Formula E

Formule E: Seoul en Londen nieuw op kalender Formule E, drie 'clashes' met WEC

190615 Formule E
De Formule E komt ook komend seizoen weer in actie in Berlijn

Gisteren kwam de FIA World Motorsport Council in vergadering bijeen in Parijs, waar zoals verwacht ondermeer het nieuwe technisch reglement voor de topklasse van het FIA WEC vanaf het seizoen 2020-2021 werd vastgesteld. Daarnaast werden voor enkele series met een gebroken seizoen de kalenders bevestigd, zoals onder andere het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Nieuw op de Formule E-kalender zijn Londen (dat terugkeert na een aantal jaren afwezigheid) en Seoul. Zwitserland en Monaco ontbreken daarentegen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Bildagentur Kräling

Het seizoen begint wederom met een double header in Ad Diryah in Saoedi-Arabië, maar gelukig is afgezien van het nogal onzalige plan om daar op 21 en 22 december te racen. De seizoensstart is nu een maand eerder, op 22 en 23 november, wat wel betekent dat het samenvalt met de Intercontinental GT Challenge in Kyalami en de gecombineerde DTM- en Super GT-race in Fuji. Medio december wordt er gereden op een nog te benoemen locatie, waarvan mag worden aangenomen dat het Marrakesj is. Na races in Chili en Mexico in januari en febriari is de serie op 1 maart te gast in Hong Kong, gevolgd door nog een race in China drie weken later.

Het Europese deel van de kalender begint op 4 april in Rome en wordt voortgezet in Parijs. Op 3 mei is er dan een optreden in Seoul, nieuw op de kalender. Eind mei is er opnieuw een race in Berlijn, gevolgd door New York, waar ditmaal één in plaats van tot dusver twee wedstrijden gehouden worden. New York is ook niet langer de locatie voor de seizoensfinale, want die wordt nu op 25 en 26 juli gehouden in Londen.

Opmerkelijk is dat er drie 'clashes' tussen de Formule E en de kalender van het FIA WEC, waarbij er eerder een soort 'gentlemen's agreement' was om evenementen van de beide series niet te laten samenvallen, vooral vanwege het feit dat meerdere coureurs de deelname aan beide kampioenschappen combineren. Dit seizoen zijn dat Sébastien Buemi, José María López, André Lotterer en Sam Bird, plus een incidentele WEC-rijders als Jean-Eric Vergne, terwijl Brendon Hartley volgend jaar vrijwel zeker Formule E rijdt. Nu valt de voor 14 december geplande Formule E-race samen met de FIA WEC in Bahrein, de Chinese ronde met de FIA WEC in Sebring en de race in Seoul met de FIA WEC in Spa-Francorchamps.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet