Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton – Lonely at the top

Lewis Hamilton 02

Lewis Hamilton in actie met de Mercedes. Een combinatie die momenteel onverslaanbaar lijkt.


Lewis Hamilton, de 34-jarige Britse coureur die voor Mercedes-AMG het beste brengt wat een Formule 1 team zich maar kan wensen. Wij stelden hem enkele vragen, vlak voor de start van de Franse Grand Prix op circuit Paul Ricard, waar hij zijn 86e pole in zijn Formule 1 carrière realiseerde, de race won en teamgenoot Valtteri Bottas ver achter zich liet.

Door Anjès Verhey
Foto's: PR

Autosport.nl: Lewis, hoe is het om bijna elke race vrijwel onbedreigd op kop eenzaam je rondjes te draaien?
Lewis: Ik zit bij het beste team, dat is een feit waar niemand omheen kan. Rij in de beste auto, voel mij opperbest en leef bijna dag en nacht voor de sport. Dit alles bij elkaar opgeteld levert ons succes. Voorop rijden en afstand proberen op te bouwen naar de rest van het veld toe is elke keer een uitdaging voor me. Concentratie vasthouden is een andere uiterst belangrijke opgave aan mijzelf.

Lewis Hamilton 01
Lewis Hamilton zwaait naar het publiek na het behalen van zijn overwinning in Frankrijk


Autosport.nl: Treedt er geen grote verveling bij je op die zich inmiddels ook bij het publiek breed maakt?
Lewis: Ook ik vind dat er meer competitie zou moeten zijn om de aandacht van het publiek en de spanning van een wedstrijd aan te wakkeren. Daarvoor zijn er een aantal plannen in de maak.

Autosport.nl: Je zou het leuker vinden om weer eens echt te racen, harde concurrentie het hoofd te moeten bieden?
Lewis: Ja natuurlijk. Dat houdt je extra alert en bewust dat jij de beste moet zien te blijven of te zijn. Maar vergis je niet, ook nu is elke race een opbouw van spanning in mijn lijf en geest. Het moet lukken! Beslist niet zo van het wordt een 'makkie'. Elke race is anders en altijd de strijd waard.

Autosport.nl: Een van de geopperde plannen om de Formule 1 spannender te maken is per 2021 met eenvoudigere motoren en techniek te rijden....
Lewis: Ja, ik ken een aantal plannen die ertoe moeten leiden de deelnemende teams, dus hun coureurs, meer kansen op inhalen te geven, bijvoorbeeld. Het publiek zou dan ook weer veelvuldig van spectaculaire acties kunnen genieten. De FIA en de teams buigen zich over een aantal voorstellen van ondermeer Ross Brawn om de Formule 1 een dusdanige push te geven om het nog aantrekkelijker te maken.


Lewis Hamilton en Vallteri Bottas
Vallteri Bottas (rechts) feliciteert zijn teamgenoot met de poleposition van zaterdag na de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk.


Autosport.nl: Hoelang blijf je nog Formule 1 rijden? Ik weet het, een tot vervelens toe gestelde vraag aan je.
Lewis: Eenvoudig antwoord. Ik geniet en leef voor de sport. Iets anders doen kan en wil ik me niet voorstellen.

Autosport.nl: De sfeer in het team. Valtteri is beslist treurig dat hij zijn eerste titel na 8 races al bijna zeker kan afschrijven.
Lewis: We kennen elkaar behoorlijk goed en willen elk de titel bemachtigen. Het is een keihard gevecht. Valtteri voor zijn eerste, ik wil mijn vijfde behalen. We ontzien elkaar op de 'werkvloer' niet maar zijn beste maatjes na gedane arbeid.

Autosport.nl: Je houdt immens van mooie mode, draagt bijna elke race een ander kapsel....
Lewis: Ik voel me vrij, wil niet provoceren maar genieten van het nog tamelijk jong zijn, het professionele succes en de mogelijkheid om leuke dingen te doen. Daar horen voor mij het dragen van bepaalde sierlijke sieraden bij, een nieuwe haarstijl, of te gekke zonnebril. Eigenlijk kleine dingen die me extra blij maken.


Lewis Hamilton 03
Ook in de vrije trainingen gaat Lewis tot het uiterste en lijkt op weg naar titel nummer 6


Autosport.nl: Mercedes-AMG en Lewis Hamilton zijn onoverwinnelijk, niet te knakken. Ferrari en Red Bull Racing doen hun uiterste best...
Lewis: Ik heb alle respect voor beide teams en hun rijders. Ze dagen ons af en toe behoorlijk uit. Maar zoals gezegd ik rij voor Mercedes-AMG en wil voor mijn team het beste bereiken, de 2019 titel.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet