Diversen

Div: Leonard Hoogenboom zorgt voor twee keer het Wilhelmus op de Nürburgring

190622 Audi R8 Hoogenboom 1
Leonard Hoogenboom (85) won beide races op de Nürburgring

Met twee overwinningen op de Nürburgring zet Leonard Hoogenboom zijn succesreeks in de Duitse Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup voort. De coureur uit Numansdorp, die eerder deze maand in Misano als gastrijder in de GT4-merkencup debuteerde, was er ook in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring bij en domineerde met twee pole-positions en twee overwinningen. Daarbij moest hij er in de eerste race duidelijk harder voor werken dan in de tweede, waarin hij van start tot finish het veld aanvoerde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Het paste goed in de kalender, want we hebben in de ELMS een vrij lange pauze, dus daarom sta ik ook hier aan de start", verklaarde Hoogenboom in gesprek met AUTOSPORT.NL op de Nürburgring. "Dit is echt een geweldig evenement om mee te maken. Duitsland is natuurlijk toch al een land waar autosport enorm leeft, maar zoiets als dit, met duizenden bezoekers en zoveel eromheen, is echt geweldig!" Heeft hij af en toe niet even zin om bij Hatzenbach linksaf te slaan, de Nordschleife op, in plaats van het Grand-Prix-circuit, waarop de Audi Cup rijdt? "Ja, dat zou wel mooi zijn", lacht hij. "Op de Nordschleife racen is iets wat ik zeker nog een keer wil doen!"

Met de pole-position voor beide races had Hoogenboom zich op de Nürburgring al een meer dan uitstekende uitgangspositie verschaft. In de eerste race, die op vrijdagmiddag plaatsvond, verloor hij bij de start de koppositie aan Tim Richter. Vervolgens kwam de safety-car de baan op, nadat Tom Spitzenberger en Christian Wicht in de tweede ronde onafhankelijk van elkaar van de baan geraakt waren. Het duurde ellenlang voordat er een afsleepvoertuig kwam opdagen, zodat pas in de 13e ronde de race weer vrijgegeven werd. Bij de herstart zette Hoogenboom zijn auto naast die van Reiter. De twee kemphanen reden een halve ronde lang zij aan zij, maar Hoogenboom hield hij het aanremmen van de Rheinland-bocht iets langer het gas erop en veroverde zo de leiding. Vervolgens reed hij de overwinning naar huis. Reiter viel nog ver terug vanwege een lekke band, Robin Rogalski eindigde als tweede voor Rudolf Rhyn.

In de tweede race, op de vroege zaterdagmorgen, nam Hoogenboom bij de start de leiding en kon gelijk wegrijden bij zijn achtervolgers. Daarbij kon hij ook profiteren van het feit dat achter hem Mike Hesse en Tim Reiter elkaar het leven zuur maakten in de strijd om de tweede plaats, met Robin Rogalski, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, dicht daarachter. Reiter had echter opnieuw pech, want hij reed aan het eind van de tiende ronde op bevel van de wedstrijdleiding de pits in, omdat de grille van zijn Audi R8 was losgeraakt en nog maar half aan de auto hing. Zo verspeelde de Duitser zijn kans op een podiumplaats en uitte overduidelijk zijn ongenoegen. Hoogenboom verloor halverwege de race wat tempo, maar pakte later toch weer de snelheid op en zegevierde zo voor de tweede maal dit weekeinde, voor Hesse en Rogalski.

190622 Audi R8 Podium
Podium na race 2 met vlnr Hesse, Hoogenboom, Rogalski en Christian Wicht als winnaar van het amateurklassement
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet