Formule 1

Formule 1: Räikkönen op eenzame hoogte

Eerste uitvaller van het seizoen is Christijan Albers, die bij het insturen voor de bocht te hard gaat, door de grindbak vliegt en in de bandenstapels eindigt. “Ik miste eigenlijk gewoon mijn rempunt. Daardoor onderstuurde ik wat en schoot ik rechtdoor. Slecht weekend dus voor Christijan Albers.” Het is het Spyker-team in de eerste race ook niet gegund, want teamgenoot Sutil heeft een opvallend debuut. De Duitser krijgt namelijk twee drivethroughpenalty’s tegelijk uitgedeeld; eentje is voor het negeren van blauwe vlaggen en ophouden van Hamilton, de ander is voor het overschrijden van de witte lijn bij de pitsuitgang.

Na 16 ronden lukt het Felipe Massa eindelijk om Jenson Button te passeren, een kunstje dat hij enkele ronden eerder bij Rubens Barrichello had afgekeken. In vier ronden tijd rijdt Massa vervolgens tien seconden weg bij de Brit. De grote winst begint Massa echter pas te boeken wanneer het hele veld gaat stoppen en de Braziliaan door kan rijden. Wanneer Massa precies halverwege de race als voorlaatste (Wurz moet ook nog) zijn stop maakt komt hij op p10 weer de baan op.

De openingsrace kent tot dusver verdacht weinig uitvallers. Na Christijan Albers is Scott Speed uitvaller nummer twee van seizoen 2007. Met twee lekke voorbanden dendert de Amerikaan van de baan en parkeert zijn auto in het gras.

In ronde 37 ondergaat Felipe Massa een der vernederendste acties in de autosport; hij wordt gelapt door teamgenoot Räikkönen. Met nog 20 ronden te gaan lijkt de race zich toch een beetje uit te vouwen. Nico Rosberg pakt p7 af van Ralf Schumacher, terwijl Robert Kubica zijn auto met een kapotte versnellingsbak in de pitbox parkeert. Op plaats 8 lijkt Heikki Kovalainen op puntencours, maar als hij overstuurd de eerst bocht in duikt draait hij 360 graden in de rondte en ziet hij Felipe Massa ineens voor zich rijden. Mark Webber baart opzien door te spinnen bij het ingaan van de pitstraat.

In ronde 41 komt de leider in de race, met een verse snelste raceronde op zak, de pits in voor zijn laatste stop. De Fin moet even aansluiten achter de McLarens, maar weet dat zijn voorsprong ruim genoeg is om zich geen zorgen te maken. Lewis Hamilton volgt een ronde later al, in de wetenschap dat de voorsprong op zijn teamgenoot minimaal is. De twee extra ronden die Fernando Alonso nog kan rijden zijn precies genoeg om de wereldkampioen voor zijn teamgenoot, terug op de tweede plaats te krijgen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet