DTM

DTM: Prins Albert op bezoek - DTM mogelijk naar Monaco

190706 Norisring sfeer
De Norisring heeft zijn eigen sfeer en is altijd enorm goed bezocht

Zijn vrouw Charlène gaf medio vorige maand het startsein voor de 87e editie van de 24 Uur van Le Mans, morgen is prins Albert van Monaco eregast bij de DTM op de Norisring. De prins staat bekend als een groot autosportliefhebber en is een goede bekende van Gerhard Berger, bestuursvooritter van de DTM-organisatie ITR, die jarenlang in Monaco woonde. Prins Albert komt echter niet zomaar, zo liet Berger eind van de middag doorschemeren tijdens zijn reguliere gespreksronde met geselecteerde mediavertegenwoordigers op de Norisring: er wordt gekeken naar de haalbaarheid van een DTM-race in het vorstendom aan de Middellandse Zee.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

De organiserende club op de Norisring, de Motorsport Club Nürnberg (MCN) heeft het altijd graag over 'das deutsche Monaco' of 'das fränkische Monaco', als het over het 2,3 kilometer korte stratencircuit op het voormalige Reichsparteitagsgelände gaat. Een vergelijking die volledig mank gaat, want behalve het feit dat het parcours zowel in Monaco als op de Norisring bestaat uit straten die normaal gesproken voor wegverkeer in gebruik zijn, is er geen enkele overeenkomst tussen het rijke vorstendom aan de Côte d'Azur en de provinciestad in het noorden van Beieren, waarvan de regio zich heel trots als 'Metropolregion' aanprijst.

De Norisring heeft zijn eigen traditie en is altijd goed voor een indrukwekkend aantal bezoekers, waarmee het zonder meer het hoogtepunt op de DTM-kalender is. Vanavond echter was een terloopse uitspraak van Gerhard Berger eerder vandaag, direct de wereld in gebracht door de nodige online-media, het voornaamste gespreksonderwerp in de diverse hospitalitytenten in de paddock op de Norisring. Berger had te kennen gegeven, graag een DTM-race in Monaco te willen organiseren. Voor één keer zou hij vooor de DTM, die zichzelf natuurlijk bij elk evenement als hoofdprogramma beschouwt, in zo'n geval wel de rol van serie in het voorprogramma willen accepteren, als de DTM een plekje in het programma van de Formule 1 in Monaco krijgt. Berger is zelf overigens realistisch genoeg om te beseffen dat dit een zaak van lange adem is: "De plaatsen voor series in het bijprogramma zijn doorgaans voor 30 jaar of zoiets vastgelegd", zei hij, doelend op ondermeer de Porsche Mobil 1 Supercup of de Eurocup Formule Renault, die in het bijprogramma van de Formule 1-Grand Prix van Monaco in actie komen. Niettemin zal er morgen ongetwijfeld over de mogelijkheid van een DTM-race in het vorstendom worden gesproken. "Ik ken er een paar mensen", zei Berger. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet