DTM

DTM: Liveblog vanaf de Norisring

190706 Martini Alfa Larini

18.00 uur: Bij de Tourenwagen Classics wordt, passend bij het historisch karakter van de serie, ook nog heel klassiek gewerkt met twee kwalificatiesessies. In de eerste kwalificatie was de snelste tijd voor Stefan Rupp in de Alfa Romeo 155, die een tijd van 54,269 seconden reed. Rony Scheer eindigde met zijn Opel Astra als tweede, voor Richard Weber, die met zijn BMW M3 de snelste uit de oudere klasse was.

190706 BMW Zaterdag

Gerhard Füller was als vierde algemeen het snelst in de Super Touring-klasse met zijn Opel Vectra. Patrick Huisman en Michael Vogt reden met de BMW M3 de 16e tiujd, Mark Veraegh eindigde als 22e. Daarmee sluiten we voor vandaag onze berichtgeving vanuit Neurenberg af. Een prettige avond gewenst!

190706 Visser Race

17.00 uur: "De kwalificatie vanmorgen ging niet helemaal perfect", meldde Visser. "We waren iets te vroeg door onze rondes heen, terwijl de baan steeds beter werd. De start van de race was super. De rode lichten gingen heel snel uit, ik denk dat een paar rijders daardoor verrast werden. Ik kon gelijk aan de binnenkant tussen Jamie en Fabienne komen en je weet dat als je aan de binnenkant zit, dan moet je gewoon de bocht halen en dan heb je de plek. Marta was iets te snel vandaag, ook al in de kwalificatie, maar voor het kampioenschap is dit super. Ik ben wat ingelopen op Jamie en nu kijk ik uit naar Assen."

De Nederlandse is positief over haar eerste kennismaking met de Norisring: "Heel gaaf! Het zijn maar vier bochten, maar het zijn wel vier 'tricky' bochten. Het is heel erg hobbelig en met name met onze auto, als er achter iets blokkeert, dan kun je niet meer terugschakelen en dan ga je gelijk rechtdoor. Dat maakt het wel een grote uitdaging."

190706 Marta Podium

16.45 uur: De Spaanse Marta Garcia profiteerde optimaal van haar pole-position, nam bij de start de leiding en schreef vervolgens de 36 ronden lange race van de W-Series op de Norisring op haar naam. Beitske Visser had een geweldige start, reed vanaf de vijfde positie op de grid direct door naar de tweede plaats en stond die vervolgens ook niet meer af. De Britse Jamie Chadwick eindigde als derde, waarmee Visser weer een beetje terrein op Chadwick in de tussenstand kon goedmaken.

190706 Startgedrang

190706 Aanrijding 1

In de vierde ronde was er een aanrijding tussen Sarah Moore en Shea Holbrook in de Grundigkehre, Moore viel enkele ronden later uit als gevolg van een gebroken ophanging op weg naar de Dutzendteichkehre. Voor de rest waren er weinig incidenten in de race.

190706 PCCD Start R1

16.00 uur:
Geen Nederlands succes in de eerste race voor de Porsche Carrera Cup: Larry ten Voorde kwam matig weg, maar herstelde zich goed en kon alsnog de leiding pakken, die hij een tijdlang wist vast te houden, maar halverwege de race plaatste de Fransman Julien Andlauer een aanval, waarop Ten Voorde bij het uitkomen van de eerste bocht, de Grundigkehre, in het gedrang raakte, in botsing kwam met zijn Franse opponent en vervolgens met een beschadigde ophanging uitviel.

Andlauer stelde de overwinning veilig, op 2,7 seconden gevolgd door zijn geroutineerde Duitse BWT Lechner Racing-teamgenoot Michael Ammermüller. De Australische Porsche-fabrieksjunior Jaxon Evans, rijdend voor het Project1-team, eindigde als derde. Jaap van Lagen werd als negende geklasseerd.

15.45 uur: "Het was weer eens een race om te vergeten", verzuchtte Frijns na afloop in gesprek met AUTOSPORT.NL. "Ik had een goede strategie, het was mijn 'call' om binnen te komen voor de pitstop, want ik verwachtte wel een safety-car, omdat die auto van Fittipaldi daar stond. Dan had ik lekker banden kunnen sparen en mooi achter René aan kunnen rijden. Maar toen kwam er een plastic zak tegen de voorkant van mijn auto, waardoor de remmen niet meer gekoeld werden. Na vijf ronden had ik geen remwerking meer, want de remvloeistof begon te koken. Daarmee moest ik weer naar binnen, waarmee natuurlijk al mijn kansen weg waren. En toen, een paar ronden later, ging er een koelslang van de turbo los, waarmee het voor mij klaar was. Ik baal er echt van, het gebeurt iedere keer bij mij... Waarom toch?"


190706 Racestart

14.45 uur: Audi-rijder René Rast had tot nu toe nog nooit punten gescoord in de DTM op de Norisring, maar daarin kwam nu verandering. Bij de start liet de Duitser de motor van zijn Audi RS 5 DTM afslaan, viel terug tot aan de staart van het veld, gokte door direct binnen te komen voor de pitstop en profiteerde vervolgens van een safety-car-fase als gevolg van de beschadigde auto van Fittipaldi en reed verder en verder naar voren toen de andere rijders ook binnenkwamen voor hun verplichte stops. Daarmee reed Rast de overwinning naar huis en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap.

190706 Rast Race190706 Rast Podium


190607 Podium 2

Nico Müller, die vanaf de pole-position gestart was, was de laatste rijder die zijn pitstop maakte en had in de slotfase van de race daarmee het voordeel van aanmerkelijk versere banden. Daarmee wist hij zelfs in de laatste ronde bij het aanremmen van de Dutzendteichkehre, de laatste bocht voor start en finish, nog BMW-rijder Joel Eriksson te verschalken en eindigde zo als tweede. Eriksson, die tot dan toe sterk verdedigd had, kwam als derde over de eindstreep, voor Loïc Duval, als laatste gestart, en Bruno Spengler.

190706 Juncadella

Ook R-Motorsport Aston Martin kwam sterk voor de dag, met name Dani Juncadella. De Spanjaard reed lange tijd op de vierde plaats achter Marco Wittmann, moest in de slotfase enkele veren laten, maar kwam alsnog als zesde aan de finish, voor Eng en Wittmann. Met Jake Dennis en Ferdinand von Habsburg op de plaatsen negen en tien reden er daarmee zelfs drie Aston Martins in de top tien.

190706 Midfield Race

Robin Frijns daarentegen had weer eens een middag om te vergeten: aanvankelijk reed hij nog goed voorin mee, stopte heel vroeg en leek daarmee na de safety-car-fase hetzelfde voordeel te hebben als René Rast, maar verloor power en viel uiteindelijk uit. Dat lot deelde hij met merkgenoot Mike Rockenfeller, die zijn Audi eveneens met technische problemen in de pits parkeerde.

13.15 uur: De beide Phoenix-Audi-rijders Loïc Duval en Mike Rockenfeller zijn gediskwalificeerd na de tijdtraining. Monteurs van het team openden aan de beide Audi's van de coureurs na de kwalificatie de motorkappen voor extra koeling, maar dat was vanwege parc fermé-regeling niet toegstaan, waardoor de beide rijders uit de uitslag gehaald werden. Ze mogen de race van achteraan starten. Philipp Eng, oorspronkelijk tweede in de kwalificatie, werd drie plaatsen teruggezet vanwege het blokkeren van Rockenfeller.

12.00 uur: Henric Skoog was het snelst in de kwalificatie voor de Porsche Carrera Cup Deutschland. De Zweed reed een tijd van 51,059 seconden. Larry ten Voorde start naast hem vanaf de eerste startrij. De Pool Igor Waliko kwalificeerde zich als derde, voor Michael Ammermüller. Jaap van Lagen reed de elfde tijd.


190706 Muller

9.50 uur: Nico Müller gaat verder, waar hij onlangs in Misano ophield: de winnaar van de zondagsrace in Italië start vandaag op de Norisring vanaf de pole-position. Bij zomers-warme temperaturen op de Norisring reed de Zwitser met zijn Audi in de kwalificatie een tijd van 46,337 seconden en behaalde daarmee voor de tweede keer in zijn loopbaan en de eerste keer dit seizoen de pole-position in de DTM. De tweede startplaats is voor Philipp Eng als best geklasseerde BMW-rijder. Ook op de volgende drie startrijen staan telkens een Audi en een BMW: Duval en Spengler op de plaatsen drie en vier, Rast en Eriksson op de plaatsen vijf en zes, Wittmann en Rockenfeller op de posities zeven en acht. Daarachter completeren Jonathan Aberdein en Jamie Green (beide Audi) de top tien. Robin Frijns kwalificeerde zich als elfde, 0,450 seconde achter zijn Abt-Audi-teamgenoot Müller.


190706 Garcia W Series

9.30 uur: De Spaanse Marta Garcia (foto) start vanaf de pole-position voor de W-Series-race van vanmiddag. De Spaanse reed in de kwalificatie een tijd van 50,712 seconden en was daarmee 0,081 seconde sneller dan Jamie Chadwick, de leidster in de tussenstand van het kampioenschap. De Liechtensteinse Fabienne Wohlwend reed de derde tijd, voor Gosia Rdest. Beitske Visser werd als vijfde geklasseerd, zo'n twee tienden achter pole-sitter Garcia.

zaterdag 8.15 uur: Goedemorgen vanaf de Norisring, waar alweer behoorlijk wat mensen arriveren en het al flink warm is. Het programma voor vandaag is als volgt:

8.50-9.15 uur: kwalificatie W-Series
10.25-10.45 uur: kwalificatie DTM
11.00-11.35 uur: kwalificatie Porsche Carrera Cup
11.50-12.25 uur: BMW M1 Procar Revival
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.45 uur: race 1 Porsche Carrera Cup
16.10-16.45 uur: race W-Series
17.05-17.25 uur: 1e kwalificatie Tourenwagen Classics

190706 Zeppelinfeld

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet