Sportscars

Sportscars: Porsche kondigt nieuwe 911 RSR aan

190614 Porsche lineup

Porsche is voorafgaand aan de 24 Uur van Le Mans al zeker van de wereldtitel voor fabrikanten in de GTE-Pro-klasse van het FIA WEC. Het gaat alleen nog om de vraag welke rijderscombinatie kampioen wordt: Richard Lietz en Gianmaria Bruni moeten winnen om nog een kans te maken op de titel, Kévin Estre en Michael Christensen hoeven eigenlijk alleen maar de finish te halen. Bovendien kondigde Porsche voor het komende seizoen een vernieuwde versie van de 911 RSR aan.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, Porsche AG/Jürgen Tap

Als er een merk nauw met de historie in Le Mans verbonden is, dan is dat wel Porsche. In 1951 stonden er voor het eerst sportwagens uit Zuffenhausen aan de start van de lange-afstandsrace aan de Sarthe, de beide 356/4 SL's van het Franse duo Auguste Veuillet/Edmond Mouche en de Duits/Franse combinatie Rudolf Sauerwein/Robert Brunet. Sindsdien kwam er ieder jaar tenminste één Porsche in Le Mans in actie. Op de eerste algehele overwinning moest het merk nog bijna 20 jaar wachten, want die kwam zoals bekend pas met het succes van Hans Herrmann en Richard Attwood met de rode 917 van Porsche Salzburg in 1970.

In de hoogste klasse speelt Porsche na het voortijdige einde van het programma met de 919 uiteraard geen rol meer, maar in de GT-klasses is het merk uitstekend vertegenwoordigd. Net als vorig jaar starten er vier auto's in de Pro-klasse, twee ingezet door het Europese team van Manthey Racing en twee door het Amerikaanse CORE Autosport, dat normaliter het programma voor Porsche in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship verzorgt.

190614 Porsche 2

In Le Mans rijden Richard Lietz, Gianmaria Bruni en Fred Makowiecki met de nummer 91, Michael Christensen, Kévin Estre en Laurens Vanthoor met de nummer 92, Patrick Pilet, Earl Bamber en Nick Tandy met de nummer 93 en Sven Müller, Mathieu Jaminet en Dennis Olsen met de nummer 94. De beide 'reguliere' WEC-auto's 91 en 92 zijn voorzien van een kleurenschema met goud vanwege het voortijdig winnen van de wereldtitel voor fabrikanten. De nummers 93 en 94 rijden in de kleuren van het beroemde Amerikaanse Brumos-team, die we eerder dit jaar ook al in de IMSA-races van Daytona en Sebring zagen.

In de GTE-Am-klasse waren er oorspronkelijk vijf 911 RSR's ingeschreven, maar zoals gisteren al gemeld via ons liveblog komt de nummer 99-Porsche van Dempsey-Proton Racing met Patrick Long, Tracy Krohn en Niclas Jönsson na de crash van Krohn in de vrije training op woensdagavond niet meer in actie. Het team Dempsey-Proton Racing heeft echter nog andere ijzers in het vuur met de nummer 77 van Matt Campbell, Christian Ried en Julien Andlauer en de nummer 88 van Matteo Cairoli, Satoshi Hoshino en Giorgio Roda. De nummer 78 rijdt met de Italianen Louis en Philip Prette en de Fransman Vincent Abril onder de inschrijving van Proton Racing. Het team Project 1 heeft de nummer 56 met Jörg Bergmeister, Egidio Perfetti en Patrick Lindsey. Gulf Racing rijdt met de nummer 86-Porsche van Mike Wainwright, Ben Barker en fabrieksjunior Thomas Preining. Cairoli zette de nummer 88 net als vorig jaar op de pole-position in de klasse.

190614 Porsche PK 1
Speciale aandacht voor Hurley Haywood en Patrick Dempsey

Tijdens de Porsche-persconferentie op vrijdagmiddag in Le Mans stonden naast de rijders twee persoonlijkheden in het bijzonder in de belangstelling. Enerzijds de Amerikaan Hurley Haywood, drievoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans en dit weekeinde 'Grand Marshal' van het evenement, en anderzijds Patrick Dempsey, mede-eigenaar van Dempsey-Proton Racing, die eerder vandaag de prestigieuze onderscheiding 'Spirit of Le Mans' kreeg uitgereikt. Pascal Zurlinden, de Fransman die bij Porsche verantwoordelijk is voor de GT-fabrieksactiviteiten, kondigde aan dat Porsche voor het komende WEC-seizoen een nieuwe versie van de 911 RSR bouwt. Meer details werden er nog niet prijsgegeven, behalve de melding dat de auto tijdens het Goodwood Festival of Speed op 6 en 7 juli aanstaande officieel gepresenteerd wordt.

190614 Porsche Dempsey Davis
Patrick Dempsey met Dan Davis, de eigenaar van de Brumos-collectie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet