ACNN

ACNN: Hoe Cees Klapband aan zijn naam kwam

cees-3

Er zijn niet zoveel mensen die verstand hebben van racebanden. Wij spreken met Cees "klapband" Kamphorst op het Circuit van Zandvoort, waar hij de exclusieve dealer is van Nankang racebanden voor de ACNN race organisatie. Kamphorst was meer dan 30 jaar lang het gezicht van Dunlop op de circuits van de Benelux. Maar ook voor alle andere gangbare merken racebanden moest je bij GT Race Tire Service by GT autoparts zijn. Die jarenlange bandenservice voor vrijwel alle raceklassen op het circuit waren de basis van een unieke specialistische kennis en ervaring, die zijn terug te vinden in professionele montage, service of adviezen over bandenspanning en wagen afstelling.

Tekst en foto's: Gerrie Hoekstra

cees-2


Monopolie in de racebanden branche
"Ik was in de jaren '90 leverancier van zowat 80% van alle raceklassen. Wij waren toen met z'n vieren en het was behoorlijk aanpoten om iedereen van banden te voorzien. Een fantastische tijd, waar ik met plezier en tevredenheid op terugkijk. We waren de exclusieve bandenleverancier voor de DTCC en de Supercar Challenge. Ook deden wij bijvoorbeeld alles rond de Formule Ford en het NK voor toerwagens in de kleine en grote klassen. We leverden Kumho banden voor de Ferrari-Porsche Challenge, waar we aan bepaalde Porsche rijders adviseerden om voor een andere compound te kiezen met prima resultaten als gevolg. Wij verzorgden het Dunlop rubber voor de Belcar en Belgische Touringcup, inclusief de 24H van Zolder. Ook voor de vele merkencups waaronder de Alfa 156 Challenge, Alfa 147 Cup, Renault Clio Cup en de Squadra Bianca waren wij het aanspreekpunt. De kwaliteit van de door onze opgesneden regenbanden, waarvan ik er duizenden heb gedaan, was superieur.

Klapband zorgt voor naamsbekendheid
"In de loop der jaren kent iedereen mij als Cees Klapband, zelfs raceorganisaties uit het buitenland kennen mij alleen maar onder die naam. De naam Kamphorst was waarschijnlijk te moeilijk om te onthouden. Ik heb die naam eind 1990 gekregen van de toenmalige Mercedes teambaas Bert Winkler.

euser-vandedum

Voor het oh zo belangrijke finaleweekend op Zandvoort was de spanning in het kampioenschap, tussen de Mercedes van Arthur van Dedem en de BMW van Cor Euser, tot het kookpunt gestegen. Van Dedem moest ten koste van alles kampioen worden. Toerwagenster Fritz Kreuzpointer werd zelfs ingeschakeld om Van Dedem te helpen. Deze Duitse rijder vergde zoveel van de Mercedes en zijn banden dat deze na een klapband tijdens de beslissende kwalificatie de vangrail in ging. Winkler was daar natuurlijk niet blij mee en kwam verhaal halen bij mij. Vanaf dat moment ging ik door hem en de rest van zijn team als Cees Klapband door het leven. Een naam waar ik natuurlijk in het begin helemaal niet blij mee was. Geen echte reclame voor mij en mijn racebanden bedrijf. Na verloop van tijd kreeg ik er maling aan en nu is het voor mij een herkenbare handelsnaam geworden."


cees-1

De kentering in de nationale autosport begon in 2005/2006. Mede vanwege de enorme luxe hospitality tenten bij de grote teams, het kon allemaal niet op, werd de autosport na verloop van tijd een te kostbare aangelegenheid. Vele rijders stopten, de startvelden werden steeds kleiner en de vraag naar racebanden werd steeds minder, terwijl het aantal leveranciers van racebanden groeide.

  cees-4

"Vanwege mijn reputatie werd ik zes jaar geleden door het Taiwanese bandenmerk Nankang gevraagd om dealer te worden. Met het exclusieve dealerschap van Nangkang semi slicks voegden wij een verrassend sterk presterende raceband toe aan het segment voor de amateur rijder tegen een uiterst scherpe prijs".

"In het derde kwartaal van dit jaar zijn de Nankang slicks productie klaar. De volgende stap tot een echte professionele raceband. Op dit moment wordt hiermee flink getest en het ziet er allemaal heel goed uit. Deze slicks worden aantrekkelijk geprijsd en kunnen zich meten met de betere gangbare racebanden merken. We gaan hard werken aan een grotere naamsbekendheid van deze Nankang slicks. Ik zie de racebanden toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar wij verkopen niet alleen Nankang banden maar ook andere merken kan ik leveren. Ik heb al heel veel rijders daarmee uit de ellende geholpen".
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet