Formule 1

Formule 1: Räikkönen op eenzame hoogte

Er stond vandaag geen maat op Kimi Räikkönen. De Fin won zijn debuutrace voor Ferrari op speels gemak. Vanaf poleposition hield hij de coureurs van zijn oude werkgever McLaren achter zich. Fernando Alonso en Lewis Hamilton vochten een verbeten teamstrijd uit, die uiteindelijk in het voordeel van de wereldkampioen werd beëindigd. Met een debutant op het podium en het jongste podium in F1-historie eindigde de eerste race van het seizoen.

Tekst: Daan Jeuken

Ten opzichte van de kwalificatieuitslag is de grid voor de seizoenspremière nog lichtelijk gewijzigd. Christijan Albers heeft ervoor gekozen om met de T-car vanuit de pitstraat te starten, om mogelijke problemen in de eerste bocht te ontwijken. Felipe Massa heeft na zijn kwalificatiedebacle een motor gewisseld, waarmee hij voor straf naar het achtereind van de grid wordt verplaatst.

40237_070041aus

De start verloopt vlekkeloos aan het front, al merkt Alonso gelijk dat zijn McLaren niet van bliksemstarts is gegarandeerd, zoals hij bij Renault gewend was. Alonso wordt voorbijgestreefd door Heidfeld en teamgenoot Hamilton. Achterin het veld komt Anthony Davidson niet weg. Hetzelfde overkomt Albers in de pitbox, maar wanneer hij eenmaal op gang is heeft hij binnen een ronde Davidson en teamgenoot Sutil al te grazen. Dit is echter niet geheel op eigen verdienste, want de twee komen met elkaar in contact, waarbij Davidson over het wiel van Sutil stuitert. Gelukkig kan iedereen verder.

Terwijl Felipe Massa in de openingsfase bezig is aan een opmars - die hem na vijf ronden op p15 brengt, waar hij vervolgens vast komt te zitten achter de trage Honda’s - rijgt teamgenoot Räikkönen de snelste rondes aaneen. Met maarliefst een seconde per rondje loopt de Fin uit op Nick Heidfeld. Ter vergelijking: achter de Honda’s rijdt Massa zo’n drie seconden langzamer dan zijn leidende partner. De dolle tijden die Räikkönen echter klokt doen een vroege pitstop vermoeden.

De eerste stop komt echter van de toch wel licht gekwalificeerde Nick Heidfeld, die na 14 ronden nieuwe brandstof moet halen. De Duitser valt terug naar plaats 6 achter Fisichella. Enkele ronden later gaat ook leider Räikkönen naar binnen; de Fin komt achter beide gebroederlijk bij elkaar rijdende McLarens en Robert Kubica weer de baan op. Fisichella en Kubica volgen echter al snel met hun stop en wanneer ook de McLarens dit doen is de leiding weer in Finse handen. Ondanks een akkefietje achter achterblijver Sutil houdt Hamilton bij zijn stop - vanaf leidende positie - teamgenoot en wereldkampioen Alonso achter zich. Interne positiewisseling is er wel bij BMW, waar Heidfeld door zijn vroege stop is teruggevallen van plaats 2 naar 5, vlak achter zijn Poolse teamgenoot.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet