan Teekens wordt zevende voor Berry van Elk en de teruggevallen Dirk Warmerdam. Het was ondanks het vroege tijdstip genieten geblazen. Vijf verschillende raceleiders in deze wedstrijd. Zeker een reden om binnenkort deze race nog eens op RTL7 te gaan bewonderen.


07:30 uur
Goedemorgen vanaf een heel nat Circuit Zandvoort.Wind en regen teistert de baan. Het is nog zo vroeg dat de kassa's nog niet open zijn. Ook de slagboom medewerkers bij de hoofdingang zijn nog niet begonnen, terwijl om 08:15 uur al de eerste wedstrijd van de dag wordt verreden.

Programma zondag 14 juli
08:15 08:45 00:30 Mazda MX-5 Cup Race 1 00:20
09:05 09:35 00:30 Ford Fiesta Sprint Cup Race 1 00:30
10:05 10:55 00:50 Lamborghini Super Trofeo Race 2 00:30
11:25 12:25 01:00 GT4 European Series Race 2 00:05
12:30 13:30 01:00 VIP Laps 00:45
14:15 15:15 01:00 Blancpain GT World Challenge Race 2 00:30
15:45 16:15 00:30 Mazda MX-5 Cup Race 2 00:15
16:30 17:00 00:30 Ford Fiesta Sprint Cup Race 2 00:15
17:15 18:15 01:00 Supercar Challenge Race 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet