VLN

Div: Voorbeschouwing Nürburgring 24 Uur. Meer dan 30 favorieten voor de eindzege

Dit weekend vindt op de Nordschleife het grootste circuitevenement van Duitsland plaats. Het evenement wordt alweer voor de 48e keer gehouden en telt jaarlijks meer dan 200.000 toeschouwers. In tegenstelling tot de 24U Le Mans zijn er dit weekend maar liefst 30/40 GT3's en specials die tot de kanshebbers voor een overall overwinning behoren. Jeroen Bleekemolen, Renger van der Zande, Tom Coronel, Xavier Maassen, Riccardo van der Ende, Nick Catsburg behoren tot de créme de la créme van de Nederlanders die in de diverse internationale kampioenschappen actief zijn en tot de kanshebbers op de eindoverwinning of een klasse-overwinning moeten worden gerekend.

2019 Manthey
Gaat Manthey Racing voor een tweede achtereenvolgende overwinning?

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Voorbeschouwing 24U Nürburgring. Meer dan 30 favorieten voor de eindzege
In tegenstelling tot Le Mans afgelopen weekend is de uitslag van 24U Nürburgring onvoorspelbaar evenals het weer overigens. De jaarlijkse confrontatie tussen de vier grote Duitse autofabrikanten heeft ervoor gezorgd dat 24U Nürburgring met de fabrieksteams tot één van de grootste circuitevenement is uitgegroeid.

Audi, BMW, Mercedes AMG en Porsche behoren tot de favorieten, maar ook Lamborghini, Nissan, Lexus en Ferrari kunnen eventueel voor een verrassing zorgen. Het Manthey Porsche Team dat vorig jaar met Fred Makowiecki/Patrick Pilet/Richard Lietz de wedstrijd op haar naam schreef behoort tot de maatstaf.

Tijdens de kwalificatiewedstrijd enkele weken geleden zag het Manthey Team vanwege een waarschuwing op het dashboard een podiumpositie in rook opgaan toen WEC wereldkampioen Kevin Estre plotseling naar binnen moest.

Kevin Estre: "Zoiets is natuurlijk ergerlijk maar de veiligheid gaat voor alles. De snelheid was goed. We waren niet de snelsten maar we zaten er wel vooraan bij. Teamcollega Richard Lietz kwam als zevende over de finish en resumeerde tevens naar de VLN resultaten dat de voorbereidingen erg goed waren.

BMW Favoriet voor eindzege?
Tijdens de kwalificatiewedstrijd enkele weken geleden behaalde BMW een drievoudige overwinning met de M6 GT3. Zowel in de VLN als tijdens de zesuurswedstrijden is de bandenkeuze ontzettend belangrijk.


ROWE-coureur John Edwards: "De VLN wedstrijden, de 6 Uur of de 24 Uur zijn in principe allemaal hetzelfde. Tijdwinst of tijdverlies kan aan het einde beslissend zijn. Evenals vorig jaar werd de strijd om de eindzege in een ultraspannende strijd op de baan uitgevochten. BMW Falken Motorsports-coureur Jens Klingmann(recentelijk nog winnaar met MRS in de ADAC GT Masters) noemt de 24U dan ook één van de beste lange-afstandswedstrijden ter wereld. Zeker omdat er zoveel auto's op de baan actief zijn."

BMW bevestigde dat er in totaal maar liefst 45 BMW's voor dit evenement staan ingeschreven. Ook zal er a.s. donderdag in de BMW M Hospitality een speciale herdenking voor Charly Lamm zijn. De Schnitzer

Jens Marquardt van BMW: " Wij kijken er weer naar uit om weer zoveel BMW's op de Nordschleife in actie te zien. In de GT3 klasse willen wij met onze BMW M6 GT3 voor onze 20e overall overwinning gaan. Er is natuurlijk een bijzondere band tussen BMW en de Groene Hel. Daarom is de Nürburgring een perfecte locatie om nogmaals een eerbetoon aan Charly Lamm te brengen. Hij hield van deze wedstrijd en vierde met zijn team hier vijf overwinningen. De BMW M Motorsport familie zal dit weekend voor Charly strijden. Hij blijft in onze harten gesloten."

Agusto Farfus(BMW M6 GT3 no 42 Team Schnitzer): " Nürburgring 24 Uur is één van de beste wedstrijden van het seizoen. Persoonlijk is het mijn favoriete wedstrijd. We hebben nu al een aantal jaren op een overall overwinning moeten wachten. Ik heb hier heel vaak gereden en er zo vaak dichtbij gezeten maar ik ben er nog nooit in geslaagd om te winnen. Ik hoop dat ik dit jaar met BMW Team Schnitzer de kans krijg. De voorbereidingen in de voorgaande wedstrijden lieten zien dat we over vol98 doende snelheid beschikten.

2019 ROWE Een sterk optreden wordt van ROWE Racing verwacht.

Conor de Philippi(BMW M6 GT3, ROWE Racing): Sinds mijn overall overwinning in 2017 heeft de Nürburgring een speciale plek in mijn hart veroverd. Met ROWE Racing beschikken we over twee sterke auto's en line-up. Ik kan nauwelijks wachten."

Philipp Eng (#98 BMW M6 GT3, ROWE Racing): " Ik kijk nu al naar de wedstrijd uit. De Nordschleife is ongetwijfeld één van de beste banen ter wereld. Ik denk dat we dit jaar over een goed compleet pakket beschikken. Helaas kon ik ter voorbereiding maar één VLN wedstrijd rijden maar ik ben wel verheugd om over zulke talentvolle teammaten te beschikken, die zich overigens perfect voorbereid hebben. Ik ben erg trots dat ik de kans krijg om in twee 24 Uurs wedstrijden uit te komen. Zeker een fysieke en mentale uitdaging. Maar dit is exact wat je als coureur nodig hebt."

Nick Catsburg((#99 BMW M6 GT3, ROWE Racing): Voor mij is het één van de beste wedstrijden van het seizoen. De baan waar ik ontzettend veel van hou. De BMW M6 GT3 is altijd fantastisch hier. We kunnen het weekend met de wetenschap Benaderen dat we competitief zijn."

Jesse Krohn((#99 BMW M6 GT3, ROWE Racing): "Zoals altijd zijn de verwachtingen op dit circuit erg hoog als je met een BMW deelneemt. Voor dit circuit beschikt onze auto over een fantastische set-up en ik heb ook de wetenschap dat ik door fantastische teammaten omringd wordt. Het team heeft fantastisch werk verricht en de voorbereidingen waren perfect."

Nick Yelloly (#101 BMW M6 GT3, Walkenhorst Motorsport): Ik kan nauwelijks wachten om aan mijn eerste 24 Uurswedstrijd deel te nemen. Er is geen betere plek dan de Nürburgring. Ben er erg trots op dat ik het merk BMW hier mag vertegenwoordigen. Het team van Walkenhorst en mijn teamgenoten hebben voldoende ervaring op de Nürburgring en ik ben ervan overtuigd dat we over het potentieel van een goed resultaat beschikken. Het winnen van de kwalificatiewedstrijd was gedurende de voorbereidingen fantastisch en ik hoop dat we hierop kunnen voortborduren.

Jens Klingmann (#33 BMW M6 GT3, FALKEN Motorsports): Deze wedstrijd is het hoogtepunt op mijn 2019 kalender. Natuurlijk is het doel om voor de eerste maal sinds 2010 het kroonjuweel voor BMW terug te halen.Dit is mijn tweede start voor Falken Motorsports. Ik verwacht een intense wedstrijd waarbij je constant op de limiet moet rijden. Ik denk dat we goed voorbereid zijn."

2019 Rear


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet