Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Lastige keuzes voor Jules Grouwels

20190622 EDFO 1220 MGL7043

Dit seizoen zagen we op de startlijsten van de Ford Fiesta Sprint Cup de naam van Jules Grouwels opduiken en dan gaat er toch een belletje rinkelen. Want de naam Grouwels is natuurlijk geen onbekende in de autosportwereld. En inderdaad, Jules is de zoon van Rogier Grouwels en kreeg de liefde voor racen al met de paplepel ingegeven.

Tekst en foto's: PR

Als kleine jongen ging Jules al met zijn vader mee naar de circuits, toen deze in onder andere de toenmalige Dutch Supercar Challenge reed. En zoals het dan zo vaak gaat, raakte ook Jules besmet met het racevirus. Net als vrijwel alle jonge mensen die een rol als coureur in de autosport ambiëren, begon ook de nu 23-jarige Jules Grouwels met karten. "Toen ik twaalf jaar oud was kocht mijn vader een kart voor me waarmee we samen naar Genk gingen en waar ik leerde rijden. Na twee jaar zaten we met de vraag wat we zouden gaan doen. Kartwedstrijden of autosport? We kozen voor het laatste omdat mijn vader niet genoeg tijd had om mij te begeleiden bij het karten."
    20190601 EDFO 1056 MGL0167

Na een jaar pauze haalde de Maastrichtenaar zijn racelicentie en was daarna op de circuits te vinden tijdens trackdays om ervaring op te doen. Maar daarna leek het over met de autosport. "Ik begon toen aan mijn studie bedrijfskunde en verhuisde hiervoor naar Amsterdam. Op dat moment, en nu eigenlijk nog steeds, is mijn studie wel belangrijker dan mijn hobby. Na vier jaar studeren heb ik binnenkort mijn Bachelor."

Maar daar houdt het in de boeken zitten niet op en lijkt het racen opnieuw een beetje in de knel te komen. "Ik vertrek na de zomer voor een jaar naar Madrid om daar mijn Master te gaan halen. Als de studie goed gaat, heb ik tijd om op het vliegtuig te stappen om naar de races te komen. Maar als het tegenzit zal ik een keuze moeten maken. Dan gaan studie en werk toch echt voor."

  20190601 EDFO 1714 S4A7825

Vooralsnog gaat Jules er vanuit dat zelfs het wonen in Madrid en het rijden in de Ford Fiesta Cup te combineren is. En dat niet halfbakken, maar met ziel en zaligheid. "Ik zie het racen in de Cup als een serieuze hobby en zo moet je er ook mee omgaan. Proberen elke keer beter te worden."

  Jules Grouwels 2

Toen Jules Grouwels afgelopen jaar besloot om Ford Fiesta te gaan rijden werd de keuze gemaakt om dit te gaan doen bij Bas Koeten Racing. Grouwels zegt hierover: "Het is een ervaren team waar je veel kunt leren en de ondersteuning goed is. Een eigen team opzetten was echt geen optie, daarvoor hebben we gewoon geen tijd, dus was de keuze simpel."

  20190623 EDFO 1157 MGL7319

Grouwels begon volgens eigen zeggen zonder verwachting en nul ervaring met een sprong in het diepe, maar maakte in vrij korte tijd grote stappen. "Uiteindelijk kon ik aanhaken bij de snelle jongens en het gevoel werd steeds beter. Het moeilijkste vond en vind ik nog steeds om de Fiesta gecontroleerd te laten driften en rollen." Bij Koeten Racing is ook de onderlinge sfeer erg goed, zo goed dat hij af en toe een avondje gaat stappen met teamgenote Belle Rappange. Volgens Jules moeten we daar niets achter zoeken, ze zijn beide studenten die op z'n tijd graag samen een drankje doen.

  20190601 EDFO 1731 S4A7943

Over de toekomst in de autosport zijn de plannen nog niet helemaal vastomlijnd. Jongere broer Giel gaat binnen afzienbare tijd zijn licentie halen en dan hoopt Jules met hem een team te vormen. "Ik denk dat dit pas over een jaartje of twee gaat gebeuren, hij moet eerst wat race-ervaring op gaan doen en ik wil dan afgestudeerd zijn. Het mooiste zou zijn om een team te vormen met mijn vader er bij om 24 uurs races te rijden of iets als de Funcup. Wie weet later zelfs GT of LMP, dat zou helemaal gaaf zijn. Vooralsnog ben ik er voor volgend jaar nog niet uit. Ik zou graag een achterwielaandrijver zoals de Mazda MX-5 willen gaan rijden. Maar eerst mijn studie afmaken, daarna zien we wel..."
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet