Sportscars

Sportscars: Bleekemolen en teamgenoten winnen IMSA Michelin Pilot Challenge Watkins Glen (UPD: reactie Bleekemolen)

190629 IMSA Michelin Jeroen
Jeroen Bleekemolen, James Cox en Dylan Murry wonnen de vier-uursrace op Watkins Glen

Op een opdrogende baan kwam de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT4 als eerste over de eindstreep in de IMSA Michelin Pilot Challenge-race op Watkins Glen. Daarmee ging de overwinning naar Jeroen Bleekemolen, James Cox en Dylan Murry, die de Mercedes in Wynn's-kleuren tijdens de race in de tweede divisie van de IMSA-serie bestuurden. Murry bleef na een regenbui met nog iets meer dan een halfuur te gaan op slicks, wat in de strijd om de overwinning de juiste beslissing bleek. Voor het team van Bill Riley was het de eerste overwinning in de IMSA Michelin Pilot Challenge. Indy Dontje, samen met Russel Ward rijdend met de nummer 33-Winward-HTP-Mercedes, viel voortijdig uit omdat er een riem van de dynamo gebroken was.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: IMSA

De beslissende situatie ontstond iets meer dan een halfuur voor het geplande einde van de vier-uursrace, toen er sprake was van een neutralisatie voor het bergen van de gestrande Winward-HTP-Mercedes. Juist op dat moment viel er een bui, waarop diverse rijders besloten te wisselen naar regenbanden. Dat leek aanvankelijk een goede manoeuvre, getuige ondermeer het gemak waarmee Corey Fergus in de Motorsports in Action-McLaren na de herstart op regenbanden van de zevende naar de eerste plaats reed, maar naarmate de baan opdroogde, bleken slicks toch beter. Zo kon Murry in de Riley-Mercedes met nog vijf minuten te gaan de leiding overnemen en vervolgens de overwinning naar huis rijden.

De tweede plaats was voor Devin Jones en James Clay in de BimmerWorld-BMW M4, gevolgd door Jeff Westphal in de Carbahn Audi, Trent Hindman in de Park Place-Porsche Cayman en Robin Liddell in de Rebel Rock-Camaro, die de best geklasseerde rijder met regenbanden was. De winst in de TCR-klasse was voor de LA Honda World-Civic met Matt Pombo en Mike LaMarra.

UPD: Inmiddels kregen we ook een reactie van Jeroen Bleekemolen. Hij zei: "Het was een heel mooie race, al hadden we wel veel pech. Veel lekke banden. Ik werd er vol afgereden door iemand, die daarna gelukkig ook straf kreeg, want dat was echt niet normaal! Die reed me wel een keer of zes echt vol in de auto. Die jongen had schijnbaar nog wat te verrekenen met deze auto van de vorige race, waar ik niet eens bij was! Belachelijk dat hij dat gewoon letterlijk op de baan doet, maar goed, schijnbaar gebeurt dat. Ik had een super-race. Een mooie stint, op een tweede plek binnengebracht nadat ik helemaal van achteren gekomen was, dus dat was lekker. Mijn teamgenoot heeft het mooi afgemaakt onder moeilijke omstandigheden. Hij is pas 18, maar dat wordt een heel grote, dat zie je nu al. Hij heeft echt heel volwassen gereden. Dit resultaat is ook lekker voor het hele team, er waren veel mensen die er ook in Le Mans bij waren en je zag wel wat traantjes her en der. Ondanks dat het, tussen aanhalingstekens, 'maar' een GT4-overwinning is, zag je toch hoeveel het voor iedereen betekende. En laten we nu hopen dat we dit bij de zes-uursrace kunnen voortzetten. Allereerst zijn we nu echter heel trots op deze overwinning!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet