Formula E

Formule E: Nieuws van het rijdersfront: Frijns en Abt op herhaling, Lotterer naar Porsche

190711 FE Frijns
Robin Frijns rijdt ook het komende seizoen voor Envision Virgin Racing

Komend weekeinde vindt op het stratencircuit van Red Hook in Brooklyn, New York, de seizoensfinale van het ABB FIA Formule E-kampioenschap plaats. De twee races tijdens de enige 'double-header' van het seizoen moeten de beslissing brengen in de titelstrijd, waarin DS Techeetah-coureur Jean-Eric Vergne de beste papieren in handen heeft om de eerste rijder met twee opeenvolgende titels in de historie van de serie te worden. AUTOSPORT.NL is er in New York bij, maar voordat de actie daar begint, is er al het nodige nieuws van het rijdersfront.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

Vanuit Nederlands perspectief het interessantst is natuurlijk de contractverlenging van Robin Frijns als rijder bij Envision Virgin Racing, waar hij komend seizoen opnieuw een duo vormt met de Brit Sam Bird. Het Britse team onder leiding van Sylvain Filippi is een klantenteam van Audi en die constellatie hielp Frijns uiteraard om vanuit zijn positie als Audi-fabriekscoureur zijn plek bij Envision Virgin Racing veilig te stellen. "Ik voel me er goed op mijn plaats", zegt Frijns, die in april van dit jaar in Parijs als eerste Nederlander in de historie een Formule E-race op zijn naam schreef.

190711 FE Abt
Voor Daniel Abt kwam er een einde aan een lange periode van onzekerheid

Bij het Audi-fabrieksteam, dat officieel onder de naam Audi Sport Team Abt Schaeffler in actie komt, werd na een lange periode van onzekerheid ook het contract van Daniel Abt verlengd. De laatste weken deden vele geruchten de ronde dat Abt zijn positie zou kunnen verliezen aan de Zwitser Nico Müller, momenteel testrijder van het team. Müller zou de voorkeur genieten van Audi-sportdirecteur Dieter Gass, maar Abt presteert bepaald niet slecht en is vooral voor de Duitse markt PR-technisch van enorme waarde – een niet onbelangrijke factor met de komst van Porsche en Mercedes met eigen fabrieksteams voor het komende seizoen in het verschiet. "Een enorme opluchting", verklaarde Daniel Abt in gesprek met AUTOSPORT.NL. "Het was bepaald niet leuk wat er de afgelopen weken allemaal gezegd en geschreven werd. Natuurlijk moet je daar als coureur professioneel mee omgaan, maar prettig was het bepaald niet. Ik ben dan ook blij dat er nu duidelijkheid is en dat ik me volledig op de seizoensfinale kan concentreren."

190711 FE Lotterer
Volgens AutoHebdo stapt André Lotterer, nu nog bij DS-Techeetah, over naar Porsche

Het Franse weekblad AutoHebdo meldt in zijn uitgave van deze week dat André Lotterer heeft getekend voor Porsche, waar hij naast de al eerder bevestigde Neel Jani als coureur in de Formule E actief zou worden. Porsche maakte al eerder duidelijk dat het graag een rijder met Formule E-ervaring wil hebben, wat Lotterer met inmiddels twee seizoenen bij Techeetah achter zijn naam natuurlijk perfect invult. Daarnaast handhaaft Lotterer daarmee zijn status als fabriekscoureur bij Porsche, waar hij officieel nog steeds onder contract staat, wat mede met het oog op een mogelijk hypercar-programma in het WEC, als dat er ooit van komt, ook nog wel eens interessant zou kunnen zijn.

Bij Mercedes, dat nu nog als 'HWA Racelab' aan de start verschijnt, heeft het er alle schijn van, dat Gary Paffett dit weekeinde in New York zijn laatste Formule E-races rijdt. De prestaties van de Brit waren dit seizoen niet echt om over naar huis te schrijven, wat mede gezien zijn gebrek aan recente formulewagenervaring ook niet geheel verwonderlijk is. Tekenen wijzen erop dat de Duitser Maximilian Günther, nu actief voor het Dragon-team van Jay Penske, bij Mercedes de plaats naast Stoffel Vandoorne gaat innemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet