Sportscars

Sportscars: Job van Uitert voor Racing Team Nederland op Silverstone en Sjanghai

190711 WEC Uitert
Hij kijkt op de foto weliswaar niet echt vrolijk, maar het is een mooie stap voor Van Uitert

Hij won begin mei al de LMP2-klasse tijdens de FIA-WEC-race in Spa-Francorchamps en reed met de G-Drive-Oreca (officieel Aurus) de sterren van de hemel in de 24 Uur van Le Mans. Nu krijgt de LMP2-deelname van Job van Uitert een vervolg: tijdens de FIA-WEC-wedstrijden op Silverstone, begin september, en Sjanghai, in november, komt hij in actie met de nieuwe Oreca van Racing Team Nederland. Op Silverstone neemt Van Uitert de plaats in van Nyck de Vries, die dat weekeinde zijn titelkansen in de Formule 2 op Spa-Francorchamps verdedigt. In China vervangt Van Uitert Frits van Eerd, die dat weekeinde om persoonlijke redenen verhinderd is. "Vanaf mijn eerste jaar in de autosport heeft Frits mij gesteund en ik ben ontzettend blij en trots dat ik nu voor Racing Team Nederland kan uitkomen", aldus Van Uitert.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De connectie is niet geheel toevallig: de Franse renstal TDS neemt voor het komende seizoen het runnen van de Oreca van Racing Team Nederland voor zijn rekening en neemt daarmee de plaats in van Day-V-Tec van Davy Lemmens, dat de afgelopen seizoenen de Dallara voor Frits van Eerd en zijn teamgenoten inzette. TDS bracht dit jaar in Spa-Francorchamps en Le Mans ook de G-Drive-auto aan de start, waarin Job van Uitert aan de zijde van Jean-Eric Vergne en Roman Rusinov zijn talent kon tonen. "Hopelijk is mijn ervaring met Oreca en TDS van nut voor het team, op jacht naar succes op Silverstone en in China", zegt Van Uitert. "We hebben een sterk team en met de Oreca moeten we in beide races podiumkandidaat zijn."

Frits van Eerd zegt: "Persoonlijk en met Jumbo support ik al jaren jong talent. In de autosport is dat begonnen met Max Verstappen en inmiddels hebben we ook Nyck in de Formule 2 en bij Racing Team Nederland, Rinus van Kalmthout in Amerika en Job in de langeafstandsracerij. Vorig jaar heeft Job het fantastisch gedaan in de LMP3 en nu doet hij het ook geweldig in de LMP2, met meteen een overwinning in het EK en een indrukwekkend debuut op Le Mans. Omdat Nyck dit jaar kampioen kan worden in de Formule 2, moet hij natuurlijk op Spa zijn. Dat Job hem nu vervangt op Silverstone en mij straks in China, is voor Racing Team Nederland een enorme aanwinst: Job is snel, heeft ervaring met de Oreca en kent de crew van TDS goed. Mooi hoe op deze manier alles samenkomt."

Ook Xavier Combet van TDS ziet de geplande constellatie zitten: "Toen we Job in 2018 met onze Oreca lieten testen, zagen we meteen zijn potentieel. Hij heeft ons sindsdien niet teleurgesteld, want hij is snel, werkt hard en nauwkeurig en maakt geen fouten. We zijn dan ook blij dat Job nu ook, samen met Frits, Giedo en Nyck, ook deel uitmaakt van Racing Team Nederland. We zijn er zeker van dat we op deze manier vooraan mee kunnen doen."

Over twee weken staat op het Circuit de Barcelona-Catalunya in het Spaanse Montmeló de officiële pre-seizoenstest van het FIA WEC op het programma. Nadat Racing Team Nederland eerder deze maand al uitgebreid met de nieuwe Oreca testte op het circuit van Aragon wordt deze 'Prologue' het eerste optreden in vergelijking met de concurrentie. Tijdens de tweedaagse test op 23 en 24 juli nabij Barcelona komen Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries in actie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet