Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Spanning op de grid van Spa-Francorchamps aankomend weekend

20190601 EDFO 1652 MGL0627

De derde en vierde wedstrijd wordt net als de tweede race op ciruit Zolder samen gereden met hun Belgische collega's. Een dik veld van 30 wagens gaan tegelijk van start op weg naar de haarspeld van La Source, de indrukwekkende Raidillon, het slipstreamen op het rechte eind van Kemmel, met vaak als scherprechter de bochtencombinatie van Les Combes. Bekende namen op een indrukwekkend circuit. Kunnen de jonge rijders hun hoofd koel houden. Kan Daan Pijl zijn fantastische overwinning op de wat oudere garde van Zolder ook op Spa-Francorchamps herhalen? Aankomend weekend gaan we het meemaken. Spanning bij de toeschouwers en betrokkenen, maar zeker bij de jeugdige groep rijders.

Tekst en foto's: PR

20190531 RL2 2802

Kwalificatie en startopstelling

Om nog even alles uit te leggen hoe het zit rond de kwalificatie en startopstelling, hierbij nogmaals een uitleg hoe de startplaatsen van de twee races worden bepaald.

"In de negen races waarin de Belgische en Nederlandse coureurs samen racen start ook de snelste coureur vanaf poleposition," legt Dick van Elk uit. "De volgende negen oneven plaatsen van 3 tot 19 worden ingenomen door de coureurs uit hetzelfde kampioenschap als de pole-rijder. Op de andere lijn op de even startplaatsen 2 tot 20 worden de snelste tien coureurs geplaatst van het andere kampioenschap. De startposities vanaf de 21ste plaats worden ingevuld op basis van de kwalificatietijden. In dit systeem worden voor Race 1 de eerste vijf plaatsen per startrij in omgekeerde volgorde opgesteld."

  20190601 EDFO 1103 MGL0263

Jonge sterren pakken de macht

Daan Pijl werd de ster van de Fiesta race op zondag. Op Zolder reed de 15-jarige pupil van Cor Euser op indrukwekkende manier weg bij zijn meer ervaren Belgische tegenstrevers. Ook de heel ambitieuze jonkies Jorn Boertien en Rik Koen bonken tegen de deur.


DSCN3531
Rik Koen

Vergeet ook niet Youri Verswijveren, die nog net is ingedeeld in de junior groep van rijders onder de 25 jaar. Ook Jules Grouwels, Dominique Kraan en Colin Caresani zijn grote talenten, die gewoon na elke meter beter worden. De grootste tegenstand zal echter komen van de in oktober 25 jaar wordende Bas Schouten. Schouten heeft alles gereden waar maar wielen onder geschroefd kan worden. Formule Ford, TCR International, Supercar Challenge, Porsche Cups enz... Na zijn mislukte start van dit seizoen in de European GT4 (sponsor weg, verkeerde teamgenoot) heeft hij zich nu ingeschreven voor de Ford Fiesta Sprint Cup. We zijn benieuwd.

  Junior Ford Fiesta Sprint Cup - Vanspringel - Borgmans - Van Lil - Terium

Ook in België laten de jonge rijders zich gelden. Gilles Vervisch, de jongere broer van Frédéric, de snelle Audi Comtoyou-kopman en FIA WTCR ster, maakt zijn debuut op Spa-Francorchamps, een circuit wat hij alleen kent vanachter de simulator. De 21-jarige Hanne Terium reed op Zolder een sterke race totdat zij door een breuk van een wielnaaf eraf ging in de Villeneuve-bocht. Een beetje geholpen door de pech van Hanne pakte de 24-jarige Giovanni Van Lil een eerste overwinning en is puntenleider in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup België.

Wilt u dit aankomende weekend de jonge rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup aan het werk zien, dan kan dit. Download je kaartje (omheining-geen paddock) via:

http://www.spa-francorchamps.be/nl/agenda/2019-06-21/spa-euro-race

Tijdschema

Zaterdag 22 juni
09:00 – 09:30 Vrije training 1 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE
12:30 – 13:00 Vrije training 2 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE
17:30 – 17:50 Kwalificatie Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE

Zondag 23 juni
12:20 – 12:50 Race 1 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE
16:05 – 16:35 Race 2 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE

  FFSC BE - Longin Herremans De Saeger Terium Van Lil Vanspringel
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet