Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: De jeugd slaat toe

Jumbo-Max-0835

De Ford Fiesta Sprint Cup Nederland en België is de ideale springplank van het karten naar de autosport. Beide een officieel nationaal kampioenschap (KNAF - respectievelijk RACB) georganiseerd door V-Max Racing Management. Voor ongeveer het budget van een jaar karten is het mogelijk om een seizoen te racen in deze kweekvijver voor jong racetalent. Voornaamste doelgroep zijn jongeren vanaf 15 tot 24 jaar, die voor hun eigen klassement rijden. Maar de Cup is ook opengesteld voor oudere jongeren die het cupracen willen ervaren.

Tekst en foto's: PR

Op Circuit Zandvoort rijden de Nederlanders en Belgen gecombineerde races, zodat er bijna 30 Fiesta's worden losgelaten richting de Tarzanbocht. In het tweede jaar van deze merkencup zijn het de jonkies die vooraan te vinden zijn.


daan-pijl

De 'boy to beat' is de pas 15-jarige Daan Pijl, die zowel op Zolder als Spa-Francorchamps een race wist te winnen. Gaat hij dit ook op Circuit Zandvoort herhalen is de grote vraag. De Cor Euser Racing pupil heeft in het jongeren klassement een negental punten voorsprong (76 tegen 67) op het duo Youri Verswijveren en Jorn Boertien, die gezamenlijk een wagen delen.

  DSCN3616

Deze hoge klassering mag eigenlijk best wel een klein wonder heten, nadat de 21-jarige Boertien er hard vanaf vloog op Francorchamps tijdens de eerste vrije training en het kleine, altijd tegen te weinig budget strijdende NXT Racing team, de wagen voor de tweede training alweer helemaal in orde had gebracht.


colin-helm

Derde bij de jonkies staat de eerste van de vijf door Bas Koeten Racing ingeschreven Fiesta's van Colin Caresani, die elke race beter weet te presteren en vooral op het uitdagende circuit van Francorchamps indruk maakte. Zijn achterstand op de koploper bedraagt 13 punten.


DSCN3531


Daarachter met wat meer achterstand staat de 15-jarige pechvogel Rik Koen, ook alweer een enorm talent uit de stal van Cor Euser Racing, die op Spa op het verkeerde moment en vooral op de verkeerde plaats zijn Ford met flinke schade moest achterlaten. Maar let op...deze jongen komt er gewoon aan, al is zijn achterstand op zijn stalgenoot inmiddels opgelopen tot een 32 punten. Daar weer achter is het dringen geblazen tussen Jules Grouwels, Dimitri de Vos jr. en Belle Rappange met slechts één punt verschil.

Bij de wat oudere jongeren van boven de 24 jaar is het de ervaren Laurens de Wit die bovenaan de rangschikking staat met 86 punten, gevolgd door Paul Sieljes, die er op Zandvoort helaas niet bij kan zijn en zijn gelijke stand met teambaas Liroy Stuart, allebei met 62 punten niet kan verdedigen. Ronald Bezuur staat vierde met 10 punten achterstand op zijn voorlopers. Een nieuwe ingeschreven is Johan Land op de deelnemerslijst.
We gaan op Zandvoort genieten van echt 'close' cup racen, waarbij om elke meter asfalt zal worden gestreden.

Aanstaande vrijdag beginnen de Fiesta's met een vrije training van 40 minuten die begint rond 17:30 uur. Op zaterdag vind de kwalificatie voor de beide races plaats van 10:30 tot 10:50 uur. Op zondag beginnen ze vroeg voor de eerste race om 09:05 tot 09:35 uur. De tweede wedstrijd begint om 16:30 en duurt tot 17:00 uur.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet