Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Cup-coureur Doortje Herber van één naar 150 PK

20190622 RL2 6841

Als ukkie reed de 16-jarige Doortje Herber al op een quad over het circuit en dat vond ze geweldig. Haar vader Bob Herber ging twaalf jaar geleden rijden in de Supercar Challenge en nam zijn dochter vaak mee naar de circuits. Waar een vervolg in karting logisch leek koos de jonge Doortje echter voor de paardensport. Dat deed zij heel verdienstelijk en ze werd opgenomen in het Rabo Talentenplan. Toch verruilde zij vorig jaar die ene paardekracht voor een auto met een veelvoud daarvan en sindsdien heeft zij een nieuwe liefde.

Tekst en foto's: PR

Talent
Doortje Herber is een jongedame met een enorme prestatiedrang. Ze weet wat ze wil en gaat er dan ook altijd vol voor. Op jonge leeftijd was ze dol op paarden en al snel ontdekte ze de paardensport. Vrijwel dagelijks was zij daar zo'n vier uur mee bezig. Haar inzet werd beloond toen zij werd opgenomen in het Rabo Talentenplan, een programma voor jong talent met aanleg en passie voor de paardenspringsport.

  doortje


Ommekeer

Doortje had echter ook altijd al interesse in techniek, was kort bezig met motorcross, en twee jaar geleden kwam op TT Circuit Assen tijdens de Gamma Racing Day de ommekeer. Op een grote parkeerplaats leerde ze zichzelf schakelen en bekeek op YouTube alles dat ze kon vinden over autorijden. Ze besefte dat ze niet twee dingen tegelijk goed kon doen en besloot om de paardensport te verruilen voor autosport.

Trainen
Op 15-jarige leeftijd behaalde Doortje haar racelicentie en vanaf dat moment pakt ze elke gelegenheid aan om haar nieuwe passie uit te oefenen. Ze reed enkele races in de DRDO in een Suzuki Swift en deed mee aan trackdays om beter te worden.

  Doortje-Herber-concentratie

Onverwachte test

Ze kreeg vorig jaar via Johan Kraan de vraag of ze niet eens wilde testen op TT Circuit Assen in een Ford Fiesta. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Doortje had gelijk een goede klik met de auto. "Mijn vader en ook Johan had niets gezegd, maar achteraf bleek dit een test te zijn van de KNAF. Zij waren op zoek naar jonge coureurs voor de KNAF Academy en ik bleek daarvoor te zijn geslaagd. Ik mocht KNAF Academy-rijder worden en dat vind ik natuurlijk een hele eer. Met de KNAF Academy wil de KNAF ervoor zorgen dat meer talentvolle rijders en rijdsters de juiste weg vinden in de autosport."

Verbeteren
Zoals gezegd heeft Doortje een enorme prestatiedrang en dus ging zij vol enthousiasme aan de slag. Ze wil zoveel mogelijk te weten komen over de techniek van de auto en vraagt dus van alles en nog wat aan de monteurs. Die waarderen dat en zo kan Doortje veel leren. Ze kent inmiddels het belang van het bekijken van de data om zichzelf te verbeteren en besteedt daar veel tijd aan. "Ik wil gewoon uitvogelen hoe ik sneller kan worden.


20190531 RL1 1900


Mijn vader legt absoluut geen druk op mij, maar de KNAF wil progressie zien en dat is ook mijn eigen doelstelling voor dit seizoen. Ik wil mezelf elke race verder verbeteren, controle krijgen over het racen. Ik hoop aan het einde van dit seizoen in de top tien te kunnen finishen, volgend seizoen is mijn doel het podium!"  
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet